Vărul Cămătarilor, cercetat într-un dosar privind intervenții la judecători, și-a recunoscut vinovăția

Publicat: 24 07. 2015, 15:56

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus sesizarea Tribunalului București cu acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de Constantin Valentin Zaharia, vărul fraților Sile și Nuțu Cămătaru, acuzat de complicitate la cumpărare de influență și complicitate la trafic de influență.

Zaharia a fost aarestat preventiv, la jumătatea lunii iunie, împreună cu mai mulți apropiați ai fraților Cămătaru, într-un dosar ce vizează fapte de corupție privind intervenții la judecători, pentru eliberarea din arest a lui Vasile Balint, precum și a altor interlopi.

Conform procurorilor anticorupție, în iulie 2014, Constantin Valentin Zaharia a a intermediat atât promisiunea și oferirea de către o persoană trimisă în judecată, de sume de bani către un avocat, „cu promisiunea că apărătorul, va interveni la judecătorul învestit cu soluționarea fondului cauzei pentru pronunțarea unei soluții favorabile”.

„În aceeași perioadă, inculpatul Zaharia Constantin Valentin a înlesnit pretinderea și acceptarea promisiunii de către avocatul respectiv, a unor sume de bani de la persoana trimisă în judecată, facilitând discuțiile purtate de aceștia în acest scop, atât prin intermedierea întâlnirii dintre cei doi, cât și prin prezentarea avocatului respectiv ca având „relații” la instanțele de judecată”, se arată în acordul de recunoaștere aa vinovăției.

Conform procurorilor, vărul fraților Cămătaru a declarat că recunoaște faptele și este de acord cu pedeapsa propusă de anchetatori, respectiv trei ani de închisoare cu suspendare.

„În prezența apărătorului ales, inculpatul Zaharia Constantin-Valentin a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, precum și că este de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Sector 5 București”, se precizează în documentul citat.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe suma de 4.000 de lei, depusă la bancă pe numele lui Zaharia, în vederea garantării executării cheltuielilor judiciare.

Dosarul de urmărire penală al lui Constantin Valentin Zaharia și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

Procurorii DNA au făcut percheziții, pe 11 iunie, la locuințele unor apropiați ai fraților Cămătaru și la avocata acestora și au reținut șapte persane.

Curtea de Apel București a admis propunerea de arestare preventivă a DNA și a dispus arestarea pentru 30 de zile a șase inculpați, din cei șapte. Măsura de arest preventiv a fost prelungită de instanță, pe 7 iulie, decizia Curții de Apel rămânând definitivă, pe 16 iulie, după de Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestațiile inculpaților.

Veronica Slăvila sunt cercetați pentru trafic de influență și complicitate la trafic de influență, Claudia Ciobănică, pentru trafic de influență, Licuța Udilă, pentru cumpărare de influență, Marina Niță și Constantin Valentin Zaharia, pentru complicitate la trafic de influență și complicitate la cumpărare de influență. Tudorița Udilă este cerectată pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, iar Bogdan Petrică Bagoli, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

Conform anchetatorilor, în perioada martie 2013 – august 2014, Veronica Slăvilă, în mod direct sau indirect, a solicitat mai multe sume de bani de la mai multe persoane, creându-le acestora impresia că ar avea influență – personal sau prin intermediari – asupra unor magistrați din cadrul Tribunalului București, respectiv Curții de Apel București.

Mai exact, în în lunile iulie și august 2014, femeia a cerut și a primit, în două tranșe, în mod indirect, prin intermediul unui avocat, suma de 40.000 de euro de la Licuță Udilă. În schimb, Slăvilă a promis că va interveni printr-o altă persoană, pe lângă un judecător din cadrul Curții de Apel București, în sensul înlocuirii măsurii arestului preventiv, dispusă de Tribunalul București față de o rudă a acestuia din urmă, cu o altă măsură preventivă. În acest caz, „tranzacția” a fost intermediată de către Marina Niță.

Pentru eliberarea din arest a unei persoane, Veronica Slăvilă a ajutat-o pe Claudia Ciobănică să ceară 30.000 de euro, în august 2014.

„De asemenea, referitor la aceeași situație, în intervalul iunie – iulie 2014, a pretins, în mod indirect, prin intermediul inculpatului Bagoli Petrică Bogdan suma de 40.000 de euro, de la inculpatul Udilă Licuță. În intervalul martie – august 2013, a pretins suma de 50.000 de euro de la o altă persoană, cercetată în stare de arest preventiv, promițând în schimb că va interveni printr-un intermediar, pe lângă judecătorii competenți de la Tribunalul București, respectiv Curtea de Apel București, în scopul cercetării persoanei respective în stare de libertate”, conform DNA.

Sursa citată precizează că, în iulie 2014, l-a ajutat pe un avocat să ceară, de la o persoană trimisă în judecată, 200.000 de euro asigurându-l că poate interveni la judecătorul care urma să soluționeze dosarul, aflat pe rolul Tribunalului București, astfel încât acea persoană să primească o pedeapsă penală cu suspendarea executării.

De asemenea, în august 2014, femeia a cerut 50.000 de euro și a promis că va „obține” o sentință favorabilă pentru persoana trimisă în judecată.

„În cursul lunii august 2014, inculpații Udilă Licuță și Udilă Tudorița au promis acordarea unui împrumut în sumă de 10.000 de euro avocatului respectiv, în schimbul finalizării demersurilor efectuate de către acesta, prin intermediul inculpatei Slăvilă Veronica, în sensul intervenției pe care aceasta din urmă lăsase să se creadă că o are pe lângă un judecător din cadrul Curții de Apel București, pentru înlocuirea unei măsuri procesuale cu alta mai blândă, față de o rudă a primilor doi”, adaugă DNA.

Procurorii DNA desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, din care una dintre ele este avocat.

Potrivit unor surse judiciare, în acest dosar a fost începută urmărirea penală pentru trafic de influență și cumpărare de influență, în legătură cu faptul că, în luna mai 2014, un avocat a pretins și primit 50.000 de euro, promițând că va interveni pe lângă un judecător de la Curtea de Apel București, ca să îi înlocuiască lui Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, arestul preventiv cu măsura arestului la domiciliu.

În 16 iulie 2014, procurori au extins urmărirea penală pentru o nouă faptă de trafic de influență, complicitate la cumpărare de influență și complicitate la trafic de influență, față de avocatul Luiza Gabriela Dragne, cunoscută ca avocata fraților Cămătaru, care ar fi cerut 200.000 de euro de la Laurențiu Niki Dăscălescu Turca, promițând că va interveni la un judecător de la Tribunalul București, pentru a dispune o pedeapsă cu suspendare într-un dosar în care Dăscălescu este acuzat de înșelăciune și constituire sau aderare la un grup infracțional organizat.

Potrivit acelorași surse, Veronica Slăvilă, prin intermediul avocatei Dragne, ar fi primit, în perioada iunie – august 2014, în două tranșe, suma totală de 40.000 de euro de la Licuță Udilă, tatăl lui Florin Udilă, pentru a interveni, printr-o altă persoană, la un judecător de la Curtea de Apel București, ca să înlocuiască măsura arestului preventiv în dosarul în care Florin Udilă este acuzat de camătărie și spălare de bani.

În 6 mai 2015, Tribunalul București a decis eliberarea lui Sile Cămătaru din arest preventiv și plasarea lui în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de proxenetism.

În 4 noiembrie 2014, Ion Balint, zis Nuțu Cămătaru, a fost eliberat din arest, după ce instanța supremă a decis ca el să fie judecat în arest la domiciliu, într-un dosar de infracțiuni cu violență în care sunt judecați alți 53 de membri ai clanurilor Cămătarii și Sportivii. Nuțu Cămătaru a stat în arest din februarie 2013 până în noiembrie 2014. Dosarul se judecă la Curtea de Apel București.

Și Sile Cămătaru a fost arestat preventiv în acest dosar, din 23 februarie 2013 până în 12 noiembrie 2013, când a fost eliberat. Ulterior, el a fost arestat preventiv în cel de-al doilea dosar, în care este acuzat de proxenetism.