DILEMĂ. Cât cântărește, de fapt, „pufosul” alb de pe cer și care este legătura sa cu elefanții și automobilele. Ce este nefologia

DILEMĂ. Cât cântărește, de fapt, „pufosul” alb de pe cer și care este legătura sa cu elefanții și automobilele. Ce este nefologia
Un nor Cumulus care măsoară un kilometru lungime, lățime și înălțime, cântărește aproximativ 1.000 de tone / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 21/05/2020, 09:56

Un „pufos” alb de pe cer, vestitul nor Cumulus, care măsoară un kilometru lungime, lățime și înălțime, cântărește aproximativ 1.000 de tone, greutatea a circa 200 de elefanți sau a 800 de automobile, au calculat experții celui mai mare furnizor de servicii meteorologice din Germania.

Specialiștii sursei citate spun că pentru a afla greutatea unui nor, experții în vreme trebuie să cunoască două lucruri, și anume cât de mare este norul și câtă apă conține acesta.

Pentru că nu putem pune pe cântar un nor, greutatea sa poate fi estimată cel mai bine având ca etalon un nor mediu, alb, de vreme frumoasă, cunoscut sub numele de Cumulus, potrivit meteorologului Matthias Habel de la Meteo & Radar România.

Față de norii negri de ploaie sau de furtună, adaugă acesta, norii Cumulus au un contur exact, iar mărimea lor aproximativă poate fi estimată ușor.

„Dacă un nor are un kilometru lungime, lățime și înălțime, atunci are circa un miliard de metri cubi”.

„Pe metru cub, un nor conține circa un gram de apă, astfel încât cântărește aproximativ 1.000 de tone – asta înseamnă aproape 200 de elefanți sau 800 de mașini.

„Norii de furtună sunt cu peste o mie de ori mai grei – ajung la peste 10 kilometri înălțime și pot conține milioane de tone de apă, prin urmare cântăresc cât sute de mii de elefanți!”, precizează expertul.

Cum apar norii și de ce nu cad din cer?

Reprezentanții sursei citate explică de asemenea că, atunci când soarele strălucește, o parte din apa de la suprafața pământului se evaporă și capătă formă gazoasă – vaporii de apă.

Aerul cald urcă și, astfel, urcă și vaporii de apă pe cer. La înălțime, aceștia se răcesc și se adună sub formă de picături în jurul unor altor particule minuscule de praf sau fum, creându-se un nor.

Un nor este alcătuit, prin urmare, din miliarde de picături de apă. Și, pentru că fiecare picătură de apă este extrem de ușoară, norul plutește în atmosferă și nu poate cădea.

„Abia atunci când mai multe particule de apă se ridică și se adună împreună devin norii grei. Apoi cad din nou pe pământ din cauza gravitației – sub formă de ploaie, grindină sau ninsoare, în funcție de temperatură”, au conchis specialiștii.

Ce este nefologia

Un nor este o masă vizibilă de picături de lichid condensat (apă pe planeta Pământ) sau de cristale de gheață sublimate care se găsește în atmosferă deasupra suprafeței Pământului sau deasupra unei alte planete ce posedă atmosferă, potrivit Wikipedia.

Există și o ramură specială a meteorologiei care studiază norii, și anume nefologia.

Pe planeta Pământ, substanța care se condensează este apa, care formează picături foarte mici de apă sau de cristale de gheață (de obicei de 0,01 mm în diametru).

Fiind înconjurate de un număr imens de alte picături asemănătoare, acestea produc efectul vizibil de nori având culori variind de la albul pur (când proporția de cristale de gheață este mare) până la nuanțe foarte închise de gri (pentru norii ce conțin picături de apă în proporție majoritară).

O altă cauză a culorii norilor variind între alb și negru, trecând prin nenumărate nuanțe intermediare de gri, este grosimea acestora, deoarece norii reflectă la fel toate lungimile de undă ale luminii solare albe.

Cu toate acestea, cu cât norul este mai gros și mai dens, cu atât culoarea este mai închisă, din cauza absorbției luminii produsă în interiorul norului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu