Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu: Voi avea în această după-amiază o discuție cu premierul Victor Ponta despre privatizarea Oltchim

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu: Voi avea în această după-amiază o discuție cu premierul Victor Ponta despre privatizarea Oltchim
Publicat: 24/09/2012, 15:14
Actualizat: 27/09/2018, 20:07

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat luni că acuzele lui Dan Diaconescu privind contractul de privatizare a Oltchim este „un tertip” pentru a prelungi semnarea contractului, precizând că eșuarea privatizării va putea fi constatată după cele 10 zile prevăzute pentru semnarea contractului.

Chițoiu a fost întrebat cum vede acuzele lui Diaconescu legate de modificarea contractului prevăzut inițial pentru privatizarea Oltchim de către Ministerul Economiei.

„Cred că este un tertip ca să prelungească semnarea contractului”, a răspuns ministrul.

El a mai fost întrebat dacă privatizarea Oltchim a eșuat, așa cum a declarat premierul Victor Ponta.

„Eșuează numai în cazul în care domnul Diaconescu nu vine și plătește prețul pe acțiuni și nu-și asumă toate obligațiile din oferta de cumpărare”, a susținut Chițoiu, precizând că trebuie respectat termenul de 10 zile prevăzut de lege pentru semnarea contractului și plata sumei angajate.

De asemenea, ministrul Economiei a precizat că va avea o discuție cu premierul Victor Ponta în această după-amiază privitoare la privatizarea Oltchim.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la PSD, că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că așa-zisul câștigător nu a avut nici bani, nici intenția de a deveni acționar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.

Premierul a declarat, răspunzând unei întrebări, că privatizarea Oltchim va fi reluată la începutul anului viitor, el precizând că nu poate rămâne statul acționar la combinat, fiind nevoie de un partener strategic puternic.

„Faptul că se dovedește, ceea ce, de altfel, am avertizat de ceva timp – că totul este doar o încercare de a acoperi fraudele comise în ultmii ani cu sprijinul Guvernului PDL și că domnul Diaconescu a intrat în această operațiune de ascundere a fraudelor – e real. Și atunci, în mod sigur, după ce se epuizează cât mai rapid toate procedurile prin care constatăm că așa-zisul câștigător de fapt nu a avut nici banii, nici intenția de a deveni acționar și de a activa în calitate de proprietar majoritar la Oltchim, împreună cu Ministerul Economiei, în cadrul ședinței de Guvern, vom aproba măsurile pentru viitor în așa fel combinatul să intre într-o procedură specială prin care să salvăm locurile de muncă, să repornim activitatea și, într-adevăr, în cel mai scurt timp, să găsim un investor serios”, a spus Ponta.

Premierul a precizat că privatizarea Oltchim va fi pregătită pentru începutul anului viitor.

„Acuma, Oltchim a devenit un loc în jurul căruia roiesc tot felul de oameni cu interese politice, fie că e domnul Dan Diaconescu, fie că sunt alți oameni, care habar nu au despre ce e vorba, fie că e vorba de Videanu, care încearcă să-și acopere urmele. Problema noastră este de a îndepărta tot acest roi de profitori și de a salva Oltchim, ca și societate comercială și de a pregăti practic probabil la începutul anului viitor, o privatizare de succes cu o companie capabilă să țină combinatul în funcțiune și să-l facă să funcționeze profitabil într-un termen rezonabil”, a spus Ponta.

El a susținut că eșecul privatizării Oltchim nu este vina Guvernului, care s-a obligat să încerce să privatizeze compania în septembrie, în baza prevederilor contractuale cu FMI semnate de fostul Executiv.

„Așa fusese trecut în discuțiile inițiale cu FMI, de către fostul Guvern. Noi ne-am obligat că vom încerca o privatizare în luna septembrie. Faptul că a eșuat nu este vina noastră”, a spus Ponta.

Premierul a răspuns afirmativ la întrebarea privind o nouă încercare de privatizare în primăvara anului viitor.

„Da. Nu poate să rămână statul acționar, pentru că statul a fost acționar în acești 20 de ani și uitați-vă la ce s-a ajuns. Da, în mod clar, este nevoie de un partener startegic puternic”, a spus Ponta.

Contractul dintre OPSPI și Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând că din acord lipsesc clauze, prevederi și anexe și că documentul avansat de OPSPI este diferit față de forma contractului anunțată o dată cu caietul de sarcini.

„Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi și anexe, iar tot contractul este diferit față de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim”, a declarat luni Dan Diaconescu, la ieșirea din Ministerul Economiei, unde s-a întâlnit cu reprezentanții OPSPI în vederea încheierii contactului de privatizare a Oltchim.

Diaconescu a adăugat că avocații săi au rămas în sediul Ministerului Economiei pentru lămurirea situației și că după ce acest contract va fi încheiat el va vinde acțiunile pe care le-a cumpărat de la stat către cetățeni „probabil, la prețul de pe bursă”.

Diaconescu a mai spus că termenul pentru semnarea contractului este de zece zile de la data adjudecării licitației.

Câștigătorul licitației anunța luni de dimineață că vrea să semneze în cursul zilei contractul cu Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) și că banii să intre imediat în conturile companiei, pentru plata salariilor și asigurarea capitalului de lucru.

La rândul său, șeful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat că este pregătit ca semnarea contractului să aibă loc luni.

Diaconescu a câștigat licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Șocul pe care o străină de pe TikTok l-a avut când a aflat din ce...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Șoferii români vor fi supravegheați. Noul sistem Big Brother de pe autostrăzi și drumuri naționale
Un telefon care a făcut istorie revine în prim-plan. Mulți români l-au adorat
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Roxelana, sclava prizonieră care a devenit soția lui Suleiman I. Kösem Sultan, femeia cu cel...
×