Sex, droguri și intrigi sătești, în cel mai recent roman scris de J.K. Rowling

Sex, droguri și intrigi sătești, în cel mai recent roman scris de J.K. Rowling
Publicat: 25/09/2012, 16:26
Actualizat: 27/03/2019, 10:59

Primul roman pentru cititori maturi scris de romanciera britanică J.K. Rowling, a cărui acțiune are loc într-un sat britanic imaginar măcinat de lupte politice, este complet diferit de universul plin de magie din seria „Harry Potter” și va fi lansat joi în Marea Britanie, informează AFP.

Succesul comercial al noului roman pare să fie garantat, ținând cont de numărul mare de precomenzi lansate de cititorii britanici.

Romanciera J.K. Rowling, care a vândut 450 de milioane de copii ale romanelor din seria „Harry Potter”, dintre care ultimul a fost lansat în 2007, contează pe fidelitatea fanilor ei.

Noul ei roman, intitulat „The Casual Vacancy”, a ajuns deja la un milion de volume rezervate în sistemul de precomandă. Librarii britanici se așteaptă ca această carte de ficțiune să devină volumul cel mai bine vândut în 2012.

„Este una dintre cele mai mari lansări ale secolului al XXI-lea”, afirmă Philip Stone, jurnalist la revista Bookseller. „Cred că 99% dintre noi (din industria cărții, n.r.) prevăd că acest roman va debuta direct pe locul I în topul vânzărilor”, a adăugat el.

Scriitoarea J.K. Rowling, miliardară la vârsta de 47 de ani, își permite luxul de a nu-și face griji pentru consecințele financiare generate de eventuale recenzii negative ale romanului ei.

„Sunt cea mai liberă scriitoare din lume. Pot să fac ceea ce vreau”, spunea J.K. Rowling într-un interviu recent acordat publicației The Guardian. „Dacă cineva spune: «E teribil de prost, întoarce-te la vrăjitorii tăi», evident, nu mă voi bucura. Dar voi putea să trăiesc în continuare”.

Deși editura Litttle, Brown a lăsat să „scape” în spațiul public câteva detalii despre noul roman, foarte puțini jurnaliști au avut acces la această carte înainte de lansare, plasată în regim de înaltă securitate, la fel ca romanele care au declanșat „Pottermania”.

Punctul de plecare din acest roman, a cărui acțiune se desfășoară în Pagford, un șarmant sat imaginar din sud-vestul Angliei, este moartea unui membru al consiliului municipal. Locuitorii își încep imediat urzelile pentru a găsi un înlocuitor care să le sprijine interesele: să scape satul Pagford de administrarea unui cartier sordid cu locuințe pentru săraci.

„Societatea noastră este extraordinar de snoabă, este o adevărată mină de aur (pentru scriitori). Clasa mijlocie este atât de amuzantă”, afirmă J.K. Rowling, care abordează în noul ei roman teme foarte îndepărtate de universul tinerilor vrăjitori, precum dependența de heroină, prostituția, familiile monoparentale și dorința sexuală adolescentină.

„Există anumite lucruri pe care nu le faci în literatura fantastică”, a declarat romanciera britanică pentru publicația New Yorker. „Nu se face dragoste lângă unicorni. Este o regulă intangibilă. Ar fi de prost gust”.

Mamă a trei copii, Joanne Rowling deține câteva reședințe impresionante la Edinburgh și Londra. Cu o avere estimată la 560 de milioane de lire sterline (703 milioane de euro), potrivit Sunday Times, romanciera se află în fruntea unui veritabil imperiu comercial, după ce franciza literară „Harry Potter” a generat opt filme cu mare succes de casă, parcuri tematice, jucării și jocuri video.

La începutul anilor 1990, atunci când scria primul roman din seria „Harry Potter”, J.K Rowling suferea însă de depresie, trăia din ajutorul social și își creștea singură fiica, după eșecul primului ei mariaj cu un jurnalist portughez.

Aceasta a fost experiența de viață de care romanciera a avut nevoie pentru a scrie „The Casual Vacany”, un roman inspirat și de copilăria pe care scriitoarea a petrecut-o în câteva sate englezești care seamănă cu Pagford.

„Am rememorat cum era adolescența și nu era o perioadă deosebit de fericită din viața mea”, afirmă romanciera, a cărei mamă s-a îmbolnăvit grav pe când ea avea vârsta de 15 ani, în aceeași perioadă în care viitoarea scriitoare nu se înțelegea deloc bine cu tatăl ei.

În prezent, J.K. Rowling lucrează la alte două romane pentru tinerii cititori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste depresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?