WIKILEAKS va publica documente de la Pentagon despre ÎNCHISORILE MILITARE. Julian Assange: „Acest docment are o importanță istorică semnificativă”

WIKILEAKS va publica documente de la Pentagon despre ÎNCHISORILE MILITARE. Julian Assange:  Acest docment are o importanță istorică semnificativă
Publicat: 25/10/2012, 17:47
Actualizat: 05/02/2019, 06:09

WikiLeaks va publica timp de o lună, începând de joi, peste 100 de dosare clasificate sau vizate de restricții aparținând Departamentului Apărării referitoare la reglementări și proceduri aplicabile deținuților Statelor Unite aflați în custodie militară, anunță site-ul într-un comunicat.

Site-ul anunță că va publica în ordine cronologică politicile militare referitoare la detenție puse în aplicare în ultima decadă. Potrivit comunicatului, între aceste documente se află Proceduri Standard de Operare (SOP) pentru detenție în baze militare din Irak și Cuba, manuale de interogare și Ordine Fragmentare (FRAGO) privind schimbări ale politicilor și procedurilor referitoare la detenție, reunite toate sub numele „Detainee Policies” (Politici de detenție).

Unele dintre materiale vizează baza Bucca din Irak, însă vor fi prezentate și documente și politici ale Departamentului Apărării referitoare la Abu Ghraib, Guantanamo Bay și alte închisori ale armatei americane în Europa, se mai precizează în comunicat.

Documentul prin care a fost creată închisoarea militară de la baza navală de la Guantanamo Bay („Camp Delta”) se va afla printre primele texte care vor fi date publicității, anunță WikiLeaks, precizând că site-ul marchează astfel trei ani de la publicarea manualelor SOP pentru Camp Delta. „Acest docment are o importanță istorică semnificativă. Guantanamo Bay a devenit simbolul abuzurilor sistematice asupra drepturilor omului în Occident”, declară Julian Assange, fondatorul site-ului, citat în comunicat.

Documentele referitoare la Irak includ Ordine de Operațiune (OPORD) cu privire la evaluarea și interogarea deținuților. Însă site-ul anunță că va publica și instrucțiuni de rutină referitoare la dotarea cu personal, programarea unor vizite, proceduri de administrare a tratamentului medical, privind păstrarea datelor medicale și a jurnalelor zilnice ale membrilor personalului, sau privind rații de țigări și obiecte „autorizate să fie deținute de către deținuți”.

Site-ul anunță totodată publicarea, în opinia sa, a unor „politici ale iresponsabilității”, citând un document din 2005, intitulat „Politica privind alocarea de numere de serie deținuților”, a cărui menire este să facă să „dispară” discret deținuți aflați în custodia altor agenții guvernamentale prin păstrarea numelor acestora în afara bazelor de date militare centrale. „Inclusiv trimiterile la acest document sunt clasificate drept «SECRET//NOFORN»”, se subliniază în comunicat, care adaugă că „deținuții pot dispărea în acest fel, fără să lase urme semnificative în documente”.

Detainee Policies „relevă anatomia fiarei care este detenția de după atentatele de la 11 septembrie, crearea unui spațiu în care legea și drepturile nu se aplică, în care persoanele pot fi deținute fără urmă, la cheremul Departamentului american al Apărării”, declară Assange citat în comunicat. Aceste dosare „arată excesele primelor zile de război împotriva unui «inamic» necunoscut și felul în care aceste politici au crescut și evoluat, devenind starea permanentă de excepție pe care Statele Unite o găsesc în interiorul lor, o decadă mai târziu”, subliniază el în continuare.

Aceste documente „oferă o înțelegere mai completă a instrucțiunilor date răpitorilor și a «drepturilor» oferite deținuților”, conchide WikiLeaks, îndemnând, în finalul acestui comunicat avocați, ONG-uri și activiști în domeniul drepturilor omului să „submineze aceste politici” investigând probleme ca refuzul accesului Comitetului Internațioanl al Crucii Roșii (CICR) la închisori și analizeze diferite generații de documente de tip SOP și FRAGO pentru o mai bună înțelegere a acestor politici și a cauzelor lor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×