39 de angajați ai CFR Călători, dintre care opt inspectori, au fost reținuți

39 de angajați ai CFR Călători, dintre care opt inspectori, au fost reținuți
Publicat: 29/10/2012, 20:52
Actualizat: 27/09/2018, 19:15

Un număr de 39 de angajați ai CFR Călători din cei 43 care au fost conduși la audieri au fost reținuți, luni, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, opt dintre cei reținuți având funcții de inspectori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, procurorul Alina Popescu, cele 43 de persoane audiate, luni, sunt conductori și șefi de tren și inspectori suspectați de luare și dare de mită, asociere în vederea săvârșririi de infracțiuni, precum și divulgare de informații.

Până luni, la ora 20.00, procurorii brașoveni au emis 39 de mandate de reținere pentru 24 de ore, iar o persoană a fost lăsată să plece. Dintre persoanele reținute, opt sunt inspectori (cinci din cadrul Regionalei CFR Călători Brașov), restul fiind conductori și șefi de tren.

La ora transmiterii acestei știri, procurorii mai aveau de audiat încă trei angajați, potrivit procurorului Alina Popescu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

Luni, la sediul Parchetului au fost aduși alți 43 de angajați ai CFR de la regionalele București, Brașov și Cluj, după ce în 25 octombrie a fost audiat primul lot de 81 de persoane. Ulterior, 70 de angajați au primit mandate de reținere, însă Tribunalul Brașov a decis cercetarea acestora în libertate.

„Persoanele audiate astăzi (n.r. – luni) la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov îndeplinesc funcțiile de inspectori de specialitate (supracontrol) în cadrul Regionalei SNTFC CFR Călători SA București (trei persoane), Brașov (cinci persoane) și Cluj (o persoană). Persoanele care îndeplinesc această calitate sunt suspectate a fi comis infracțiunile de luare de mită în formă continuată de la partidele de tren (conductori și șefi de tren) pe care le controlau și de la care primeau diverse sume de bani, în scopul neîndeplinirii atribuțiilor lor de control și al anunțării controalelor planificate asupra partidelor de tren, toate aceste acțiuni fiind comise în vederea sprijinirii activității infracționale a tuturor persoanelor implicate”, se arată în comunicatul Parchetului.

Cu privire la inspectorii de specialitate din cadrul Regionalei București se mai reține că aceștia sunt suspectați și de comiterea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu deoarece aceștia determinau partida de tren să nu trateze corespunzător călătorii frauduloși. În sarcina inspectorului din cadrul Regionalei Cluj se reține în plus faptul că acesta a comis infracțiunea de abuz în serviciu – infracțiune asimilată infracțiunii de corupție – prin faptul că și-a încălcat cu intenție atribuțiile de serviciu, în înțelegere cu revizorul central Cioncan Valentin, întrucât nu a amendat călătorii fără bilet identificați pe rutele controlate, prejudiciind astfel bugetul SNTFC „CFR Călători” SA și „asigurând un folos material pentru sine și pentru revizorul central Valentin Cioncan (reprezentat din sume de bani primite cu titlu de mită de la călătorii frauduloși)”.

În privința inspectorilor din Regionala București, aceștia, având acces la informații nedestinate publicității privind controalele ce se făceau pe anumite rute, controale ce vizau identificarea și tratarea potrivit legii a călătorilor frauduloși, anunțau partidele de tren (șefi de tren și conductori de tren) cu privire la efectuarea acestora, în scopul sprijinirii grupării infracționale așa încât să nu se ajungă la deconspirarea activităților lor și pentru a asigura folosul material rezultat din aceste activități.

„Din cercetările făcute în cauză a rezultat că astfel de fapte săvârșite de personalul din cadrul SNTFC CFR Călători SA au o frecvență cu totul deosebită reprezentând un fenomen generalizat de corupție în sânul societății comerciale naționale, în legătură cu activitățile de verificare a documentelor de călătorie, până în vârful ierarhiei profesionale din structura respectivă a societății. Cercetările vizează peste două sute de persoane angajați ai societății, având calitatea de personal de tren (conductori și șefi tren), inspectori și revizori de specialitate din cadrul Revizoratului General Siguranța Circulației, astfel cum rezultă din următoarea ierarhie profesională: revizor general, revizor, revizori regionali și inspectori”, potrivit sursei citate.

Mai multe descinderi au avut loc, joia trecută, la sediul CFR Călători și la regionalele CFR Călători din țară, pentru a fi puse în executare mandate de aducere pentru angajați suspectați de fapte de corupție. Astfel, au fost duși la audieri 81 de angajați, iar 70 dintre aceștia au fost reținuți de procurorii brașoveni pentru luare și dare de mită și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Tribunalul Brașov a respins, vineri, toate propunerile de arestare preventivă pentru cei 70 de angajați ai CFR Călători reținuți pentru infracțiuni de corupție și abuz în serviciu, majoritatea acestora având interdicție de a părăsi țara.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Legea care intră în vigoare în România. Se pedepsește cu închisoare de la 1 an...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×