Hunedoara: Cele 18 persoane acuzate de trafic cu substanțe etnobotanice au fost arestate

Hunedoara: Cele 18 persoane acuzate de trafic cu substanțe etnobotanice au fost arestate
Cele 18 persoane acuzate de consum și trafic cu substanțe etnobotanice, reținute cu o zi în urmă pentru trafic de droguri, au fost arestate preventiv, pentru 29 de zile, miercuri seară, în baza unor mandate emise pe numele lor de Judecătoria Deva.
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 06/02/2019, 09:55

Cele 18 persoane acuzate de consum și trafic cu substanțe etnobotanice, reținute cu o zi în urmă pentru trafic de droguri, au fost arestate preventiv, pentru 29 de zile, miercuri seară, în baza unor mandate emise pe numele lor de Judecătoria Deva.

Potrivit șefului BCCOA Alba Iulia, comisarul șef Traian Berbeceanu, magistrații Judecătoriei Deva au admis cererea procurorilor DIICOT Serviciul Teritorial Hunedoara și au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele celor 18 inculpați reținuți, marți, pentru trafic de droguri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sentința a fost făcută publică miercuri seară, la finalul a opt ore de audieri și alte două ore de deliberări, iar inculpații au făcut recurs, care va fi judecat de Tribunalul Hunedoara.

Zece dintre inculpații arestați preventiv pentru trafic de droguri sunt din județul Hunedoara, patru din Alba, doi din Timiș și doi, frați, sunt din București, proprietarii unui magazin care comercializează substanțe etnobotanice.

Un număr de 18 persoane acuzate de consum și trafic cu etnobotanice din cele 28 duse, marți, la DIICOT Hunedoara, în urma unor percheziții făcute în București și patru județe, au fost reținute, fiind suspectate că au aprovizionat piața neagră cu 80 de kilograme de substanțe, principalii clienți fiind elevi.

Șeful BCCO Alba, comisarul-șef Traian Berbeceanu, a declarat, miercuri, că 18 din cele 28 de persoane audiate, marți, au fost reținute pentru 24 de ore, pentru trafic și consum de droguri, miercuri fiind prezentate Judecătoriei Deva, cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba au destructurat, marți, o grupare infracțională organizată care introducea în țară și trafica substanțe etnobotanice, fiind făcute 25 de percheziții la domiciliile suspecților și la magazine în care erau comercializate aceste substanțe, cei mai mulți învinuiți fiind din județul Hunedoara, iar restul din București, Timiș, Cluj și Alba.

Membrii grupării sunt acuzați că au aprovizionat piața neagră cu 80 de kilograme de substanțe, principalii clienți fiind elevi.

Potrivit șefului BCCO Alba, comisarul-șef Traian Berbeceanu, drogurile erau aduse din Spania, fiind trimise prin intermediul unor firme de curierat, membrii grupării plătind circa 3.000 de euro pe kilogram. Dintr-un kilogram de substanță, membrii grupării porționau circa 4.000 de doze ambalate în plicuri personalizate cu diverse denumiri comerciale.

Cei mai mulți dintre consumatori erau elevi ai școlilor generale și liceelor din orașele și municipiile din Transilvania.

Potrivit anchetatorilor, liderul grupării infracționale este Ispas Mircea-Marian, din Alba Iulia, care în perioada iulie – octombrie 2012 s-a aprovizionat cu etnobotanice din Spania, substanțele fiind comercializate apoi unor dealeri sau subdealeri din Alba Iulia, Timișoara, Sibiu, Bacău, Cluj-Napoca, Deva, Orăștie, București. Etnobotanicele erau redistribuite mai departe pe străzile din orașele Simeria, Călan, Brad, Caransebeș și Reșița.

În urma cercetărilor s-a stabilit că substanțele etnobotanice erau vândute cu sume cuprinse între 15 și 35 de lei pentru un pliculeț cu greutatea de 0,2 – 0,3 grame – tinerii asociindu-se câte doi, trei sau patru pentru colectarea unor sume de bani necesare cumpărării plicurilor cu etnobotanice. Apoi, substanțele erau consumate acasă sau în locuri ascunse, izolate.

Membrii rețelei sunt și consumatori de droguri și etnobotanice, dependenți de consum, ei implicându-se inițial în traficul cu aceste substanțe pentru a-și asigura consumul zilnic în mod gratuit.

Distribuția de substanțe etnobotanice s-a realizat într-o mare varietate de denumiri comerciale, cum ar „Ninja”, „Pure by Magic”, „Ninja Ultra Strong”, „Special Edition”, „DNB Electric Herbal Incese”, „Bonzai Plant Growth Regulator Winter Boost”, fiecare suspect având propria strategie de depozitare și distribuție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern