Băsescu i-a scris lui Ponta ca să-i sugereze o REMANIERE. „Voi desemna un premier care să servească interesul național”

Băsescu i-a scris lui Ponta ca să-i sugereze o REMANIERE. Voi desemna un premier care să servească interesul național
Publicat: 13/11/2012, 10:51
Actualizat: 05/07/2016, 23:58

În prima ieșire publică de la Cotroceni, după suspendare, președintele Traian Băsescu a atacat dur USL, acuzând actuala putere că împiedică jusția să își facă treaba, și a anunțat că i-a transmis o scrisoare premierului Victor Ponta în care i-a sugerat remanierea celor patru miniștri suspectați de Agenția Națională de Integritate de incompatibilitate sau conflict de interese. Șeful statului a apreciat, de asemenea, că blocarea în parlament a dosarelor foștilor miniștri Victor Paul Dobre și Laszlo Borbely, precum și refuzul Senatului de a constata încetarea mandatului pentru Mircea Diaconu, împotriva decizie Înaltei Curți, nu vor avea ca efect decât un raport pe MCV „dezastruos”. „Actuala majoritate trebuie să se întrebe dacă are o responsabilitate”, a comentat Băsescu.

Întrebat, în context, de gândul, dacă pentru a evita o criză politică cu efecte în relația cu partenerii internaționali, va desemna după alegeri un premier de la USL, dacă aceasta obține majoritate, președintele a răspuns: „Iau în calcul varianta interesului național. Voi desemna un premier care să servească interesul național. Povestea „îl suspendăm pe Băsescu, nu mă impresionează”.

„România este pusă sub semnul întrebării ca stat de drept”

După aproape patru luni de la suspendare și campania pentru referendumul de demitere, Traian Băsescu a reluat acuzațiile la adresa USL, susținând că, din cauza „evenimentelor din lunile iulie și august, România este pusă sub semnul întrebării ca stat de drept”. Șeful statului a amintit de revocarea Avocatului Poporului, de restrângerea atribuțiilor Curții Constituționale, demersurile de suspendare, care au avut ca efect amânarea deciziei aderării la spațiul Schengen. În plus, a spus șeful statului, acțiunile asupra cărora Comisia Europeană a atras atenția nu s-au remediat, ceea ce va duce la un raport pe MCV „dezastruos”.

„Ca urmare a evenimentelor din lunile iulie-august, România e pusă sub semnul întrebării ca stat de drept. România a fost suspectată că nu-și menține valorile statului de drept. Ca semn de îngrijorare s-a stabilit un raport suplimentar pe MCV, raport care vizează instituțiile statului de drept. Cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe români a fost că urmare a evenimentelor, în luna septembrie în privința deciziei de intrare în spațiul Schengen s-a mers pe amânare, România ieșind din criteriile politice. Vreau să înțelegeți că nu mă îngrijorează pierderile pentru cei 471 de parlamentari, pierderea neintrării în spațiul Schengen îi vizează pe români și economia”, a spus Băsescu.

„Politicienii se solidarizează unii cu alții”

Șeful statului a amintit despre blocarea în parlament a dosarelor foștilor miniștri Laszlo Borbely și Victor Paul Dobre pentru care procurorii ceruseră avizul de începere a urmăririi penale, precum și de refuzul senatorilor de a lua act de încetarea mandatului lui Mircea Diaconu, declarat definitiv incompatibil de ÎCCJ.

„Reacția politicienilor este una de dispreț față de interesele românilor.(…) Politicienii se solidarizează unii cu alții și asta demonstrează că nu suntem stat de drept. Vom vedea în raportul MCV. Va fi un raport dezastruos.(…) Indiferent cât de vocali sunt politicienii la tv nu vor convinge pe nimeni că România și-a însușit valorile statului de drept când justiția e împiedicată prin vot în parlament în favoarea politicienilor. România nu înseamnă cei 471 de membri ai parlamentului”, a spus Băsescu.

„Nu am primit răspuns de la Ponta”

Președintele a anunțat că a trimis scrisori privind situațiile sus menționate Camerei deputaților și Senatului, precum și premierului Victor Ponta căruia i-a sugerat remanierea celor patru miniștri suspectați de incompatibilitate, conflict de interese și abuz în serviciu. „Nu am primit răspuns. Vizam remanierea”, a spus Băsescu, adăugând că a sesizat o presiune asupra instituțiilor statului a căror activitate este pusă pe seama campaniei electorale.

„Cei care încearcă să pună pe seama campaniei funcționarea instituțiilor statului greșesc. Nu putem spune „e campanie, domnilor procurori, domnilor de la ANI, luați-vă vacanță, domnule președinte, taci că deranjezi”. De cinci luni toate instituțiile statului sunt supuse unor atacuri continue. Sunt supuse tirurilor puterii. Cei care cred că așa își vor subordona instituțiile statului greșesc. Cât timp voi fi aici, nu și le vor subordona. Cu mine nu se va putea negocia infestarea lor cu decizii politice”, a spus Băsescu.

Gândul a transmis LIVE declarațiile președintelui.


– Din păcate sunt membri ai acestor instituții, CSM, CCR care au fost tocați la bucată de trusturi de presă, seamănă cu atacuri mafiote. Fac un apel să înceteze aceste tipuri de atacuri. În ceea ce mă privește, dați-i înainte!

– Este prima declarație de presă după referendum și e legată de probleme interne cu reflexe în exterior și cum e România evaluată. Vreau să fac foarte clar pentru toți că nu e treaba mea bătălia politică.

– Am dreptul de a vorbi și a spune adevărul. Situația României este dificilă. ca urmare a evenimentelor din lunile iulie august, România e pusă sub semnul întrebării ca stat de drept.

– România a fost suspectată că nu-și menține valorile statului de drept. ca semn de îngrijorare s-a stabilit un raport suplimentar pe MCV, raport care vizează instituțiile statului de drept. Cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe români a fost că urmare a evenimentelor, în luna septembrie decizia de intrare în spațiul Schengen s-a mers pe amânare, România ieșind din criteriile politice. Vreau să înțelegeți că nu mă îngrijorează pierderile pentru cei 471 de parlamentari, pierderea neintrării în spațiul Schengen îi vizează pe români și economia.

– Aici nu e o poveste, nu venim să mergem la televizor „ba da, ba nu”. Din păcate evenimentele din vară au dus la amânarea pe termen nelimitat a unei astfel de decizii care îi afectează pe români și economia românească.

– Decizia Comisiei de a aveau un nou raport cu privire la MCV în decembrie era una care să ne ajute, să se constate că a fost o rătăcire a politicienilor în vară. A câștigat vreu român vreun leu din reducerea atribuțiilor CCR, a suspendării președintelui?

– Reacția politicienilor este una de dispreț față de interesele românilor. La Senat a existat o hotărâre definitivă a ICCJ care a constatat incompatibilitatea unui senator. Senatorii au înfrânt decizia justiției.

– Politicienii se solidarizează unii cu alții și asta demonstrează că nu suntem stat de drept. Vom vedea în raportul MCV.

– Va fi un raport dezastruos. Nici măcar nu s-a negociat desemnarea unui Avocat al poporului.

– Actuala majoritate trebuie să se întrebe dacă are o responsabilitate.

– Este în interesul românilor blocarea ICCj, nu este în folosul politicienilor. Indiferent cât de vocali sunt politicienii la tv nu vor convinge pe nimeni că România și-a însușit valorile statului de drept când justiția e împiedicată prin vot în parlament în favoarea politicienilor. România nu înseamnă cei 471 de membri ai parlamentului.

– L-am rugat pe premier să analizeze situația celor 4 incompatibili. Antecedentele acestui guvern nu justifică menținerea acestor politicieni din interese de alianță. Știu că aceste lucruri nu au rezonanță la populație și presă. Mi se pare că e ultima tribună penmtru a adresa o rugămite parlamentului ca înainte de a pleca să rezolve aceste probleme.

– Am toată aprecierea pentru foștii miniștri, fie că vorbim de domnul de la senat sau cei care sunt deputați, nu discutăm de polițe, ci de statul de drept.

– Pentru oamenii cinstiți prezența în fața procurorului e șansa de a dovedi că sunt nevinovați. E o șansă nu o neșansă.

– Lucrurile acestea trebuie rezolvate dacă vrem să avem un raport care să ne permită reluarea discuției despre intrarea în spațiul Schengen.

– Instituțiile statului nu-și opresc funcționarea pentru că campanie. Un flagrant e un flagrant dacă e sau nu campanie.

– Cei care încearcă să pună pe seama campaniei funcționarea instituțiilor statului greșesc.

– Nu putem spune e campanie, domnilor procurori, domnilor de la ANI, luați-vă vacanță, domnule președinte, taci că deranjezi.

– De cinci luni toate instituțiile statului sunt supuse unor atacuri continue. Sunt supuse tirurilor puterii. Cei care cred că așa își vor subordona instituțiile statului greșesc. Cât timp voi fi aici, nu și le vor subordona. Cu mine nu se va putea negocia infestarea lor cu decizii politice.

– Din păcate sunt membri ai acestor instituții, CSM, CCR care au fost tocați la bucată de trusturi de presă, seamănă cu atacuri mafiote. Fac un apel să înceteze aceste tipuri de atacuri. În ceea ce mă privește, dați-i înainte!

-România e suspectată că nu poate organiza alegeri libere din cauza fraudelor la referendum. Fraudele de la referendum trebuie investigate până la capăt pentru că votul e fundamentul democrației.

– În ceea ce privește funcționarea statului de drept arătăm rău. Una din marile probleme pentru că avem fondurile UE suspendate este conflictul de interese.

– Avem tot ce ne trebuie să ne fie bine, cu o singură condiție, să lăsăm instituțiile statului să-și facă treaba.

– Ne împiedicăm în interesele a 471 de parlamentari.

– Astăzi am transmis o scrisoare la Senat, la Cameră și premierului pe tema celor patru miniștri suspectați. N-am primit un răspuns, dar vizam o eventuală remaniere.

– Despre Blejnar: A cunoaște un om înseamnă să-l știi. Eu vorbesc la telefon cu toți demnitarii, chiar și acum când sunt în coabitate. Am solicitat ministrului de finanțe de exemplu o analiză despre returnarea TVA. La momentul în care am spus că nu-l cunosc

– Iau în calcul varianta interesului național. Voi desemna un premier care să servească interesul național. Povestea îl suspendăm pe Băsescu, nu mă impresionează.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Politico: Cum a încercat Putin să pună stăpânire pe agențiile de spionaj ale Austriei. Următoarea...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
Tatăl bărbatului care a violat şi a ucis o fetiţă de 8 ani din Botoşani...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
Este obligatoriu PÂNĂ MÂINE, 27 mai. Sute de mii de români trebuie SĂ ANUNȚE
Cea mai bună grupă de sânge. O revelație și pentru savanți
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ceaușescu și cocoșii de munte. „Cine îl putea opri să nu comită şi această faptă...
×