Sfântul Sinod: Clericii își pot exprima opțiunea politică prin vot, dar nu pot face politică

Sfântul Sinod: Clericii își pot exprima opțiunea politică prin vot, dar nu pot face politică
Publicat: 14/11/2012, 19:12
Actualizat: 20/05/2015, 09:43

Clericii își pot exprima opțiunea politică prin vot, ei însă, potrivit Sfântului Sinod, nu au voie să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze și să devină membri ai Parlamentului, informează, miercuri, Patriarhia Română.

Informarea Patriarhiei vine după ce presa a semnalat că Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun, apare pe un pliant electoral alături de candidatul USL în Colegiul 3 pentru Camera Deputaților din Galați, liberalul George Scarlat, în fotografie apărând, de altfel, mai mulți preoți, iar mesajul de pe pliant este „Învingem împreună”.

În pliantele sale de campanie, liberalul George Scarlat apare alături de Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun, iar lângă aceștia se află mai mulți prelați.

Pe lângă această fotografie, pliantul conține mesajele electorale „Votăm George Scarlat – Deputat” și „Învingem împreună”.

Arhiepiscopia Dunării de Jos susține că fotografia în care IPS Casian Crăciun apare alături de candidatul USL în Colegiul 3 din Galați pentru Camera Deputaților, liberalul George Scarlat, a fost făcută la sfințirea unei biserici, iar folosirea ei pe un pliant electoral este un abuz și o îndrăzneală și a cerut retragerea imediată a pliantului.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos mai precizează că IPS Casian Crăciun nu se implică în acțiuni politice sau electorale.

„Este un abuz al acelui candidat, o îndrăzneală din partea acestuia. Fotografia a fost făcută la sfințirea unei biserici din localitatea Călmățui, iar candidatul a folosit fotografia făcută la acel eveniment fără să aibă acordul Arhiepiscopiei sau al IPS Casian al Dunării de Jos. De altfel, există hotărâri clare ale Sfântului Sinod în legătură cu neimplicarea Bisericii în politică sau campanii electorale”, a declarat preotul Gabriel Molocea, reprezentantul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunărea de Jos.

După acest incident, Patriarhia Română a lansat un nou apel către preoți și politicieni, explicând totodată drepturile și obligațiile ierarhilor pe durata campaniei electorale.

„În contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din România, din 9 decembrie, Patriarhia Română reamintește punctele de vedere și recomandările Sfântului Sinod cu privire la implicarea clerului în politică. În conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale, care stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea și demnitatea clericului se numără și aceea de «a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumești», arhiereului, preotului, diaconului și monahului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze și să devină membru al Parlamentului. Cel care va încălca aceste reguli, precum și legământul depus la hirotonie, intră sub incidența instanțelor disciplinare și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, având de ales între cariera politică și misiunea preoțească. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”, a precizat Patriarhia Română, în comunicatul de miercuri, remis agenției MEDIAFAX.

Totodată, potrivit Patriarhiei, în calitatea sa de cetățean al României și de părinte duhovnicesc al tuturor enoriașilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea și îndatorirea ca de pe poziția și prin mijloacele care-i sunt specifice, să participe la viața cetății, sprijinind activitățile menite să promoveze binele obștesc și împotrivindu-se oricăror măsuri sau activități care se dovedesc a fi în contradicție cu învățătura și morala creștină ortodoxă. Opțiunea sa politică se exprimă prin vot, a precizat sursa citată.

Sfântul Sinod face apel către liderii partidelor politice din România să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești.

„Sfântul Sinod îi asigură că Biserica – păstrându-și echidistanța față de partide – va continua să se implice în politica generală a țării, contribuind – prin mijloace specifice – la apărarea democrației, a libertății, a credinței în Dumnezeu, a independenței și integrității Patriei, respingând orice formă de totalitarism comunist ateu, precum și orice formă de extremism.”, arată comunicatul Patriarhiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic