„Improvizațiile sunt catastrofale”. Peste 500 de persoane, victime ale incendiilor cauzate de improvizații la instalațiile de gaz

Improvizațiile sunt catastrofale. Peste 500 de persoane, victime ale incendiilor cauzate de improvizații la instalațiile de gaz
Publicat: 19/11/2012, 15:00
Actualizat: 19/05/2015, 16:57

Peste 500 de persoane au devenit victime ale incendiilor cauzate de improvizațiile făcute la instalațiile electrice sau de gaz, în primele zece luni ale acestui an, potrivit statisticii IGSU, care a lansat, luni, alături de E.ON România, o campanie națională de informare și de educație preventivă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de E.ON România, sute de oameni își pierd viața, anual, din cauza improvizațiilor făcute la instalațiile electrice sau de gaz, precum și din cauza coșurilor de fum necurățate, transmite Mediafax.

Conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), numai în primele zece luni ale acestui an 581 de persoane au devenit victime ale incendiilor generate în principal de improvizații.

IGSU și E.ON România au lansat, luni, o campanie națională de informare și educație preventivă denumită „Renunță. Improvizațiile sunt catastrofale!”, în baza unui protocol de colaborare semnat în luna septembrie, în vederea derulării comune a unor campanii de informare, prevenire și conștientizare a cetățenilor asupra pericolelor la care sunt expuși în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie.

„Prin intermediul acestei campanii naționale, care va fi însoțită de acțiuni comune la nivel local, IGSU și E.ON România doresc să conștientizeze cetățenii asupra riscurilor la care se expun atunci când utilizează în mod necorespunzător instalațiile electrice și cele de gaz. Campania națională de informare și educație preventivă R.I.S.C. – «Renunță. Improvizațiile sunt catastrofale!» își propune să avertizeze cetățenii cu privire la riscurile la care se expun dacă încalcă regulile privind utilizarea instalațiilor electrice și a celor alimentate cu gaz”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, ideea campaniei a plecat de la o realitate îngrijorătoare: în fiecare an sute de oameni devin victime, ca urmare a unor evenimente care se produc fie din cauza improvizațiilor făcute la instalațiile electrice sau de gaz, fie din cauza obturării coșurilor de fum.

„Numai în primele 10 luni ale acestui an, 5.000 de locuințe au căzut pradă flăcărilor și 581 de persoane – 550 adulți și 31 de copii – au devenit victime ale incendiilor. De asemenea, în aria de responsabilitate a E.ON, în ultimii trei ani, peste 260 de persoane au fost grav afectate ca urmare a intoxicației cu monoxid de carbon, iar dintre acestea 67 de persoane și-au pierdut viața prin asfixiere”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, aceste evenimente s-au produs din cauza utilizării unor surse de încălzire alimentate cu gaze naturale racordate la coșuri de fum necurățate sau înfundate, improvizate, construite necorespunzător sau chiar prin folosirea unor aparate de încălzire improprii, deteriorate sau neracordate la coșuri.

„Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi suntem responsabili pentru siguranța familiilor noastre. Nu putem să îi expunem pe cei dragi la situații de risc, iar pentru a evita incidente grave nu trebuie decât să respectăm o regulă simplă : orice intervenție la instalația electrică sau de gaz trebuie să fie realizată numai de către persoane sau firme autorizate. În plus, orice problemă sesizată la aceste instalații trebuie semnalată distribuitorului de gaz sau electricitate, prin intermediul Dispeceratelor de urgență”, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Aceasta este a doua campanie comună de informare și conștientizare a populației din cadrul parteneriatului încheiat în luna septembrie a acestui an, prima fiind cea de informare și educație preventivă „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, se mai arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul fetei ucise la Sibiu, detalii cutremurătoare! "Când am auzit..."
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Top 30 cele mai bune universităţi din România: UBB, UB şi Politehnica din Bucureşti conduc...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Rămas bun, maestre! A murit marele actor. Și-a luat adio
Prețul carburanților explodează. Ce se întâmplă de la 1 iulie
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
De ce s-a prăbușit, de fapt, elicopterul în care se afla președintele Iranului
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Peste 57.000 de celule și 150 de milioane de conexiuni, prezente într-o mostră infimă de...
×