NOMINALIZĂRI OSCAR 2013. LINCOLN, filmul în care Steven Spielberg aduce în prim-plan omul, nu președintele

Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 29/07/2014, 19:13

Lincoln, cea mai noua producție a regizorului Steven Spielberg, a adunat miercuri 10 nominalizări la Premiile BAFTA 2013. O zi mai târziu, pelicula a fost nominalizată la 12 categorii la PREMIILE OSCAR 2013.

Filmul a trecut astfel pe primul loc în clasamentul favoritelor și ar putea câștiga trofee atât datorită jocului impecabil al actorilor, cât și al scenariului sau costumelor.

Bazată pe romanul biografic „Rivalii: Geniul politic a lui Abraham Lincoln”, de Doris Kearns, pelicula aduce în atenția publicului ultimele luni de viață ale celui de-al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Personajul celui care în 1862, în timpul Războiului Civil American, pronunța „Proclamația emancipării” prin care toți sclavii deveneau liberi este interpretat de Daniel Day-Lewis.

Foto: Hepta

Actorul în vârstă de 55 de ani, câștigător a două premii Oscar pentru rolurile din „There Will Be Blood” (2007) și „My Left Foot” (1989), a acceptat propunerea lui Spielber abia după 10 ani de la prima încercare a regizorului de a-l coopta pentru acest rol.

Potrivit The Hollywood Reporter, refuzul inițial al lui Day-Lewis a fost confirmat chiar de Spielberg, care a arătat că scenariul inițial al filmului nu a reușit să îi stârnească interesul actorului britanic.

„Dragă Steven, a fost o adevărată plăcere să discut cu dumneavostră. Am ascultat cu mare atenție tot ce mi-ați spus despre acestă parte interesantă a istoriei și încă de când am citit scenariul am regăsit toate detaliile ce descriu evenimentele monumentale și portretele pline compasiune ale principalelor personaje, ambele puternice și emoționante”, arăta Day-Lewis într-o scrisoare adresată regizorului. „(…) oricât de fascinat aș fi de Abe (Abraham Lincoln, n. red), simt mai degrabă fascinația unui spectator recunoscător care dorește să vadă o astfel de poveste, decât aceea de a fi un participant”, scria el.

Spielberg s-a văzut atunci nevoit să rescrie scenariul și, totuși, răspunsul negativ al actorului nu s-a schimbat decât atunci când Tony Kushner, câștigător al Premiului Pulitzer pentru piesa „Angels in America: A Gay Fantasia on National Themes”, a venit cu propria variantă.

Decizia se pare că a fost una inspirată, căci prestația lui Daniel Day-Lewis a fost primită foarte bine de criticii de film în luna noiembrie, după premiera din America.

„Înalt și slab, cu mâini mari și un gât lung, fizicul lui Day-Lewis reconstituie imaginea lui Lincoln mult mai veridic decât toți cei care au jucat înaintea sa acest rol”, scria Charles McGrath într-un material publicat de New York Times. Potrivit jurnalistului, actorul s-a pregătit intens timp de un an pentru a-și putea construi personajul, timp în care a citit sau a studiat fotografii ale fostului președinte. „M-am uitat la ele (la poze, n. red) în felul în care uneori îți privești reflexia în oglindă și te întrebi cine este acea persoană căre te privește și ea. (…) Există întotdeauna decizii practice pe care trebuie să le iei în ceea ce privește personajul pe care îl interpretezi.”, a povestit actorul.

În plus, potrivit Daily Mail, Day-Lewis a exersat atât de mult pentru a intra în pielea personajului său, încât a cerut întregii echipe de producție și chiar lui Steven Spielberg să i se adreseze folosind apelativul „Domnule Președinte”, chiar și în afara platoului de filmare.

Foto: Hepta

De asemenea, într-un interviu acordat ABC, Steven Spielberg a arătat că și documentarea sa pentru acest film a presupus o muncă dificilă și complexă, mai ales că volumul lui Doris Kearns Goodwin i-a înfățișat un personaj istoric ușor diferit de imagine clasică.

„Era ciudat să îl privești. Vocea sa parcă nu se potrivea cu statura și obișnuia să încălzească atmosfera cu o poveste ciudată care nu avea nicio relevanță cei prezenți acolo”, a povestit regizorul. „Există atât de multe lucruri ciudate, bizare despre Abraham Lincoln pe care cred că nimeni nu avut curaj să le scoată din sertar”, a încheiat el.

Chiar dacă filmul își concentrează atenția în jurul figurii lui Lincoln, o evoluție importantă are și actrița Sally Field, cea care interpreteză rolul soției fostului președinte, Mary Todd.

Foto: Hepta

„Datorită interpretării lui Sally poți să ai cu adevărat imaginea unei femei puternice”, a afirmat Day-Lewis pentru ABC.

Filmul „Lincoln” va avea premiera în România pe 1 februarie 2013.

Producția i-ar putea aduce și un nou trofeu Oscar lui Steven Spielberg, producătorul de film cu cel mai important succes financiar al tuturor timpurilor.

Cele mai mari încasări s-au datorat filmelor „Jurassic Park”, „Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” și „Saving Private Ryan”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple