Când au apărut mamiferele pe Terra – studiu

Când au apărut mamiferele pe Terra - studiu
Publicat: 08/02/2013, 14:04
Actualizat: 31/01/2019, 20:57

Strămoșul comun al mamiferelor placentare a apărut pe Terra după extincția dinozaurilor, petrecută în urmă cu 65 de milioane de ani, afirmă autorii unui studiu publicat joi, care a adus câteva elemente noi despre evoluția acestei mari familii din care fac parte oamenii, maimuțele și balenele.

Precedentele studii situau apariția mamiferelor înainte de extincția dinozaurilor și a 70% din totalul speciilor de pe planeta noastră, cauzată, potrivit unei teorii acceptate de comunitatea științifică, de impactul cu un asteroid, care a bulversat climatul de pe Terra, informează AFP.

Cercetătorii s-au bazat pe cea mai mare bancă de date din lume, care combină trăsăturile genetice și morfologice ale mai multor specii, pentru a reconstrui arborele genealogic al mamiferelor placentare, cea mai importantă ramură din această familie, din care fac parte peste 5.100 de specii.

Analizele genetice au lăsat să se înțeleagă că mamiferele erau deja un grup diversificat la sfârșitul cretacicului. De atunci, avântul lor s-ar fi produs la un moment situat între 200.000 de ani și 400.000 de ani după dispariția dinozaurilor.

„Analiza acestei uriașe cantități de date arată faptul că specii precum rozătoarele și primatele nu erau contemporane cu dinozaurii, ci descendente ale unui strămoș comun, un animal de talie mică, mâncător de insecte, care a apărut la puțin timp după dispariția dinozaurilor”, a dezvăluit unul dintre autorii studiului, Maureen O’Leary, profesor de anatomie la Universitatea Stony Brook din New York și cercetătoare la American Museum of Natural History.

„Este un moment situat cu 36 de milioane de ani mai târziu decât estimările bazate doar pe datele genetice”, afirmă Marcelo Weksler, paleontolog la Muzeul Nacional-UFRJ din Brazilia, unul dintre cei 23 de autori ai studiului, publicat în revista americană Science.

Pentru a urca înapoi pe firul istoriei până la strămoșul comun al mamiferelor – un animal care ar fi avut mărimea unui mic șobolan, avea un uter bicorn ca multe mamifere, un cortex cerebral cu circumvoluțiuni și o placentă asemănătoare celei umane -, acești cercetători au colectat și analizat caracteristicile fizice și genetice provenind de la 86 de specii, dintre 40 sunt dispărute, dar cunoscute grație fosilelor descoperite.

Savanții au adunat circa 4.500 de trăsături, precum prezența sau absența aripilor, a dinților și diversele tipuri de schelete, ca și alte caracteristici morfolofice, pe care le-au combinat cu trăsăturile genetice.

Această bancă de date conține de zece ori mai multe informații decât cele utilizate până acum pentru a studia istoria mamiferelor, au subliniat cercetătorii, precizând că banca este accesibilă publicului larg, pe internet, și include peste 12.000 de ilustrații (www.morphobank.org).

Astfel de studii îi vor ajuta pe oamenii de știință să răspundă la multe întrebări importante, precum cele care vizează maniera în care au reușit mamiferele să supraviețuiască schimbărilor climatice din trecutul Terrei și ce ar putea să însemne aceste lucruri în viitor, odată cu actuala încălzire a planetei.

Studiul a dezvăluit, totodată, că una dintre ramurile acestor mamifere, denumită Afrotheria, care include specii diverse, de la elefanți la orycteropi, care trăiesc în zilele noastre în Africa, este de fapt originară de pe continentul american.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Arborele vieții”, finanțat în principal de Academia americană de științe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Se interzic TELEFOANELE mobile. S-a adoptat ordin la nivel de stat. CINE RENUNȚĂ la smartphone
O mare greșeală la examenul auto. Mulți elevi o comit
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?