ICR și-a lansat prima revistă lunară în limba engleză, „Romanian Book Review”. Marga explică sursa de inspirație

Publicat: 19/02/2013, 16:46
Actualizat: 29/07/2014, 19:10

Institutul Cultural Român (ICR) a lansat marți primul număr al revistei în limba engleză „Romanian Book Review”, menită să promoveze în străinătate aparițiile editoriale de diverse genuri de pe piața românească.

Publicația va fi distribuită lunar, în mod gratuit, în rețeaua internațională a Institutului. Primul număr al „Romanian Book Review” are 12 pagini și conține recenzii ale unor volume semnate de autori precum Gabriela Adameșteanu („Dimineață pierdută” și „Vară-primăvară”), Dan C. Mihăilescu („I.L.Caragiale și caligrafia plăcerii”), Mircea Mihăieș („Ce rămâne”), Andrei Pleșu („Parabolele lui Iisus – Adevărul ca poveste”), Nicolae Prelipceanu („La pierderea speranței”), Matei Vișniec („Procesul comunismului prin teatru”) și Gellu Dorian („Cartea singurătăților”).

„Întrebarea noastră era cum arătăm unei lumi care nu citește neapărat românește ce se discută în țara noastră, ce conținut au cărțile reprezentative publicate de editurile noastre.”, a explicat directorul ICR, Andrei Marga. „Trebuie să recunosc, am preluat modelul de la New York Review of Books” și ne-am propus să facem și aici ceva similar.”, a adăugat acesta.

Pentru început, revista coordonată de scriitorul Horia Gârbea a fost tipărită în 1.000 de exemplare, ce vor fi distribuite în zilele următoare în toate sediile ICR din afara granițelor țării.

Foto: Institutul Cultural Român (ICR)

„Pretindem ca recenziile să intre și în marea presă internațională. Facem un efort spre a împinge spre marile biblioteci ale lumii cât mai multă literatură românească. (…) Revista este un semn al unei vieți intelectuale vii.”, a mai spus Andrei Marga.

Pe de altă parte, președintele ICR a declarat pentru gândul că instituția pe care o conduce se implică și în promovarea culturii românești pe alte canale, din diferite domenii.

„În primul rând, finanțăm în continuare sau cofinanțăm – depinde, pentru că știm cu toții că filmul costă – diferitele inițiative de acest fel; am fost prezenți – și suntem onorați – și în finanțarea prezenței la Berlin a filmului care a câștigat Ursul de Aur („Poziția copilului”, de Călin Peter Netzer, n. red). În al doilea rând, înființăm un Centru al Cinematografiei împreună cu alte instituții și chiar cu întreprinzători privați. Proiectul acesta este deja aprobat de noi și intră la execuție.”, a arătat Marga.

Tot marți, a fost semnat și un acord între ICR – prin președintele Andrei Marga – și Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Generale a Capitalei – prin Traian Radu Negrei, managerul instituției.

Foto: Institutul Cultural Român (ICR)

„Prestigiul culturii românești se formează și începând cu interiorul țării, (…) iar când spun asta am în vedere patrimoniul în materie de monumente, arhitectură, dar și de personalități.”, a spus directorul ICR. „Trebuie să acceptăm că țara noastră a făcut prea puțin pentru a etala pe calea monumentelor, pe calea care este posibilă și sub aspect arhitectural, urbanistic și sub alte aspecte faptul că au trăit oameni importanți pe aceste meleaguri.”, a continuat acesta, precizând că principalul obiectiv al acordului este promovarea internă și internațională a patrimoniului Bucureștiului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice