Un director în Camera Deputaților și un polițist au fost trimiși în judecată, după ce ar fi primit 255.000 de euro pentru o „intervenție”

Un director în Camera Deputaților și un polițist au fost trimiși în judecată, după ce ar fi primit 255.000 de euro pentru o intervenție
Publicat: 21/02/2013, 17:31
Actualizat: 04/07/2013, 06:04

Un polițist de la IPJ Prahova a fost trimis în judecată, alături de un director în Camera Deputaților, fiind acuzat că a primit 255.000 de euro spunând că poate interveni la magistrați să fie eliberat George Guliu, cercetat alături de Blejnar, Comăniță și Marta într-un dosar de evaziune fiscală.

Constantin Cojanu, agent principal de poliție la IPJ Prahova, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru două infracțiuni de trafic de influență, ambele în formă continuată, iar Gabriel Leonte, director în Camera Deputaților, va fi judecat pentru complicitate la cumpărare de influență, în formă continuată.

George Guliu, acuzat într-un alt dosar, alături de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, fostul director al Autorității Naționale a Vămilor Viorel Comăniță, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Constanța Dan Secăreanu și Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Blejnar, a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de trafic de influență.

În același dosar vor fi judecați Luminița Guliu, soția lui George Guliu, Polifroni Dimu, ambii pentru complicitate la cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență și cumpărare de influență, Laszlo Jozsef, pentru trafic de influență, și Neculae Șapera, pentru cumpărare de influență în formă continuată.

Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului București.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanței că, în perioada august 2012 – 21 ianuarie 2013, agentul de poliție Constantin Cojanu a pretins și primit, în mai multe tranșe, de la George Guliu, Luminița Guliu și Șapera Neculae, cumnatul lui George Guliu, prin intermediul lui Polifroni Dimu și Gabriel Leonte, suma de 255.000 euro, din care a restituit 20.000 euro.

Polițistul Cojanu a lăsat să se creadă că are influență asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe magistrații de la Curtea de Apel București sau pe cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție învestiți cu soluționarea dosarelor penale în care este implicat George Guliu să dispună punerea în libertate a acestuia.

Din cei 255.000 de euro, Gabriel Leonte a primit și pentru el 5.000 de euro, au precizat procurorii DNA.

Totodată, procurorii îl acuză pe George Guliu că, în perioada 20 decembrie 2012 – 18 ianuarie 2013, în timp ce se afla în stare de arest preventiv, i-a oferit lui Jozsef Laszlo, prin intermediul Luminiței Guliu, 30.000 de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă un judecător de la Curtea de Apel București care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii acestei instanțe învestiți cu soluționarea dosarelor penale în care este judecat Guliu să dispună punerea în libertate a acestuia.

Polițistul Constantin Cojanu mai este acuzat că, în perioada 5 decembrie 2012 – 25 ianuarie 2013, prin intermediul lui Gabriel Leonte, a pretins de la Polifroni Dimu 60.000 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra aceluiași procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii de la Tribunalul Constanța sau pe cei din cadrul Curții de Apel Constanța învestiți cu soluționarea dosarului penal în care este judecat un primar din județul Constanța, să pronunțe o soluție favorabilă acestuia, respectiv să fie eliberat din arest.

„În caz de nereușită, Dimu Polifroni i-a solicitat lui Cojanu Constantin ca, prin intermediul aceluiași procuror, să obțină strămutarea dosarului penal în care este judecat primarul respectiv, prin intervenții la judecători din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobila și imobile aparținând lui Constantin Cojanu, Dimu Polifroni, Gabriel Leonte, Nicolae Șapera și Luminița Guliu.

În 29 ianuarie, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Constantin Cojanu, Jozsef Laszlo, George Guliu, Polifroni Dimu și Neculae Șapera. Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, în 5 februarie, punerea în libertate a lui Neculae Șapera.

În cazul Luminiței Guliu, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile.

George Guliu este cercetat în mai multe cauze penale, una dintre acestea fiind pe rolul Direcției Naționale Anticorupție. În acest dosar, George Guliu, asociat și administrator la SC Excella Real Grup SRL, este cercetat alături de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, fostul său șef de cabinet Codruț Marta, fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor Viorel Comăniță, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța Dan Florin Secăreanu și mai mulți administratori de firme.

Potrivit procurorilor, în perioada mai 2011 – iulie 2012, George Guliu, împreună cu Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeș și Dana Nemeș, ar fi constituit și coordonat o grupare infracțională organizată prin inițierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize și TVA neachitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
A murit marea actriță. Adio, doamnă! A fost o legendă a lumii artistice
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi reguli la Vatican pentru evaluarea fenomenelor supranaturale
×