Pianistul american Harvey Lavan Cliburn a murit la vârsta de 78 de ani

Pianistul american Harvey Lavan Cliburn a murit la vârsta de 78 de ani
Pianistul american Harvey Lavan Cliburn, care a câștigat în plin Război Rece prestigiosul concurs internațional Ceaikovski de la Moscova și a cărui muzică a trecut dincolo de deceniile de înfruntări dintre Est și Vest, a murit miercuri, la vârsta de 78 de ani, au anunțat membrii fundației sale.
Publicat: 28/02/2013, 13:10
Actualizat: 26/06/2013, 18:53

Pianistul american Harvey Lavan Cliburn, care a câștigat în plin Război Rece prestigiosul concurs internațional Ceaikovski de la Moscova și a cărui muzică a trecut dincolo de deceniile de înfruntări dintre Est și Vest, a murit miercuri, la vârsta de 78 de ani, au anunțat membrii fundației sale.

„A murit liniștit la el acasă, înconjurat de cei apropiați, la Forth Worth, din Texas”, a anunțat, miercuri, Fundația Cliburn, informează AFP. Muzicianul american anunțase în august 2012 că a fost diagnosticat cu cancer osos în stadiu terminal.

Harvey Lavan Cliburn a devenit celebru atunci când a câștigat, în 1958, prima ediție a concursului internațional de pian P. I. Ceaikovski de la Moscova, organizat pentru a demonstra așa-zisa superioritate culturală a Uniunii Sovietice, devenind astfel un ambasador cultural renumit, într-o perioadă marcată de tensiuni ideologice și de amenințări nucleare.

La revenirea pe solul american, tânărul muzician, pe atunci în vârstă de 23 de ani, a fost primit ca un erou, ștergând temporar umilința suferită de Washington, după lansarea reușită cu câteva luni mai devreme de către URSS a primului satelit artificial, Sputnik.

Harvey „Van” Cliburn l-a invitat apoi pe Kiril Kondrașin, dirijorul rus cu care a concertat la Moscova, pentru o serie de reprezentații în Statele Unite, la Carnegie Hall din New York, dar și în Philadelphia și Washington.

Cei doi muzicieni au înregistrat, cu ocazia acelei vizite, „Concertul pentru pian Nr. 1” de Ceaikovski, devenit apoi primul album de muzică clasică care a câștigat discul de platină și s-a vândut în peste 3 milioane de exemplare.

Cliburn a mers apoi cu regularitate în Uniunea Sovietică, din 1960 până în 1972, concertând de fiecare dată cu sălile pline și contribuind la estomparea diferențelor ideologice dintre cele două țări.

Pianistul a concertat în fața tuturor președinților americani începând cu Harry S. Truman (1945 – 1953) și a susținut un concert memorabil la Casa Albă în fața președinților Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, în 1987, la sfârșitul Războiului Rece.

Născut în Shreveport, în Luisiana, pe 12 iulie 1934, Harvey Cliburn a început să studieze pianul la vârsta de trei ani alături de mama sa, Rildia Bee O’Bryan Cliburn, o fostă elevă a lui Arthur Friedman, un muzician care studiase pianul cu Franz Liszt. Harvey Lavan Cliburn a studiat apoi pianul la celebra Juilliard School din New York, specializându-se în interpretarea concertelor pentru pian compuse de Ceakovski și S. Rahmaninov.

Cliburn, un tânăr muzician talentat, a început să cânte alături de o orchestră încă de la vârsta de 12 ani, la Houston. La 20 de ani, a câștigat prestigiosul concurs Leventritt.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ