Comisia Europeană, îngrijorată de grădinile zoo românești, ia la întrebări Guvernul

Comisia Europeană, îngrijorată de grădinile zoo românești, ia la întrebări Guvernul
Publicat: 22/03/2013, 19:07
Actualizat: 03/07/2013, 23:05

Comisia Europeană a solicitat oficial Guvernului român informații despre condițiile oferite animalelor sălbatice în grădinile zoo de la noi din țară, fiind vizate îndeosebi felinele mari de la Craiova și elefantul Tania de la Târgu-Mureș.

Solicitarea a fost transmisă de Direcția Generală Mediu a Comisiei Europene către Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiție a UE (CJUE) din cadrul MAE, competența fiind însă a Ministerului Mediului.

Interesul Comisiei Europene față de condițiile din grădinile zoo din România a apărut în urma unor sesizări transmise la Bruxelles de persoane private sau asociații locale de protecție a animalelor, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

În solicitarea venită de la Bruxelles sunt cerute informații precise despre condițiile în care sunt adăpostite elefantul Tania de la grădina zoo din Târgu-Mureș, precum și despre felinele carnivore mari de la grădina din Craiova.

Această solicitare de informații este o etapă anterioară declanșării procedurii de infringement, în cazul în care Comisia Europeană va ajunge la concluzia că sunt încălcate în România prevederile legislației europene în domeniu, au mai menționat sursele MEDIAFAX.

Primirea solicitării de la Comisia Europeană a fost confirmată vineri pentru MEDIAFAX și de subsecretarul de stat în MAE Dan Horațiu Radu, care îndeplinește funcția de Agent guvernamental pentru CJUE.

„Am primit o solicitare de informatii din partea Comisiei Europene privitoare la modul in care se respectă dispozițiile Directivei privind grădinile zoologice. Solicitarea de informații privește condițiile de adăpostire în anumite grădini zoologice din țară. Deocamdată autoritățile române analizează solicitarea urmând a se transmite un răspuns Comisiei Europene în cursul lunii aprilie”, a declarat Dan Horațiu Radu.

Oficialul român a adăugat că este „o preocupare constantă” respectarea tuturor exigențelor care decurg din angajamentele României de stat membru UE, inclusiv cele privind grădinile zoologice fiind tratate cu interes.

„Până în acest moment însă nu avem date care să ne stârnească teama pentru vreo viitoare acțiune de infringement”, a mai spus Dan Horațiu Radu.

Pe Facebook s-a înființat recent un grup „Free Tania/Eliberați-o pe Tania” care militează pentru mutarea elefantului de la Târgu-Mureș în condiții adecvate, având în vedere că este ținută singură după gratii, singura ei companie fiind o minge.

Grădina Zoologică din Târgu Mureș a primit în septembrie, un elefant indian, o femelă numită Tania, în vârstă de 38 de ani, care a fost adusă din Italia și este singurul astfel de exemplar existent în prezent în România.

Reprezentanții grădinii zoologice sunt mândri de condițiile oferite elefantului care inclusiv o mică piscină la dispoziție, ei arătând și că au făcut cursuri speciale în Ungaria vizând îngrijirea acestui tip de animal și că hrana animalului constând în fructe și legume adecvate, în cantități care pot ajunge și la 130 kg pe zi, este adusă tot din țara vecină.

Directiva CE nr.22/1999 reglementează protecția faunei sălbatice expuse în grădinile și parcurile zoologice din statele membre UE. Legislația europeană obligă statele membre la efectuarea de inspecții periodice în aceste grădini în vederea asigurării condițiilor de adăpost și întreținere a animalelor, în conformitate cu standardele europene. Potrivit directivei, grădinile zoo primesc în urma inspecțiilor licența de funcționare pentru o durată de patru ani. În cazul nerespectării condițiilor europene, animalele trebuie retrase de la expunerea publică și mutate în adăposturi adecvate.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Gestul INTERZIS la volan! NU ai voie să faci așa ceva în mașină
Cascadorie periculoasă la „Românii au Talent”. Autorul are 72 de ani
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050
×