IAA România: Vom analiza toate căile de atac pentru stoparea efectelor OUG-Legea audiovizualului

IAA România: Vom analiza toate căile de atac pentru stoparea efectelor OUG-Legea audiovizualului
International Advertising Association (IAA) România spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că OUG de modificare a Legii audiovizualului a fost publicată în Monitorul Oficial fără consultarea industriei, precizând că prin această Ordonanță autoritățile afectează un sector de afaceri 100% privat.
Publicat: 13/04/2013, 13:49
Actualizat: 28/07/2014, 23:15

International Advertising Association (IAA) România spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că OUG de modificare a Legii audiovizualului a fost publicată în Monitorul Oficial fără consultarea industriei, precizând că prin această Ordonanță autoritățile afectează un sector de afaceri 100% privat.

„Promovarea unui astfel de text legislativ fără consultarea industriei și fără a ține cont de solicitările de dialog pe care IAA România le-a transmis în ultimele 4 luni constituie un fapt fără precedent și foarte grav. Este pentru prima dată când autoritățile intervin în mod direct afectând un întreg sector de afaceri 100% privat și care funcționează pe baza unor practici de business corecte și comune în peste 95% din țările lumii. IAA România va analiza toate căile legale de atac pentru stoparea efectelor acestei ordonanțe”, se spune, în comunicatul remis sâmbătă, agenției MEDIAFAX, de către IAA România.

Guvernul a modificat, prin Ordonanță de Urgență, Legea audiovizualului, stabilind reguli stricte pentru achiziționarea de spațiu publicitar televizat, care „nu poate fi făcută de un intermediar decât în numele și pe seama beneficiarului final”.

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG), publicată vineri în Monitorul Oficial, după articolul 29 din Legea audiovizualului actuală, care stabilește condițiile pe care trebuie să le respecte comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media, se introduce un articol nou, potrivit căruia „orice achiziționare de spațiu publicitar televizat nu poate fi făcută de un intermediar decât în numele și pe seama beneficiarului final al publicității televizate”, iar orice oferte de preț pentru achiziționarea publicității televizate, prezentate de acești intermediari, vor fi „în mod obligatoriu confirmate în prealabil în scris cu radiodifuzorul”.

„În scopul obținerii acestei confirmări, intermediarii vor prezenta radiodifuzorilor mandatele scrise acordate de beneficiarii finali ai publicității televizate pentru care solicită ofertele de preț”, se mai spune în Ordonanță.

Plata se va face direct către radiodifuzor de către beneficiarul final al publicității televizate, în baza facturii emise de radiodifuzor către beneficiar, iar „orice rabat sau avantaj tarifar, indiferent de natura acestuia, acordat de către radiodifuzor, trebuie să figureze pe factura emisă beneficiarului final al publicității televizate”.

De asemenea, Ordonanța prevede că intermediarii nu pot primi altă plată sau contraprestație decât „cea care le este plătită de către beneficiarul final al publicității televizate în vederea remunerării serviciilor prestate și nici vreun avantaj material, indiferent de natura acestuia, din partea radiodifuzorului”.

Orice act juridic încheiat cu încălcarea dispozițiilor acestui articol este nul, se mai spune în Ordonanță.

În OUG se mai spune că Legea audiovizualului este modificată și completată, având în vedere obiectivele propuse de Guvern „de stimulare a dezvoltării economiei românești”, în cadrul cărora se înscrie și dezvoltarea pieței audiovizuale din România, prin încurajarea producției locale de televiziune, a investițiilor în programe locale, asigurarea de locuri de muncă și dezvoltarea de activități economice în beneficiul pieței de servicii audiovizuale din România.

Un alt obiectiv menționat în OUG este combaterea „corupției manifestate la nivelul achiziției de spațiulu publicitar media, precum și necesitatea combaterii sistemelor netransparente și anticoncurențiale în acest domeniu, care afectează în egală măsură activitatea stațiilor tv și dreptul publicului la informații corecte și de calitate”.

De asemenea, în OUG se spune că Executivul a luat în considerare „consecințele negative asupra domeniului audiovizual, derivând din lipsa unor mecanisme legislative eficiente de eliminare a corupției și a practicilor netransparente în acest domeniu, care s-ar perpetua și s-ar amplifica în cazul neadoptării urgente a unor reglementări clare menite să asigure un climat concurențial corect și respectarea dreptului publicului român la producții audiovizuale de calitate”.

Guvernul mai spune că aceste elemente vizează „interesul general public și constituie o situație extraordinară și de urgență a cărei reglementare nu poate fi amânată”.

OUG este semnată de premierul Victor Ponta și contrasemnată de ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, de ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, și de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Ordonanța de Urgență de modificare a Legii audiovizualului este publicată în Monitorul Oficial la mai puțin de cinci luni de la momentul în care un proiect de OUG care avea același prevederi în cazul intermedierii achiziției de spațiu publicitar TV a fost aspru criticat de International Advertising Association România (IAA România) și de Uniunea Agențiilor de Publicitate din România.

Nemulțumirile au fost cu atât mai mari cu cât purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a anunțat inițial că proiectul de OUG a fost adoptat de Executiv. Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat public că OUG care modifică Legea audiovizualului nu a fost publicată în Monitorul Oficial pentru că ministerele Justiției și Finanțelor trebuie să dea forma finală a acesteia, în urma deciziei Guvernului de a se scoate din ordonanță toate referirile la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

La momentul respectiv, IAA România a spus, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că proiectul de Ordonanță de Urgență de modificare a Legii audiovizualului „este de natură să afecteze în mod negativ funcționarea normală și competitivă a industriei de marketing, media și comunicare”, cerând Guvernului consultări pe acest document.

Și Uniunea Agențiilor de Publicitate din România (UAPR) și-a exprimat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, nemulțumirea față de decizia Guvernului de a aproba ordonanța de urgență (OUG) care modifică Legea audiovizualului nr. 504/2002. „Suntem consternați că ordonanța de urgență a trecut într-o manieră netransparentă, în timpul ședinței de guvern de marți”, a declarat Radu Florescu, președinte al Uniunii Agențiilor de Publicitate din România.

Totodată, Răsvan Popescu, președinte al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) la momentul respectiv, a declarat că Ordonanța adoptată de Guvern pentru modificarea Legii audiovizualului ține cont de unele observații făcute de CNA, existând însă și aspecte asupra cărora se mai poate reflecta atunci când Ordonanța va fi dezbătută în Parlament.

De asemenea, unii membri ai CNA, între care Narcisa Iorga, Valentin Jucan, dar și Ioan Onisei, Gelu Trandafir și Mircea Deacă (ultimii trei nemaifiind în prezent membri ai Consiliului, n.r.) au declarat, într-o conferință de presă, că prin modificarea Legii audiovizualului Consiliul eate „tras pe linie moartă”. Aceștia au mai spus că, prin adoptarea aceastei OUG, Legea transparenței publice nu a fost respectată, întrucât proiectul Ordonanței nu a fost suspus consultării publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Tragedie în mijlocul petrecerii! Au sărbătorit eliberarea inculpaților în cazul de la Padina, iar un...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"N-aveam viteză, 115-120 km pe oră maxim" - Tânărul de 19 ani care a ucis-o...
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Halep NU mai joacă. S-a decis oficial. Anunțul venit chiar azi, 14 mai
Florin Piersic are o locuință cochetă, situată pe malul Someșului. Foto
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Arheologii au detectat o structură îngropată și mai multe anomalii lângă piramidele din Giza
×