„Papa lui Hitler”, un suveran fabulos

Papa lui Hitler, un suveran fabulos
Publicat: 20/04/2013, 13:00
Actualizat: 08/01/2020, 21:21

Papa Francisc a decis (întărind o mai veche intenție a ultimilor doi predecesori ai săi) să facă publice toate documentele din Arhivele Secrete ale Vaticanului, referitoare la pontificatul Venerabilului Pius al XII-lea (cele privitoare la predecesorul său, Pius al XI-lea, sunt complet desecretizate).

În sfârșit, după o jumătate de secol, a venit vremea să se destrame „legenda neagră” (formula apartine cardinalului Tarcisio Bertone, secretarul de Stat al Sfântului Scaun), care l-a însoțit pe al 260-lea Papă, care a stat în fruntea Bisericii Romano-Catolice în vremurile cumplite ale celui de-al Doilea Război Mondial și apoi în prima etapă a Războiului Rece.

„Legenda neagră” l-a poreclit „Papa lui Hitler” (după titlul cărții lui John Cornwel, un autor de novele cu tramă istorico-științifică), l-a acuzat că n-a făcut nimic să împiedice Holocaustul și – coronat opus – i-a lipit mai trainic eticheta de antisemit.

În decembrie 2009, Papa Benedict al XVI-lea a avut curajul de a-l declara Venerabil. (Titlul se acordă înaintea beatificării – prima etapă a sanctificării – unui slujitor al lui Dumnezeu – marcând virtuțile sale eroice). Cum era de așteptat, momentul a stârnit aprige controverse, detractorii lui Pius al XII mergând până la a-i aminti Papei Benedict al XVI-lea originile sale germane și stagiul său din frageda tinerețe în Hitler Jugend.

Există, din fericire, la Vatican, pentru cei care doresc să se informeze, o bogată bibiografie, adunată în 11 volume. Există și mărturii. Există opera uriașă de documentare a lui Pinchas Lapide, Dumnezeu să-l odihnească între drepții Lui, teolog și istoric evreu, consul al Israelului la Milano (1951-1969), precum și munca de cercetare a rabinului american David Dalin. Avem mai nou biografia lui Andrea Tornielli, vaticanistul de la „Il Giornale”. Pe de altă parte, există mai ales alegațiile neobosite ale d-lui Abraham Foxman, unul dintre fondatorii Ligii Anti-Defăimare cu sediul la New York.

Intronizat când împlinise 63 de ani, la 12 martie 1939, Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli – care, fapt rarissim în istoria Bisericii, și-a luat numele predecesorului său, Pius al XI-lea – a fost un pontif fabulous. Și-a început cariera în Curia Romană, la Secretariatul de Stat, ocupându-se mai cu seamă de probleme de drept canonic (tema lucrării sale de doctorat). Apoi, a fost numit nunțiu (ambasador) papal la Munchen (1917) și la Berlin. (Rigoarea nemțească se potrivea de minune spiritului său rigoruros). Este perioada în care a încheiat cele două Concordate, cu Bavaria și Prusia, care i se reproșează și astăzi, nedrept, ca primele două pacte cu diavolul. În 1929 este ridicat la rangul de cardinal, iar în 1930 este numit secretar de stat – răstimp pe care, până la intrarea în pontificat, îl folosește ca să-și exerseze calitățile diplomatice cu totul excepționale. La întronizarea sa, în 1939, pe lângă înalți reprezentanți din toate statele lumii, participă, firește, și trimișii celui de-al Treilea Reich. Lui Pius al XII-lea i se reproșează și asta. Puțini știu însă că, obligat să respecte uzanțele diplomatice, Hitler i-a trimis un mesaj de felicitare – nu scris, ci verbal – cu indicația de a fi rostit „fără căldură”. Este prima dintr-un lung șir de dovezi care atestă că între Papă și Fuhrer relațiile nu erau, de atunci, deloc cordiale.

Ce i se reproșează lui Pius al XII-lea? Că a tăcut în fața ororilor naziste. Am putea, la fel de bine, să-i reproșăm că a tăcut în fața ororilor sovietice (masacrul de la Katyn). De tăcut n-a tăcut – dovadă enciclicele, scrisorile pastorale, mesajele radiofonice. Dar a vorbit cât trebuie, ca să nu-și pericliteze Biserica (multă vreme l-a avut în coastă și pe Mussolini).

Despre atitudinea lui Pius al XII-lea față de evrei n-au vorbit elogios doar Golda Meir (la vremea aceea ministru de Externe al Israelului), în mesajul de condoleanțe trimis la funeraliile Papei („Atunci când cel mai înspăimântător martiriu a lovit poporul nostru, în timpul celor zece ani de teroare nazistă, glasul Pontifului s-a ridicat în favoarea victimelor (…) Deplângem pierderea unui mare servitor al păcii”) sau Albert Einstein („Numai Biserica s-a ridicat împotriva lui Hitler”). Cu o verticalitate în fața căreia mă înclin, a vorbit mereu, în anii din urmă, rabinul David Dalin: „În secolul al XX-lea, poporul evreu nu a avut un prieten mai mare decât el (…) În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Papa Pius al XII-lea a salvat mai mulți evrei decât oricine, chiar decât Raoul Wallenberg și Oskar Schindler (…) Avem multe documente care arată că Papa Pius al XII-lea în nici un caz nu a tăcut (…) A salvat mii de evrei italieni de la deportare. În timp ce 80% dintre evreii europeni au murit în anii aceia, 80% dintre evreii italieni au fost salvați. Numai la Roma, 155 de mănăstiri au adăpostit 5.000 de evrei. La Castel Gandolfo (reședința de vară a Papei, n.m.), de pildă, au fost primiți și salvați de la deportarea în lagărele de concentrare naziste nu mai puțin de 3.000 de evrei. Timp de 9 luni, 60 de evrei au trăit alături de iezuiți, în Universitateai Pontificală Gregoriană, mulți alții fiind ascunși în pivnițele Institutului Biblic (…) Tăcerea lui a fost o strategie menită să protejeze evreii de la deportare. O denunțare explicită a nazismului de către Papă nu ar fi dus decât la represalii (…) Ne putem întreba: ce poate fi mai rău decât exterminarea a 6 milioane de evrei? Răspunsul este simplu și teribil de onest: uciderea a încă câtorva mii de alți evrei (…)”.

Foarte înalt, cu o figură ascetică, cu gesturi teatrale și voce de actor de tragedie, foarte charismatic, Pius al XII-lea a fost primul Suveran Pontif care a electrizat mase enorme de oameni. Autoritar până la autocrație (moștenindu-și în această privință predecesorul, pe Papa Pius al XI-lea), Papa Pacelli și-a trăit uriașa putere în singurătate. Cele mai multe imagini – când nu se afla în mulțime – îl arată plimbându-se singur, ori meditând în compania canarului său, Gretel, pe care îl ținea pe arătătorul drept.

În ultimii ani ai pontificatului, bolnav și confuz, s-a retras definitiv în sine. A avut parte însă de o tele-agonie, care întrece cu mult spectacolele necrofile de astăzi. Radiourile i-au înregistrat ultimele gemete, televiziunile i-au vânat ultimele imagini de pe patul de agonie. Medicul său personal, un scelerat pe nume Riccardo Galeazzi Lisi, i-a vândut ultimele imagini presei, ba – din greșeală – i-a anunțat moartea cu câteva ore mai devreme. Iar trupul său neînsuflețit a fost expus timp de patru zile învelit în celofan, fiindcă același medic a greșit protocolul de îmbălsămare…

…. La Vatican, Pius al XII-lea o adusese, din Germania, unde-i servise la Nunțiatură, pe sora Pasqualina Lehnert. L-a slujit, vreme de 41 de ani, cu un devotament fanatic și l-a vegheat până în ultima lui clipă. Casnicii clevetitori ai Palatului Pontifical o porecliseră „Papessa”. Strania legătură cu această călugăriță (unii spun că a fost singura lui confidentă, dar Papa nu se confesa nimănui), e o istorie, pe care, poate, într-o zi am să v-o povestesc. Puțin după moartea Papei, decanul cardinalilor, monseniorul Tisserant, a alungat-o din Vatican. Cea mai tulburătoare fotografie pe care am văzut-o vreodată e a maicii Pasqualina Lehnert, îndepărtându-se în lumina sângerie a amurgului, în mână cu o colivie…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului