Notarii au crescut cu până la 40% valorile minime pentru apartamentele din București

Notarii au crescut cu până la 40% valorile minime pentru apartamentele din București
Publicat: 23/04/2013, 15:12
Actualizat: 19/10/2018, 18:41

Grila pentru acest an după care notarii calculează taxele și impozitele minime pentru tranzacțiile cu apartamente în București a fost stabilită la valori mai mari cu până la 40% față de 2012, în condițiile în care în ultimii ani prețurile de tranzacționare a locuințelor s-au redus constant.

Ghidul valorilor orientative ale proprietăților imobiliare pentru 2013 clasifică apartamentele din București în 60 de zone, după numărul etajului, gradul de confort, precum și anul construcției.

Valorile din grilă se plasează semnificativ sub prețurile de tranzacționare și reprezintă nivelul minim la care se poate încheia contractul de vânzare-cumpărare.

Potrivit noii grile, aplicabile de la 1 ianuarie, pentru un apartament de două camere confort I sporit situat la un etaj intermediar în zona Unirii valoarea minimă se situează la 65.610 euro, valabilă pentru o construcție din anul 1978-1997. Anul trecut, un apartament în aceeași zonă, cu aceleași caracteristici, dar încadrat ca an al construcției între 1978-1997, avea o valoare de 45.750 de euro.

Totodată, un apartament cu două camere situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu sau în zona Pieței Universității este evaluat la 62.870 de euro în acest an, comparativ cu 46.870 de euro anul trecut, adică cu 34% mai mult.

În Piața Constituției, o locuință cu aceleași caracteristici este evaluată în grila notarilor din acest an la 63.760 euro, în creștere cu 36% pestea valoarea de 46.870 de euro din anul anterior. Locuințele de pe Bulevardul Dacia sunt evaluate în plus cu 20%, de la 48.870 euro la 60.940 de euro.

Și pentru apartamentele din cartierele semicentrale notarii au stabilit valori în urcare pentru acest an. În urma actualizării valorilor, un apartament de două camere confort sportit de la un etaj intermediar într-un bloc de pe Bulevardul Basarabiei sau Șoseaua Pantelimon este evaluat la 41.770 euro, față de 37.000 de euro în 2012.

În Drumul Taberei, același apartament are o valoare de 31.900-35.520 de euro, față de 28.570-32.280 de euro în 2011.

Pentru un apartament cu două camere din zona Mihai Bravu, notarii au stabilit o valoare de minimum 42.530 de euro și un maxim de 53.530 de euro. În grila de anul trecut, minimul era de 37.980 de euro, iar maximul de 45.750 de euro. În Vatra Luminoasă sau Șoseaua Iancului, creșterea a fost ușor mai redusă, respectiv de circa 12%, de la 37.980 de euro la 42.430 de euro.

În același timp, pentru apartamentele din Calea Rahovei valorile au crescut de la 32.280 de euro, la 41.950 de euro.

Notarii actualizează o dată pe an expertizele privind valoarea de circulație imobilelor, grilă care este comunicată direcțiilor teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice. Ghidul urmărește stabilirea valorilor orientative pentru proprietăți imobiliare de tip rezidențial, comercial și industrial pentru uzul birourilor notariale, având în vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentând un studiu al pieței imobiliare locale, bazat pe analiza tranzacțiilor efectuate în anii anteriori și pe anticiparea evoluției viitoare.

Persoanele fizice plătesc, din 2007, cote diferențiate de impozit pentru veniturile obținute din tranzacții imobiliare, în funcție de valoarea proprietății și de intervalul în care este deținut imobilul.

Astfel, dacă proprietățile – construcții și terenuri – sunt vândute în mai puțin de trei ani de la dobândire, cota de impozit este de 3% atunci când valoarea proprietății nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adaugă o sumă fixă de 6.000 lei și o cotă de 2%, calculată la valoarea care depășește 200.000 de lei.

În varianta înstrăinării imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobândirii, mecanismul de impozitare rămâne același, însă cota de impunere este redusă cu un punct procentual. În acest caz, suma fixă plătită pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.

Dacă valoarea declarată de părți este mai mică decât suma orientativă stabilită de expertizele întocmite de către camerele notarilor publici, impozitul se calculează la cea de-a doua valoare.

„Ghidul a fost elaborat de două societăți de evaluare și are ca principală caracteristică nu atât o modificare a valorilor, cât o detaliere de șase ori a zonării imobiliare, pentru a se ajunge la valori cât mai aproape de realitate. În anii anteriori, datorită existenței unor zone prea mari, se putea întâmpla ca un imobil aflat spre periferie să se afle în aceeași zonă cu imobile apropiate de zona 0 sau 1”, au declarat agenției MEDIAFAX reprezentanții Camerei Notarilor Publici din România

Aceștia menționează că prin împărțirea fiecărei zone în șase sub-zone cu valori diferențiate se va ajunge la situații mult mai apropiate de valorile reale din piață.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto