Bombele lui Boc și petardele lui Ponta

Bombele lui Boc și petardele lui Ponta
Publicat: 24/04/2013, 13:02
Actualizat: 06/07/2016, 23:05

În urmă cu fix un an, când încă mai căuta bombele* lăsate de Emil Boc sub scaunele de la Palatul Victoria, Victor Ponta îi demasca pe ilegaliștii PDL-ului care ridicau sume fabuloase de la casieriile companiilor de stat. „Sinecuri politice”, spunea atunci premierul, adăugând: „pentru toți cei care au fost puși politic acolo, ca să câștige o groază de bani, am cerut ministrului Finanțelor și ministrului Justiției să găsim soluția”.

Cu întârziere de un an soluția a venit, marți, când Victor Ponta a pus pe masa poporului o listă cu salariile directorilor din companiile energetice de stat, în care cel mai bine plătit șef primește de 30 de ori mai mult decât un român cu salariu minim.

Punctaj maxim la impresia artistică.

Două lucruri a omis însă să spună Victor Ponta. Primul: nicăieri în lume directorii companiilor de stat nu sunt plătiți prost, un exemplu fiind Franța, unde și după tăierile drastice impuse de administrația socialistă în cadrul planului de austeritate, managerii acestor societăți rămân cu venituri de aproape jumătate de milion de euro anual, ceea ce înseamnă peste 40.000 de euro lunar. Doi: problema nu este atât salariul mare – iar calculele Finanțelor au demonstrat că o mai mare impozitare a acestora nu ar aduce venituri substanțiale la buget – cât eficiența celor care conduc astfel de societăți, aduse, multe dintre ele în pragul falimentului, de băieții deștepți mână în mână cu oligarhia politică. Or, din acest punct de vedere, Victor Ponta avea la dispoziție soluția managementului privat, prevăzută de altfel în acordul cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană.

Într-un an însă de la preluarea guvernării de către USL rezultatele operațiunii au fost două demisii ale managerilor privați, unul de la Tarom, altul de la CFR, pe motiv că planurile de administrare au fost respinse. Dincolo de declarațiile publice, motivul principal a fost că factorul politic nu a acceptat măsurile pentru redresarea companiilor, care includeau disponibilizări, dar și tăierea rețelelor de clienți politici.

În același timp, politica managementului privat asumat de USL în fața FMI pentru companii care se regăsesc pe lista făcută publică de Ponta a fost înlocuită cu managementul profesionist, vorba lui Relu Fenechiu, de partid.

Astfel, în spatele salariilor pe funcție prezentate de guvern sunt și nume. Nume ale unor oameni de partid. Pe lista lui Ponta, cel mai bine plătit din companiile energetice, 18.000 de lei lunar, este directorul general al FDEE Electrica Distribuție Muntenia Nord S.A, Darius Meșca, consilier județean PSD la Prahova. La Complexul Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, fost vicepreședinte al PSD Gorj și consilier județan al USL, ia și el lunar 13.455 de lei. Complexul Energetic Hunedoara liberalul Nicolae Petroi, director adjunct, încasează lunar 10.029 de lei. Director general a fost numit recent Daniel Costel Andronache, fost consilier județean și deputat PC, al cărui salariu nu a fost însă publicat de Guvern. Management de partid este și la Conpet sau Oil Terminal, conduse de liberalii Liviu Ilași, respectiv Sorin Viorel Ciutureanu, care ridică lunar puțin peste 1.000 de euro.

Situațiile sunt similare și în cazul companiilor din alte domenii. Administrația Porturilor Maritime Constanța este condusă de Lucian Băluț, fost șef al organizației municipale a PSD, Canalele Navigabile îl au ca șef pe Daniel Georgescu, tot de la PSD, iar la Salron a fost instalat Aurel Bucur, consilier local PSD la Târgu Ocna.

Toată această strategie agresivă de comunicare pe care a adoptat-o Victor Ponta, susținută de liste lansate de la Palatul Victoria – lista chiriașilor de lux de la RA-APPS, lista bugetarilor de lux, la pachet cu căutarea de bani pentru revenirea la pensiile de dinainte de recalculare ale cadrelor militare, dacă ar fi să amintim doar câteva dintre ieșirile din ultima perioadă – aduc mai degrabă a campanie electorală. Dacă nu-i așa, poate că pe masa guvernului ar trebui să se regăsească și o listă de măsuri economice care să le rezolve românilor problema salariului nesimțit. Nesimțit de mic.

*„Vă spun eu, ministrul Economiei, care a aflat ieri, ca și mine, de altfel, de acest jaf, că noi în fiecare zi mai descoperim o bombă lăsată, am descoperit bomba cu pensionarii, știți, cu 5,5%, am descoperit bomba cu medicamentele și cu taxa de clawback, am descoperit bomba cu pensionarii militari, noi în fiecare zi mai descoperim o bombă lăsată de cei care, când au părăsit Palatul Victoria, au tot lăsat mine, peste unele călcăm, altele le descoperim și le dezamorsăm”Victor Ponta, 31 mai 2012, sursa: guv.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul