Arafat: S-a ajuns la o explozie de donatori de organe, finanțarea trebuie adaptată

Arafat: S-a ajuns la o explozie de donatori de organe, finanțarea trebuie adaptată
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Raed Arafat a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV, că România a înregistrat, în primele luni ale anului, o explozie de donatori de organe, iar finanțarea trebuie adaptată acestei noi situații.
Publicat: 26/05/2013, 12:11
Actualizat: 28/09/2018, 21:33

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Raed Arafat a declarat, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de Pro TV, că România a înregistrat, în primele luni ale anului, o explozie de donatori de organe, iar finanțarea trebuie adaptată acestei noi situații.

În emisiune a fost prezentat cazul unui tânăr care are nevoie de transplant bipulmonar, însă finanțarea nu a fost aprobată, întrucât banii au fost cheltuiți pe transplantul medular, iar pacientului i s-a cerut să aștepte suplimentarea bugetului pentru tratament în străinătate

Invitat în emisiune, șeful Clinicii de chirurgie și transplant hepatic Fundeni din București, prof. dr. Irinel Popescu, a spus că trebuie înțelese „poziția finanțatorului care trebuie să-și împartă bugetul în foarte multele necesități ale sistemului de sănătate și faptul că România nu este singura țară care face o anume cuantificare a numărului de operații în funcție de prognoză și alocă o anumită sumă de bani în funcție de această prognoză”.

Popescu a dat ca exemplu Noua Zeelandă, care, în perioada când nu avea program de transplant, transporta bolnavii în Australia și finanța, anual, șase operații, iar intervențiile peste acest număr erau mutate în alt an.

Contactat telefonic în emisiune, secretarul de stat din Ministerul Sănătății (MS) Raed Arafat a fost întrebat cum s-a ajuns în situația de a fi cheltuiți toți banii de transplant.

„Este o situație fericită că s-a ajuns așa, pentru că a crescut numărul donatorilor. După ce s-a aprobat ordinul prin care s-au nominalizat ordonatorii de transplant la secțiile de terapie intensivă și s-a ameliorat organizarea pentru recunoașterea bolnavilor potențiali donatorilor, am avut o explozie de donatori, ceea ce este un lucru pozitiv. Acum trebuie să adaptăm finanțarea la această explozie, pentru că nimeni nu s-a așteptat la asta, vă spun sincer”, a spus Arafat, care a adăugat că știe din „promisiuni” chiar de la ministrul Sănătății despre o creștere a fondurilor pentru transplant, la rectificare, spre a se face față creșterii numărului de donatori.

Referitor la cazul tânărului care are nevoie de transplant pulmonar, secretarul de stat din MS a spus că nu coordonează comisia ce a decis să dea bani în altă parte, subliniind însă că cererea de fonduri pentru intervenții depășește fondurile alocate.

„Lista persoanelor care solicită tratament fie pentru leucemie, fie pentru transplant medular, fie pentru operații care nu se fac deloc în țară și trebuie făcute în străinătate în regim de urgență, inclusiv cum este cazul transplantului bipulmonar, este mult peste nivelul sumei alocate la finanțare. (…) Dacă eu mă pun în locul comisiei, comisia poate că a analizat la rece situația și a hotărât să dea banii respectivi în anumite situații în care, poate, impactul lor era imediat”, a adăugat Arafat.

Secretarul de stat a mai precizat că, pentru transplantul pulmonar, este necesară plata în avans a 120.00 de euro, după care urmează așteptarea donatorul potrivit. „Nu știu ce criterii a analizat comisia când a hotărât să dea banii în altă parte”, a mai spus Raed Arafat.

Oficialul MS a dezvoltat situația fondurilor, precizând că, din păcate, bugetul Sănătății nu poate fi rectificat decât din iulie. „Situația în care ne aflăm este total ingrată, pentru că trebuie să se ia decizii pe tratamente, pe anumite alocări de tratamente și, din păcate, se ajunge la acest lucru, la fel ca în multe țări, din cauza limitărilor la finanțare a sistemelor sanitare”, a mai spus Raed Arafat.

Tot secretarul de stat a dat exemple de situații în care banii din sistem sunt, practic, irosiți. „Găsim materiale cumpărate care stau în stocuri nefolosite. Numai anul trecut a fost aruncată pe apa Sâmbetei o sumă de bani pe medicamente care au expirat. Eu aș zice că este o responsabilitate împărțită, avem o capacitate de control destul de limitată la nivelul sistemului sanitar”, a adăugat Raed Arafat.

La rândul lui, Irinel Popescu a spus că ar fi regretabil să fie oprit transplantul din lipsă de finanțare. „În continuare cred și sper că ministrul Sănătății va găsi resursele pentru a acoperi finanțarea suplimentară de care e nevoie”, a adăugat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii