Soluția găsită de Cipru pentru revigorarea economiei

Soluția găsită de Cipru pentru revigorarea economiei
Publicat: 20/06/2013, 12:31
Actualizat: 03/07/2013, 16:31

Ciprul pregătește de urgență un cadrul legislativ pentru dezvoltarea de cazinouri, sperând că va atrage astfel ruși bogați pentru a revigora economia, după ce unii parteneri din zona euro au acuzat statul că a tolerat activități suspecte derulate de persoane și companii din Rusia în băncile locale.

Guvernul a pregătit un proiect de lege privind licențierea și operarea cazinourilor, așteptând în prezent un studiu de impact privind viabilitatea inițiativei, a declarat ministrul comerțului, turismului și industriei George Lakkotrypis, citat de Bloomberg.

„Ne vom mișca foarte repede. Suntem interesați să atragem investiții pentru o stațiune care va cuprinde și cazinouri. Astfel ne vom îmbunătăți oferta turistică, iar Ciprul va deveni o destinație turistică pentru orice perioadă a anului”, a arătat oficialul.

Autoritățile încearcă să reducă impactul acordului de finanțare externă convenit cu partenerii europeni, în urma căruia a doua mare bancă din țară a fost închisă, iar cea mai mare instituție de credit trece printr-un program dur de restructurare.

Potrivit estimărilor oficiale, economia se va contracta cu 13% în următorii doi ani odată cu declinul industriei financiare, lovită de controale asupra circulației capitalului și o taxă asupra depozitelor bancare de peste 100.000 de euro. Activele sectorului bancar cipriot depășesc de aproximativ 8 ori Produsul Intern Brut al țării și se estimează că jumătate din depozitele din bănci sunt controlate de persoane sau companii din Rusia.

Turismul reprezintă aproximativ 19% din PIB-ul Ciprului. Cazinourile ar putea aduce un spor semnificativ acestui sector, având în vedere legăturile strânse cu Rusia, unde astfel de localuri nu mai sunt legale.

Ciprul este un loc accesibil pentru câteva zile sau săptămâni de soare, cu opțiuni variate de distracție, comentează analistul Paul Hezfeld, consultant specializat în industria jocurilor de noroc.

„Ciprul ar putea deveni pentru ruși ceea ce este Mallorca pentru germani”, a afirmat el.

Numărul vizitatorilor ruși în Cipru a crescut în aprilie cu aproape 15% față de nivelul din perioada corespunzătoare a anlui trecut, potrivit datelor oficiale, deși guvernul a introdus restricții asupra tranzacțiilor financiare.

Numărul britanicilor și al germanilor, în mod tradițional cei mai numeroși turiști din Cipru, a scăzut cu 13%, respectiv 39%.

Warrick Bartlett, alt cosultant în jocuri de noroc, consideră că Cipru are un potențial uriaș pentru dezvoltarea industriei cazinourilor.

„Ciprul este așezat strategic, aproape de Orientul Mijlociu, unde mulți cetățeni bogați sunt nevoiți acum să călătorească până la Londra pentru a juca. Potențialul cel mai ridicat vine însă din partea vizitatorilor ruși bogați”, comentează el.

Cheltuielile anuale pe jocuri de noroc se ridică în Rusia la aproximativ 170 dolari pe persoană, față de o medie de 82 de dolari la nivel mondial, a precizat acesta.

Rusia a interzis în 2009 majoritatea formelor de jocuri de noroc, cazinourile și sălile de jocuri mecanice fiind scoase în afara legii. Acum, majoritatea amatorilor de jocuri de noroc din Rusia călătoresc în afara țării, Belarusul fiind unul dintre principalii beneficiari, spune Bartlett.

Ciprul a încheiat la sfârșitul lunii martie un acord de finanțare externă de 10 mliarde euro cu UE și FMI, după ce a cerut sprijin internațional la jumătatea anului trecut.

Negocierile au fost prelungite de opoziția politicienilor germani, care au acuzat statul că tolerează spălarea de bani în băncile locale pentru persoane și companii din Rusia.

Ministrul francez al Finanțelor, Pierre Moscovici, a declarat în martie că parlamentul cipriot pare că protejează „economiei de cazino”, și nu populația.

Ciprul este divizat din anii ’70, când nordul insulei a fost invadat de Turcia. Partea de sud a insulei nu a monetizat potențialul în zona jocurilor de noroc, în timp ce autoritățile zonei autonome din nord au început încă din anii ’80 să se concentreze pe atragerea amatorilor de cazinouri din Rusia, Israel și statele arabe.

Ciprioții turci din nord nu au însă voie să joace în cazinouri, astfel că dezvoltarea industriei de profil în sud ar putea dezvolta și o piață locală de clienți.

Veniturile din jocuri de noroc vor ajunge în 2015, la nivel global, la 182,8 miliarde de dolari, în urcare cu 55% față de nivelul din 2010. În Europa, Orientul Mijlociu și Africa se estimează creșterea cu 12% a afacerilor de profil, la 18,3 miliarde de dolari, potrivit estimărilor PwC.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Inundații în Spania. Ultimele cuvinte ale unor români către fiica lor: „Sună la 112, nu...
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
"Un deceniu de mediocritate politică și o campanie dezolantă". Crin Antonescu analizează prestația principalilor candidați...
Primele imagini din penthouse-ul în care urmează să se mute Culiță Sterp cu Daniela Iliescu
Două tinere s-au înecat pentru că au refuzat să poarte veste de salvare, ca să...
Americanii își cumpără buncăre, în așteptarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Vânzările au explodat în ultimele luni
Ninge săptămâna viitoare în România! Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
Cum să scapi de febră în doar câteva minute. Remediul țigănesc vechi, ideal pentru a...
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În...
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus...
6 români au fost găsiți în Valencia, iar alți 5 ar putea fi morți: „Nu...
TOP 5 – 'Spărgătoarele de căsnicii' din showbiz-ul românesc
Mai are dreptul polițistul să îți dea amendă, dacă refuzi să semnezi procesul verbal?
Google a primit o amendă cu 34 de zerouri, mai mare decât toţi banii din...
Ce au văzut pe cerul nopții i-a lăsat MUȚI! Creatura a apărut de nicăieri
Cele mai tari bancuri ale românilor. O selecție unică
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
VIDEO "Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe". Mort când voia să cumpere un...
VIDEO Unde a dus-o Iancu pe Denisa, după nuntă? "No, ce zici, îți place viitorul,...
Cine era Melania Trump înainte de a deveni Primă Doamnă. O poveste impresionantă despre ambiție
BANCUL ZILEI. Șeful intră furios pe ușă și îl prinde pe Bulă în flagrant, cu...
Ultima graniță a rușinii față de corpul care cedează și poveștile pe care nimeni nu...