EDU.RO REZULTATE BAC 2013. Metoda prin care elevii de la cinci licee tehnologice au avut rezultate de trei ori mai bune față de anii trecuți. VIDEO

Publicat: 19/07/2013, 12:02
Actualizat: 22/10/2014, 16:08

Cinci licee tehnologice au reușit la BAC 2013 chiar să-și tripleze rata de promovare față de anii trecuți. Secretul performanței: au aplicat rețeta americană „Acțiune, Reflecție, Învățare”.

Rezultatele erau rușinoase pentru cinci licee tehnologice: Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum Sibiu, Colegiul Tehnic I C Stefănescu Iași, Colegiul Tehnic Câmpulung Muscel și Liceul Tehnologic „Mecanică Fină” din București. Lucrurile au început să se schimbe în urmă cu doi ani, când cele cinci instituții au fost incluse în proiectul „Zburd-Educație prin coaching”, dezvoltat de Asociația ROI în colaborare cu Asociația Română de Coaching. Prin acest proiect, elevii de clasa a XII-a au fost antrenați de o echipă de profesioniști în coaching să depășească obstacolele pe care le întâmpină atunci când se pregătesc pentru examen.

Cifrele din 2013 arată o creștere semnificativă a promovării în comparație cu evoluția la nivel național. De exemplu, la Colegiul din Brașov rata de promovare s-a triplat de la 11% la în 2012 la 30% în 2013, iar la Iași și Câmpulung Muscel s-a dublat.

Metoda americană a prins și în România

Succesul elevilor s-a datorat unei metode speciale aplicate în cele cinci instituții. Pentru prima dată în România a fost folosită o metodă adusă din Statele Unite ale Americii de către Ernie Turner, un coach recunoscut la nivel internațiobnal, președintele organizației„Leadership in International Management, cu 30 de ani de experiență în lucrul cu organizații la nivel internațional. Bazată pe concepte precum „Acțiune, Reflecție, Învățare”, metoda prin care elevii și profesorii sunt ghidați de traineri voluntari a fost aplicată cu succes în 15 licee cu probleme din statul New York.

La fel ca și colegii lor americani, elevii din România au fost „antrenați” să vină cu plăcere la școală, au participat la multe ședințe de pregătire, au fost ajutați să-și amenajeze clasa în cel mai prietenos mod posibil și au vrut să afle care este rolul lor în eșecul de la examen.

„În general, exigența profesorilor a sporit, iar elevii au fost mai interesați în pregătire, în special la matematică. Încă de anul trecut au avut loc simulări. La inițiativa echipelor formate din profesori, elevi și părinți, în majoritatea liceelor s-au format grupuri de studiu la matematică. Spre exemplu, la Sibiu și la Brașov, elevii care au terminat în această vară s-au pregătit începând din clasa a XI-a. La București și Brașov, profesorii implicați au devenit mentori pentru elevi în pregătirea suplimentară”, a explicat Simona David- Crisbășanu, managerul proiectului și membru al Asociației ROI.

Echipa de traineri care i-a antrenat pe elevii de la cinci licee tehnologice

„Care este rolul meu în toată această problemă?”

Ernie Turner spune că elevii care nu au luat Bacalaureatul în sesiunea din vară nu trebuie să se descurajeze, ci dimpotrivă. „În primul rând să se întrebe de ce? De ce mi s-a întâmplat mie asta? Care este rolul meu în toată această problemă? Cum am contribuit eu la asta? Pentru că tuturor, de la profesori, la elevi le este mai ușor să dea vina pe sistem? Ceea ce poate fi parțial adevărat. Dar întrebările rămân: cum am contribuit eu la acest lucru?”, a spus Ernie Turner. Acesta arată că planul pentru creșterea promovării la liceele tehnologice va continua în perioada următoare, iar profesorii care au luat parte la proiect vor deveni „antrenori”.

Cum se pot pregăti elevii până în toamnă

„Cred ca pentru a reuși, elevii trebuie să continue să-și pună întrebări: ce am făcut până acum și a mers? Numai pentru că ai picat un examen nu înseamnă că ai făcut totul greșit. Ca elev, trebuie să-mi pun întrebarea ce am făcut greșit? Ce am făcut bine până acum și ce pot face de acum încolo? În scurta perioadă pe care o am până în august ce pot continua să fac de acum încolo și ce pot să îmbunătășesc. Cum să-mi folosesc timpul într-un mod eficient? Cine mă poate ajuta? Cum mă pot ajuta singur? Ce nu știu atât de bine astfel încât să mâ întorc să să învăț mai bine”, mai spune Ernie Turner.

Reușita proiectului Zburd -Educație prin Coaching va fi transpusă într-un film documentar despre cum a decurs pregătirea din licee. În toamnă proiectul va fi extins la alte cinci licee ce vor fi selectate în cadrului unui alt proiect inițiat împreună cu alte organizații precum Școala de Valori, Fundația Noi Orizonturi și Junior Achievement România. Liceele selectate vor beneficia de un program integrat, pe o perioadă de 3 ani, numit Adoptă un liceu.

Elevii în timpul orelor de pregătire

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne