VIDEO. „Adevărul despre cerșetorii români”. Cum a descoperit englezul marea problemă a romilor ajunși în Marea Britanie. Analiză Gândul

Publicat: 29/07/2013, 15:29
Actualizat: 29/07/2014, 21:30

Din februarie, când premierul Victor Ponta a fost în vizită oficială în Franța, Guvernul României dă asigurări, cu fiecare ocazie, că țara noastră își asumă responsabilitatea pentru integrarea romilor în societatea românească, pentru a nu mai pleca la cerșit sau furat în capitalele europene. Îi angajăm în fabricile noastre și le ținem copiii în școală, era planul anunțat de Victor Ponta la Paris, în urmă cu cinci luni. În urmă cu două săptămâni, când omologul francez, Jean-Marc Ayrault, i-a întors vizita șefului executivului român, integrarea romilor în societatea românească, finanțată generos inclusiv din bani europeni, a fost leitmotivul celor două zile în care francezul s-a întâlnit cu oficialii români, la București.

„Este o problemă de imagine, pe care ne-o asumăm: problema legată de minoritatea romă. Și aici trebuie să găsim soluții care să rezolve în mod european problema acestei minorități”, a dat asiguări și președintele Băsescu premierului francez Jean-Marc Ayrault.

„Vreau să exprim în fața primului ministru francez și în fața partenerilor europeni că România își asumă toate responsabilitățile în acest domeniu. Soluția pe termen mediu și lung pentru această problemă a integrării minorității rome revine României și soluția este integrarea aici, în România, a reprezentanților minorității rome”, a fost și promisiunea primului-ministru Victor Ponta.

În România, pe urmele cerșetorilor

Totuși, deși promisiuni sunt, problema romilor originari din România care pleacă în Europa de Vest mai ales nu s-a schimbat cu nimic și nu face decât să alimenteze dezbaterea discriminatorie pe tema migrației în interiorul Uniunii Europene.

Realitatea rămâne că romii din România nu sunt cu nimic mai integrați în societate – cultural, financiar – decât au fost în orice altă perioadă a istoriei noastre moderne. Dincolo de stereotipurile și discriminările promovate în ultimele luni de presa – în special cea tabloidă – din Marea Britanie, jurnaliștii de la The Telegraph au descoperit și ei problema principală din dosarul romilor. Pornind de la o repatriere foarte mediatizată în Regatul Unit a câtorva zeci de romi care stăteau în celebrul Park Lane din Londra, englezii de la cotidianul britanic au obținut un portret al adevăratei dimensiuni a excluziunii romilor din România.

Sursa: The Telegraph

„Mi-a plăcut, că era mai bine. Mai mâncam, așa murim și de foame. Acolo era mai bine ca în România”, le spune o țigancă jurnaliștilor care au venit în România, pe urmele celor scoși, pe banii contribuabilului britanic, din Londra. În timp ce jurnalista Claire Duffin vorbește în fața camerei despre viața romului din România, în spatele ei, țigăncile enumeră nostalgic avantajele traiului londonez.

Cei de la The Telegraph au mers în părți diferite ale țării noastre, de la sud la nord, pentru a vedea cum e viața și ce planuri au cei care s-au întors în România, spre marea bucurie a autorităților britanice, care, ca de fiecare dată, au văzut în această repatriere un mare succes.

Sursa: The Telegraph

„Când ne doriți dumneavoastră, plecăm (înapoi în Marea Britanie, n.red.)”, îi spune o femeie traducătorului român – o mostră de tristă înțelepciune populară din partea membrului unei comunități care rămâne ignorată de stat.

Aceasta este, de altfel, concluzia periplului britanicilor prin țara românească. Toți romii care au fost trimiși, pe banii britanicilor, acasă, în România, strâng acum bani pentru a se întoarce și a cerși acolo. Dacă i-ar angaja cineva, ar munci acolo – curățenie, îngrijit bătrâni, salubrizare, orice, explică o femeie. Ar face asta și în România, dacă ar găsi un loc de muncă din care să trăiască toată familia – numeroasă, de cele mai multe ori.

Sursa: The Telegraph

„Țiganii – 80% dintre ei fură, iar noi suntem ceilalți 20%, dar oamenii nu ne deosebesc de restul”, se plânge, în limba engleză, o tânără romă, rezumând în câteva cuvinte problema țiganului român. „Oriunde mergem, într-un magazin, autobuz, oamenii văd culoarea pielii noastre și spun că furăm pentru că suntem țigani”, continuă fata.

Prin Londra, umblă vorba că romii din România câștigă și 100 de lire pe zi (cca. 110 euro sau 510 RON) din cerșit. Ei spun că nu e chiar așa, dar tot ajung la 40 de lire sterline. Reportajul integral al The Telegraph poate fi citit AICI.

Noi invazii imaginare. Cum au reîncălzit jurnaliștii englezi subiectul imigranților români

Daily Mail, tabloid cu un puternic discurs antiimigraționist, a redeschis, în urmă cu o săptămână, dezbaterea despre românii din Marea Britanie și ridicarea restricțiilor de pe piața muncii, de la 1 ianuarie 2014. Problema a fost, însă, că jurnaliștii s-au folosit de un fotoreportaj din luna aprilie al francezilor de la Paris Match, despre romii hoți de buzunare din Paris, care ar fi originari din România și Bulgaria. Citiți mai multe AICI și AICI

De altfel, în ultimele săptămâni, Daily Mail a scris intens, încercând să lege orice subiect de problema deschiderii pieței muncii și temerile de o invazie de români, despre imigranții originari din țara noastră, demers în care a fost susținut de ONG-urile antiimigrație și diverși politicieni britanici.

Sursa: The Telegraph

Why don’t you come over?

În urma unei avalanșe de mesaje discriminatorii și fără niciun temei factual venite dinspre Anglia, gândul a lansat la începutul anului, în colaborare cu GMP Advertising și Webstyler, campania Why don’t you come over?, prin care am încercat să atacăm cu umor toate aceste stereotipuri. Ca urmare a acestei campanii, care a ajuns să fie preluată în peste 100 de materiale din presa internațională, o delegație parlamentară britanică a răspuns, la sfârșitul lunii mai, invitației noastre și a vizitat redacția gândul, pentru a discuta despre problema imigranților din Marea Britanie și despre circulația în spațiul comunitar per ansamblu.

FOTO: Gandul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete