Ministrul Justiției le răspunde baronilor revoltați. „E răspunderea lor dacă au încălcat legea”

Ministrul Justiției le răspunde baronilor revoltați. E răspunderea lor dacă au încălcat legea
Publicat: 21/08/2013, 09:48
Actualizat: 07/07/2016, 18:08

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, marți, că își asumă punctul de vedere privind modificarea legii Agenției Naționale de Integritate (ANI) cu privire la situația aleșilor locali incompatibili, precizând că aceasta nu va fi aplicată retroactiv.

Întrebat cu privire la criticile ce i-au fost aduse legat de acest subiect, ministrul Justiției a răspuns: „Dacă îmi asum critica? Îmi asum punctul de vedere formulat de minister și îl voi susține în continuare”, a declarat Robert Cazanciuc, marți, după ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul Justiției a fost întrebat și de ce consideră potrivit acest punct de vedere, în condițiile în care mulți primari găsiți incompatibili au câștigat în instanță contra ANI, iar alții, aflați în aceeași situație, au pierdut.

„Dacă sunt sentințe diferite, putem apela la un recurs în interesul legii, putem găsi formule legale. Oricum, cei care se află în această situație, printr-o astfel de modificare a legii, nu ar putea beneficia de ea, pentru că legea este retroactivă. E o discuție, din punctul meu de vedere, care nu poate fi făcută. E o lege în vigoare, pe care au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Este răspunderea celor care au încălcat legea, dacă au încălcat-o”, a spus Cazanciuc.

Aproximativ 1200 de primari se află în situație de incompatibilitate, din cauza prezenței în conducerea societăților comerciale aflate în subordinea lor, a anunțat, pentru Gândul, Mariana Gâju, prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din țară, ea menționând că 80% dintre aceștia ar fi de la USL.

Gâju, primar în comuna Cumpăna din județul Constanța, se află și ea în situație de incompatibilitate din cauza prezenței în SC RAJA Constanța, a notat Gândul.

Potrivit acesteia, 80% dintre primarii incompatibili ar fi de la USL, iar 658 sunt incompatibili din cauza prezenței în societățile de Apă și Canal. Gâju a dezvăluit pentru Gândul că, în pofida avizului negativ dat de Ministerul Justiției pentru modificarea legii 161/2003 care reglementează situația incompatibililor, vicepremierul Liviu Dragnea a înaintat Ministerului Justiției o nouă formă a actului normativ.

Primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, care este și președintele PSD Constanța, a declarat, pentru Gândul, că legea este proastă și că cei de la Ministerului Justiției au fost „niște căcăcioși” pentru că au dat aviz negativ actului normativ, avansat de vicepremierul Dragnea, pentru modificarea Legii 161/2003.

Ulterior, Mazăre a declarat că va propune în cadrul Comitetului Executiv al PSD, programat peste două săptămâni, anularea din Legea 161/2003 a punctelor privind incompatibilitățile și o amnistie pentru aleșii locali aflați deja în stare de incompatibilitate.

Primarul Constanței a dezvăluit că ideea i-a venit după discuția avută cu premierul Victor Ponta, în care prim-ministrul i-a explicat de ce Ministerul Justiției a dat aviz negativ modificării Legii 161/2003.

Mazăre susține că a fost „lămurit de premier”, înțelegând că modificarea propusă de Ministerul Dezvoltării nu se putea aplica și retroactiv.

Premierul Victor Ponta a declarat că așteaptă deciziile instanțelor privind incompatibilitatea reclamată de ANI în privința mai multor primari și consilieri locali, pentru ca apoi Guvernul să se consulte cu ANI și cu Parlamentul pentru a găsi o soluție la această situație

Europarlamentarul PDL Monica Macovei, fost ministru al Justiției, susține că o eventuală modificare a Legii ANI s-ar reflecta „foarte prost” în raportul CE privind MCV și ar avea efecte asupra aderării României la spațiul Schengen.

Catalina Cocolos, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului