Peste 2.000 de participanți la protestul de la Universitate au blocat bulevardul Regina Elisabeta. Pe o mașină de jandarmi scrie „Salvați Roșia Montană”. FOTO

Publicat: 05/09/2013, 01:55
Actualizat: 09/08/2019, 21:32

Peste 2.000 de participanți la protestul de miercuri seară față de proiectul minier de la Roșia Montană au ocupat bulevardul Regina Elisabeta din București, pe o porțiune de aproximativ 150 de metri începând de la Universitate.

UPDATE 23.30 Protestatarilor care au ocupat ambele sensuri ale bulevardului Regina Elisabeta li s-au alăturat și cei de pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Troleele aflate la Universitate nu pot circula din această cauză. În fața Facultății de Istorie, protestatarii încep să bată la tobe și cu sticlele umplute cu pietre. In acelați timp, câțiva tineri scriu pe stradă „Salvati Rosia Montană”

UPDATE 23.25 Alți protestatari au ocupat, în paralel, ambele sensuri ale bulevardului Regina Elisabeta.

UPDATE 23:23 La Universitate începe spectacolul, protestatarii s-au mai calmat, au scos tobele și au început să cânte la ele. Bulevardul Nicolae Bălcescu a fost eliberat.

Foto gandul

UPDATE 23:10 Protestatarii au blocat Bulevardul Nicolae Bălcescu, la Universitate. O parte dintre ei s-au așezat jos pe carosabil și strigă „Fără violență”. Unii dintre ei, care au vrut să forțeze barajele formate din nou de jandarmi, au reclamat că aceștia ar fi folosit gaze lacrimogene și spray-uri cu piper.

Foto gandul// Protestatarii au iesit in strada in dreptul Hotelulul Intercontinental

UPDATE 22:45 Protestatarii au blocat, la Universitate, un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu, cel dinspre Piața Romană. Jandarmii au făcut zid pe partea dinspre Teatrul Național.

UPDATE 22:45 Profitând de neatenția jandarmilor, mai mulți protestatari au scris cu graffiti, pe o dubă a jandarmilor, parcată în fața Bisericii Amzei, „Salvați Roșia Montană” și au desenat o inimă mare. Doi jandarmi se chinuie de zor să curețe duba.

Foto Gandul// Masina Jandarmeriei desenata cu grafitti

Foto: Tudorina Mihai// cont Facebook

UPDATE 22:30 Protestatarii de la Universitate au plecat de la fântână spre Strada Biserica Enei, însă jandarmii le-au tăiat calea pentru ca aceștia să nu ajungă pe Calea Victoriei. Protestatarii strigă „Libertate” în timp ce se îmbrâncesc cu jandarmii.


Știrea inițială:

Câteva sute de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat și miercuri seară, pentru a patra zi consecutiv, în Capitală, la fântâna de la Universitate, pentru a protesta față de proiectul minier de la Roșia Montană.

Protestatarii, care au ocupat trotuarul de la fântână și sunt încadrați de jandarmi, scandează, fluieră și agită steaguri și cartoane cu mesaje de protest.

O parte a lor fac zgomot cu pet-uri în care au băgat pietricele, bat din palme și la tobe africane.

Un tânăr cu o portavoce le-a mulțumit pentru prezență celor veniți la protest și a anunțat că, și în seara de miercuri, vor avea loc ateliere de discuții privind proiectul minier și campania „Salvați Roșia Montană”.

El a mai arătat că protestatarii doresc retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, anularea contractului cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România și introducerea zonei Roșia Montană în patrimoniul Unesco.

Participanții l-au aprobat și au scandat „Uniți, salvăm Roșia Montană”, „Solidaritate”, „Cinste roșienilor”, Zi de zi aici vom fi”, „Vrem cultură, nu cianură” și „PDL și USL, aceeași mizerie”.

Printre mesajele afișate la protest se numără „După mină, potopul”, „Premierul zice da, deputatul zice nu, doctorul ce zice?”, „Ei, aur! Noi, cianură!”, „Arab Spring, Turkish Summer, Romanian Autumn”, „Ăsta e doar preambulul, vă așteaptă Istanbulul” și „GREBLA de PLUMB e în FIREA cianurii”.

Protestele de la București, alături de manifestări similare desfășurate duminică în alte orașe din țară, au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

La protestele de duminică, luni și marți, o parte a manifestanților au blocat temporar traficul pe bulevardele Regina Elisabeta și Nicolae Bălcescu și, respectiv, Calea Victoriei.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roșia Montană Gold Corporation deține la Roșia Montană (județul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint.

Investiția Roșia Montană, blocată de mai mulți ani din cauza disputelor privind protecția mediului, a fost inclusă în Planul național de investiții și locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern și prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deține în prezent 80,69% din proiectul Roșia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?