România va putea cheltui fondurile europene alocate pentru 2011 până la sfârșitul anului 2014

România va putea cheltui fondurile europene alocate pentru 2011 până la sfârșitul anului 2014
Publicat: 26/09/2013, 12:56
Actualizat: 29/07/2014, 21:25

România va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 până la data de 31 decembrie 2014, adică încă un an în plus față de cât era stabilit.

Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European a votat marți în favoarea propunerii Comisiei Europene de aplicare a regulii „N+3” pentru România și Slovacia.

În cazul aplicării regulii „N+3”, România va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 până la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 până la data de 31 decembrie 2015.

Termenul final pentru cheltuirea fondurilor europene alocate în actuala perioadă de programare rămâne neschimbat: până la data de 31 decembrie 2015.

„Votul exprimat de Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European este extrem de important, aceasta fiind Comisia de specialitate a Parlamentului European. Pentru ca regula „N+3″ să se aplice, decizia luată de Comisia pentru Dezvoltare Regională trebuie să fie confirmată, în octombrie a.c., de votul final în Plenul Parlamentului European”, a declarat într-un comunicat remis gândul ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

În opinia lui Teodorovici, după aprobarea de către Parlamentul European, plafonul privind riscul de dezangajare automată a fondurilor se va reduce semnificativ.

„Extinderea perioadei pe care România o are la dispoziție pentru a cheltui sumele alocate pentru anii 2011 și 2012 va compensa incapacitatea autorităților române din perioada 2009-2011 în a atrage fondurile alocate României”, este de părere ministrul Fondurilor Europene.

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri că „unii sunt nefericiți” după ce Comisia REGI a Parlamentului European a avizat extinderea regulii ‘N+3’ pentru România, el exprimându-și totodată speranța că în următorii trei ani vor fi absorbite toate fondurile europene alocate țării noastre,

Europarlamentarii români susțin că „victoria” a fost obținută în urma mobilizării „tuturor grupurilor politice de către europarlamentarii români”. „În condițiile în care suntem pe ultimul loc la absorbția fondurilor europene, prelungirea cu un an a perioadei de utilizare a banilor ajută foarte mult. Este o realizare importantă, după cum a recunoscut și primul ministru, și o dovadă a faptului că negocierile din luna februarie, în care am obținut această extindere, nu au fost «un eșec», cum tot domnul Ponta declara la acel moment”, a transmis Marian-Jean Marinescu, șeful Grupului de lucru Politici structurale și buget al Grupului PPE.

Raportul votat marți prevede aplicarea regulii „N+3″ în cazul României și Slovaciei. Această regulă oferă celor două state facilitatea de a utiliza fondurile de coeziune în trei ani de la alocarea acestora, și nu în doi cum este prevăzut în acest moment. Amendamentele respinse marți în Comisia REGI propuneau extinderea regulii și la alte țări decât România și Slovacia, ceea ce ar fi determinat întârzierea negocierilor finale, cu riscul ca și România să piardă această facilitate și, astfel, fonduri de miliarde de euro.

„Mobilizarea tuturor europarlamentarilor români a dat roade. Am pregătit bine acest vot și am reușit să depășim și efectele negative ale votului din săptămâna precedentă, când, în pofida eforturilor deputaților români din grupurile Popular și Liberal, Comisia pentru Bugete aprobase amendamentele raportului”, susține Iosif Matula, vice-coordonator al Grupului PPE în Comisia REGI.

Fondurile alocate statelor membre în cadrul politicii de coeziune se împart în sume anuale care trebuie cheltuite în decurs de doi sau trei ani, în funcție de țară. Această regulă este cunoscută sub numele de regula „N+2″ sau „N+3″, „N” fiind anul în care sunt alocate fondurile. Oricare parte din suma anuală care nu este solicitată de către statul membru în această perioadă se deduce automat din suma totală alocată, întorcându-se la bugetul total al Uniunii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Regula este obligatorie pentru absolut toți posesorii de mașini. Legea de la care nimeni nu...
Trei zodii care vor avea noroc la bani în luna iunie
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Au trecut 62 de ani de când Marilyn Monroe i-a cântat „Happy birthday mr. President”...
×