Premiile Nobel. „Particula lui Dumnezeu” și Malala, între pretendenți

Premiile Nobel. Particula lui Dumnezeu și Malala, între pretendenți
Publicat: 07/10/2013, 11:44
Actualizat: 07/10/2013, 16:13

Sezonul premiilor Nobel începe luni și i-ar putea recompensa, între alții, pe fizicienii care au descoperit „particula lui Dumnezeu” sau pe o adolescentă pakistaneză care a scăpat de moarte, relatează AFP.

Paleta candidaților arată că Nobelul, considerat cea mai prestigioasă recompensă din lume, poate încorona de la lupte intelectuale împotriva enigmelor naturii și până la cele, mai periculoase, împotriva încălcării drepturilor omului.

Luni vor fi onorate progresele înregistrate în cunoașterea corpului uman, urmând ca Göran Hansson, secretarul Comitetului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, să dezvăluie laureații, la ora 9.30 GMT (12.30, ora României), la Institutul Karolinska, la Stockholm.

Marți ar putea fi încoronați cercetătorii care au descoperit bosonul Higgs, un progres considerat una dintre marile realizări științifice ale secolului. Fără această particulă, afirmă teoreticienii, noi și toți atomii universului nu am exista.

Totuși cercetătorii ar putea să mai aștepte. În mod oficial, există o posibilitate, chiar dacă îndepărtată, ca particula descoperită să nu fie bosonul Higgs pe care o caută fizicienii, ci o particulă nouă.

Recompensarea acestei descoperiri provoacă unele dileme. Să fie premiați teoreticienii sau practicienii? Cum să răsplătești o descoperire care a necesitat efortul a mii pe persoane?

În opinia lui Maria Gunther Axelsson, o jurnalistă în domeniul științific de la cotidianul suedez Dagens Nyhteter, premiul Nobel pentru Fizică va recunoaște natura colectivă a acestei descoperiri. Ea preconizează că acesta va fi împărțit de unul dintre primii doi teoreticieni, belgianul François Englert (Robert Brout a decedat) și autorii primelor rezultate experimentale, italiana Fabiola Gianotti și americanul Joseph Incandela.

Pentru Premiul Nobel pentru Pace, vineri, au fost nominalizați 259 de candidați. Dar Institutul norvegian Nobel le păstrează numele secrete.

Pakistaneza care a supraviețuit după ce fost împușcată în cap de către talibani care voiau să îi oprească lupta în favoarea accesului la educație al fetelor, Malala, este prezentată ca favorită, cu un scor de doi la unu la casa de pariuri Paddy Power.

Vârsta sa foarte fragedă, 16 ani, a provocat deja o dezbatere. „Nu sunt sigur că ar fi convenabil, din punct de vedere etic, ca Premiul Nobel pentru Pace să fie acordat unui copil”, a declarat pentru agenția norvegiană de presă NTB Tilman Brück, directorul Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri).

Între alți favoriți ai pariorilor figurează Denis Mukwege, un medic care înregrijește femei violate în Republica Democratică Congo, și Bradley Manning, un fost militar american condamnat pentru transmiterea unui adevărat munte de documente confidențiale site-ului WikiLeaks.

Pentru Premiul Nobel pentru Literatură, Ladbrokes îl plasează în capul listei pe japonezul Haruki Murakami (trei la unu), urmat de americana Joyce Carol Oates (șase la unu), și de mai puțin cunoscuții Peter Nadas (șapte la unu), un ungur, și norvegianul Jon Fosse (nouă la unu).

Data anunțului nu este cunoscută încă, chiar dacă în mod tradițional acest premiu este decernat joi, între Nobelul pentru Chimie, și Nobelul pentru Pace.

În privința Nobelului pentru Chimie, Lena Nordlund, o jurnalistă în domeniul științific de la postul public suedez de radio, spunea că nu există un favorit clar.

Premiul Nobel pentru Economie încheie în mod tradițional sezonul, acesta urmând să fie decernat pe 14 octombrie.

Favoriți sunt niște americani. Hubert Fromlet, un economst suedez care are mai multe prognosticuri corecte la activ, a avansat pentru cotidianul Svenska Dagbladet numele lui Robert Barro (Harvard) și al lui Stephen Ross (MIT). El crede și în șansele unui francez, mai degrabă tânăr în comparație cu media vârstei laureaților Nobelului pentru Economie, Jean Tirole (Toulouse School of Economics).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
ADIO, nea Ovidiu! România toată plânge: Dumnezeu să-l primească în împărăția Sa
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×