LISTA TORȚIONARILOR CARE TRĂIESC. Călăul Ion Ficior, acuzat de GENOCID

LISTA TORȚIONARILOR CARE TRĂIESC. Călăul Ion Ficior, acuzat de GENOCID
Publicat: 24/10/2013, 13:13
Actualizat: 29/04/2015, 23:39

Torționarul Ion Ficior a fost pus, joi dimineață, sub acuzare pentru genocid de către procurorii Parchetului General. Pe numele lui Ficior, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus, pe 19 septembrie, o plângere penală în care este acuzat că prin acțiunile sale ar fi cauzat moartea a 103 deținuți. Procurorii au audiat mai mulți foști deținuți politici, victime ale torționarului Ficior care au fost închiși în lagărul de la Priprava.

Avocata lui Ion Ficior a declarat la ieșirea de la Parchetul General că procurorii i-au prezentat acuzațiile și l-au anunțat că au început urmărirea penală. Torționarul Ficior nu a făcut nici o declarație la Parchetul General. Întâlnirea cu procurorii a durat mai puțin de 30 de minute.

„Conform certificatelor oficiale de deces sau documentelor care atestă decesul deținuților, în intervalul 01.08.1958-1.11.1963 în care la cârma coloniei s-a aflat col. (r) Ioan Ficior la Periprava au decedat 103 deținuți, toți făcând parte din colectivitatea contrarevoluționarilor, anul cu cele mai multe decese fiind 1960 (53 de decese), iar pe grupe de vârstă cele mai multe decese (în număr de 54) au fost înregistrate pentru grupa 50-59 de ani.O statistică realizată privind cauzele de deces indică o pondere mărită a afecțiunilor aparatului digestiv și excretor, afecțiunilor pulmonare (tuberculoză sau pneumonie), afecțiunilor cardiace, precum și enterocolitelor”, se arată în comunicatul Parchetului General

Gândul, în parteneriat cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a prezentat profilul complet al lui Ion Ficior, al doilea torționar comunist identificat de autorități. Ficior este cel care a condus în perioada 1960-1963 lagărul de deținuți politici de la Periprava din Delta Dunării. Pe numele său IICCMER a depus o plângere penală pentru genocid.

Documentele oficiale trimise la Parchetul General arată că sub mandatul lui Ficior în penitenciarul de la Periprava au murit 103 deținuți, o mare parte dintre ei murind de foame. Supraviețuitorii lui Ficior au declarat pentrugândulcă la Periprava ar exista o groapă comună. Până acum nici o instituție a statului nu a verificat aceste informații. IICCMER a deschis un șantier arheologic pentru a confirma existența acestei gropi comune.

În perioada 1958-1963 când la conducerea lagărului Periprava a fost torționarul Ficior, inițial ca locțiitor și ulterior comandant, la primăria din localitate au fost înregistrate 103 decese. Acești morți au provenit toți de la lagărul condus de Ficior. O statistică a IICCMER arată că în perioda decembrie `59 – iunie `60 au decedat 44 de deținuți. O umbră de îndoială asupra modului în care morții de la penitenciar erau raportați în documentele oficiale rezultă și din faptul că uneori ofițerii raportau câte trei sau patru decese în aceeași zi.

Pentru prima oară în istoria recentă a României, la Periprava, în Deltă, la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina, a fost deschis un șantier arheologic pentru identificarea gropilor comune în care au fost îngropați deținuții politici morți în lagărul comunist condus în la începutul anilor `60 de torționarul Ion Ficior. Cercetările arhelogice ale IICCMER au scos la suprață mai multe schelete.Concluzia specialiștilor IICCMER a fost următoarea: la Periprava a existat o groapă comună, iar rămășițele umane găsite acolo aparțin unor deținuți de la colonia de muncă. Groapa comună de la Periprava, unde au fost îngropați deținuți în perioada 1958-1963, se află în actualul cimitir al localității din Delta Dunării, într-o zonă lipsită de morminte, care aparține comunității locale de ruși lipoveni. Săpăturile făcute de IICCMER au acoperit o suprafață de 700 de metri pătrați.

Gândula realizatun interviu de 2 ore cu Ion Ficior, în care acesta respinge toate acuzațiile și nu arată niciun regret pentru faptele care s-au petrecut la Periprava sub comanda sa.

Totodată,Gândula stat de vorbă cu o parte din supraviețuitorii lagărului de la Periprava, care își amintesc cum Ficior în persoană îi bătea sau cum organiza tribunale ad-hoc, pentru pedepsirea deținuților.

Gândula vorbit și cu foști gardieni de la Periprava, care, cu jumătate de gură, își amintesc că Ficior „îi mai atingea” pe deținuți. Cu toții trăiesc acum în zona Periprava, din pensii asigurate de statul român, care depășesc 1.500 de lei pe lună. Pe locul fostului lagăr s-a înălțat astăzi o pensiune de lux, destinată amatorilor de pescuit.

Alexandru Vișinescu, primul torționar comunist acuzat de genocid

Pe 30 iulie, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, pentru săvârșirea infracțiunii de omor deosebit de grav. Pe 3 septembrie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus începerea urmăririi penale față de Alexandru Vișinescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de genocid, constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deținuții politici încarcerați în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acțiuni ce depășesc cadrul legal.

Gândull-a găsit pe Vișinescu trăind liniștit într-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună, și a obținut primele imagini filmate cu temutul fost comandant de la Râmnicu Sărat.

Vișinescu nu a recunoscut nimic din acuzațiile care i se aduc și a devenit chiar violent față de ziariștii care îi adresau întrebări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern