Mungiu: Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este o șansă deosebită pentru publicul din România

Mungiu: Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este o șansă deosebită pentru publicul din România
Publicat: 26/10/2013, 12:31
Actualizat: 12/12/2013, 14:06

Regizorul Cristian Mungiu invită publicul român să vadă filmele din cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, precizând că un astfel de eveniment este „ceva foarte rar pentru un teritoriu mic cum este România” și pentru o țară foarte puțin consumatoare de film de artă.

Evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest a debutat vineri, la Cinema Studio, de la ora 20.00, și la CinemaPRO, de la ora 20.45, cu lungmetrajul distins anul acesta cu premiul pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, „Heli”, în prezența cineastului mexican Amat Escalante.

La deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest au fost prezinți și inițiatorul evenimentului, regizorul Cristian Mungiu, și redactorul-șef al prestigioasei reviste britanice Sight & Sound, Nick James.

În acest context, Cristian Mungiu a spus că speră ca publicul român să reacționeze cu mult interes față de acest eveniment, „pentru că ce poți să îți dorești mai mult dacă ești cinefil decât să vezi 20 dintre filmele care au fost în selecția oficială la Cannes, anul acesta”.

„Să le vezi pe toate, laolaltă, să vezi pe unele dintre ele împreună cu realizatorii lor, în sală, să ai parte de masterclass-uri, să ai parte de vizita câștigătorului Palme d’Or care vine să-și introducă filmul – asta este ceva foarte rar pentru un teritoriu mic cum este România, pentru o țară foarte puțin consumatoare de film de artă cum este România. (Festivalul, n.r.) este un fel de gest de simpatie care ni se face și care se face cumva ca stimă pentru calitatea filmului românesc din ultimii ani. Se face cumva din partea Festivalului de la Cannes care ne-a dat voie să folosim această titulatură pentru stima pe care și ei o poartă filmului românesc. Eu îmi doresc foarte mult ca răspunsul publicului să fie pe măsură pentru că anul acesta, la a patra ediție, avem posibilitatea să organizăm și retrospective și întâlniri. O să fie un festival destul de mare, dar trebuie ca și publicul să poată să crească odată cu festivalul”, a declarat Cristian Mungiu, vineri seară, la deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest, pentru agenția MEDIAFAX.

Totodată, Cristian Mungiu a subliniat că prezența în România a delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, este „un gest de curtoazie, de respect și încurajare” pentru cinematografia română.

„Să știți că nu vine așa de des la un festival pe cât vine la noi. Vine așa, ca un gest de curtoazie, de respect și de încurajare pentru cinematografia noastră, pentru că avem destul de multe probleme. Știe că prin acest festival încercăm să readucem publicul către acest gen de filme. Știe că avem mari probleme de distribuție în România și vine să facă ce poate să facă, adică să ofere un fel de gir al respectului de care filmul românesc se bucură în afară, în speranța că va începe să capete aceeași stimă, încetul cu încetul, și în România, ceea ce deocamdată nu e cazul”, a mai spus Mungiu.

De asemenea, Cristian Mungiu a declarat că este complicat de realizat un astfel de festival, cu titluri atât de importante. Regizorul a spus însă că ediția de anul acesta a fost mai ușor de organizat având în vedere că el a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes.

„E complicat, se face totul pe bază de relații personale. A fost un pic mai simplu anul acesta pentru că eu am fost în juriu la Cannes, am văzut filmele, am avut ocazia să mă întâlnesc cu oamenii și a fost ceva mai simplu. Pentru noi cel mai complicat lucru și cel mai important este să comunicăm publicului din București. Nu îmi este atât de greu și nu ne este atât de greu să organizăm festivalul, să obținem filmele, să găsim banii să plătim drepturile cât ne este să comunicăm ce șansă deosebită ar trebui să fie pentru publicul din România să vină să vadă aceste filme”, a adăugat acesta.

Pe de altă parte, regizorul mexican Amat Escalante a fost prezent, vineri seară, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. El și-a prezentat filmul „Heli”, care a fost premiat anul acesta pentru regie la Festivalul Internațional de la Cannes și care a deschis evenimentul de la București.

După proiecția filmului, Amat Escalante a afirmat că a scris la scenariul peliculei timp de cinci ani, existând multe surse de inspirație pentru „Heli”. El a mai spus că Mexicul este într-un război permanent împotriva traficanților de droguri, în această luptă 70.000 de persoane pierzându-și viața în ultimii șapte ani.

„Am vrut să spun o poveste, să merg dincolo de imaginile și ceea ce vedem în presa din Mexic. În fiecare zi vedem imagini ca în film, oameni decapitați, oameni spânzurați de poduri, oameni arși, orice fel de moarte. Am vrut să explorez povestea unei familii și să spun povestea personală a unor persoane care suferă această situație. (…) Unde locuiesc, cu ani în urmă, a fost construită fabrica americană General Motors și foarte multe familii au venit să locuiască în această zonă și s-au format mici comunități. Am vrut să fac un film despre una dintre aceste familii, dar și despre copiii care își pierd copilăria și adolescența pentru că se căsătoresc foarte repede, fetele rămân însărcinate la o vârstă foarte fragedă”, a spus Amat Escalante.

Regizorul mexican a subliniat că din cele 70.000 de persoane înregistrate ca fiind omorâte, unele dintre acestea au fost victime colaterale, nefiind direct implicate în traficul de droguri. „Cred că cinematografia trebuie să arate anumite lucruri. În Mexic ne confruntăm și consumăm aceste imagini violente, de mic poți vedea violența la colțul străzii, în ziare, la televizor nu foarte des, dar în ziare sunt prezentate în fiecare zi. (…) Cred că felul în care am prezentat aceste imagini în film au legătură cu ceea ce am trăit și văzut. Am simțit că trebuie să arăt aceste lucruri”, a spus acesta. De asemenea, el a afirmat că, pentru a putea vorbi despre violența din Mexic, a simțit că trebuie să o exprime și să o înfățișeze.

Pe de altă parte, invitat la Les Films de Cannes à Bucarest, criticul de film, redactorul-șef al revistei Sight & Sound, Nick James, a precizat că este pentru prima dată când vine la București.

În ceea ce privește filmul „Heli”, Nick James a spus că aceasta este o peliculă dură, tranșantă și foarte bine construită.

„Anul acesta, Festivalul de la Cannes a debutat cu lungmetrajul ‘Marele Gatsby’, iar ‘Heli’ nu este ‘Marele Gatsby’, este opusul. (…) Este un film foarte dur despre o familie obișnuită din Mexic care este afectată de raportul cu traficanții de droguri și fiind un film foarte aspru nu a beneficiat de o primire foarte bună la Cannes din partea criticilor, în special din partea criticilor americani. Noi, europenii, putem suporta acest gen de film. Acest film este foarte frumos construit, se bazează foarte mult pe inteligența și disponibilitatea audienței de a urmări personajul principal”, a spus Nick James.

Regizorii Abdellatif Kechiche și Amat Escalante, actorii Sandrine Bonnaire și Christophe Paou, producătoarea Sylvie Pialat și delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, sunt vedetele ediției din acest an a evenimentului Les Film de Cannes à Bucarest.

Peste 60 de filme vor rula, între 25 și 31 octombrie, la CinemaPRO, Cinema Studio și Cinema „Elvira Popescu”, în cadrul acestui eveniment cinematografic. Dintre acestea, 20 de pelicule au fost proiectate la Festivalul de la Cannes 2013, iar 13 dintre ele au câștigat premii importante, inclusiv Palme d’Or. Majoritatea peliculelor vor putea fi vizionate în premieră în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Credincioșii au primit INTERZIS. Anunț pentru români în noaptea de Înviere
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii