Oprescu: Este esențială pentru dezvoltarea Bucureștiului racordarea Capitalei la Dunăre

Oprescu: Este esențială pentru dezvoltarea Bucureștiului racordarea Capitalei la Dunăre
Publicat: 27/10/2013, 23:57
Actualizat: 06/10/2018, 23:40

Primarul general Sorin Oprescu le-a spus, duminică, primarilor europeni care au participat la Comitetul Executiv al Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene că este esențială pentru dezvoltarea Bucureștiului, dar și a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunăre.

Primarii europeni au discutat, duminică, la București, despre rolul Strategiei Dunării pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă, dezbaterea având loc în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene.

La cea de-a șaptea reuniune au participat reprezentanți guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni, reprezentanți ai regiunilor și orașelor dunărene, ai mediului academic și de afaceri. Printre participanții la reuniune s-au numărat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul orașului Ulm, Ivo Gonner, președinte al Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene, edilul orașului Regensburg, Hans Schaidinger, și coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii din partea orașului Viena, Kurt Puchinger.

În cadrul reuniunii, Ivo Gonner i-a înmânat primarului Sorin Oprescu o diplomă prin care i s-a acordat titlul de cetățean de onoare al Regiunii Dunărene, „pentru contribuția sa la dezvoltarea și promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării”.

La sfârșitul întâlnirii, Sorin Oprescu a declarat că este esențială pentru dezvoltarea Bucureștiului, dar și a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunare prin canalul București-Dunare.

„Acest canal permite legatura directă a Bucureștiului cu alte capitale și mari centre europene, dar și interconexiuni cu alte județe sau zone ale României, creându-se bazele unei adevărate rețele europene de căi navigabile. Cred cu tărie că acest canal reprezintă un pilon principal de dezvoltare pentru orașele României și Bulgariei”, a spus edilul șef al Capitalei.

Oprescu le-a mulțumit omologilor săi prezenți la reuniune, amintind că primul forum a avut loc la Regensburg, unde a participat și Angela Merkel, „care a susținut și susține eforturile pe care cei 14 primari ai orașelor dunărene le fac pentru a dezvolta orașele de o parte și de alta a fluviului”.

Primarul orașului Ulm, Ivo Gonner, a declarat că Dunarea reprezintă noua Europă și pentru aceasta este nevoie de orașe și de regiuni puternice.

„Primarul general ne-a împărtășit și nouă planul său de a lega Bucureștiul de Dunăre, astfel încât Bucureștiul să fie conectat cu celelalte 14 orașe de pe Dunăre. Toate aceste orașe reprezintă o parte foarte importantă a Europei. Zona Dunării este o macroregiune cu potențial de dezvoltare pentru viitor. În Europa există doua fluvii cu un rol deosebit de important: Rinul, care a adus laolalta diverse țări într-o uniune a păcii, după cel de-al Doilea Război Mondial, și Dunărea – singurul fluviu din Europa care curge de la vest spre est. De-a lungul Dunării își dau mâna state mai vechi ale UE și state mai noi membre ale UE. Așadar, Dunărea reprezintă noua Europă și pentru o noua Europă avem nevoie de orașe și de regiuni puternice”, a spus Ivo Gonner.

Acesta a precizat că se bucură de faptul că Sorin Oprescu s-a alăturat „în această mare întreprindere” și că este convins că rolul jucat de acesta și de București este deosebit de important în acest context.

Primarul orașului Regensburg, Hans Schaidinger, a subliniat, la rândul său, importanța Dunării în context european și a declarat că „generația noastră are șansa de a valorifica acest potențial pe care Dunărea îl oferă, de a putea atinge un nivel de bunăstare așa cum ne dorim”.

„Ne aflăm la începutul unui drum la capătul căruia sunt convins că toate regiunile implicate vor beneficia de bunăstare. Avem marea șansă de a putea aduce în același loc, printr-o strategie comuna, toate activitățile care se desfășoară de-a lungul acestui fluviu. Salutăm și sprijinim eforturile depuse de Ivo Gonner, președintele Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene, și ne bucurăm că beneficiem în prezent și de aportul primarului general Sorin Oprescu, în vederea concretizării obiectivelor pe care ni le-am propus”, a spus Hans Schaidinger.

Coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării din partea orașului Viena, Kurt Puchinger, i-a transmis primarului general salutări din partea omologului său de la Viena, Michael Haupl, și a reiterat ideea potrivit căreia „Austria și România, alături de celelalte state care fac parte din regiunea Dunării, depun toate eforturile în vederea realizării acestui mare proiect pe care ni l-am asumat”.

Reuniune precede cel de-al doilea Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care va avea loc luni și marți, în Capitală, printre invitați aflându-se ministrul austriac de Externe, Michael Spindelegger, și comisarii europeni Dacian Cioloș și Johannes Hahn.

Strategia Dunării este un proiect politic european lansat de România împreună cu Austria. SUERD a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene.

Titlul Forumului de la București este „Danube Region – stronger together, stronger in the world” și urmărește abordarea modului în care strategia ajută statele riverane „să facă față provocărilor actuale comune, dar și să influențeze revitalizarea economiei”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Temele de discuție ale forumului vor viza rolul Strategiei Dunării pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă, echilibrarea dezvoltării economice cu ecologia și gestionarea riscurilor de mediu, precum și finanțarea proiectelor pentru Strategia Dunării în viitorul cadru de finanțare europeană 2014-2020.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diana Șoșoacă a depășit pragul la europarlamentare 2024 și pleacă la Bruxelles, la Parlamentul European
Cât a mers darul la nunta lui Răzvan Simion? Suma e ameţitoare, meniu de fine...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Bogdan, polițistul din Brăila care a murit carbonizat
O femeie din Indonezia a fost înghițită cu totul de un piton de 6 metri
Lidia Buble l-a bântuit pe Răzvan Simion și la nunta acestuia. Ce s-a întâmplat în...
Dieta pe care o respectă cu SFINȚENIE Dana Rogoz. Are un abdomen plat, deși a...
Strada care a luat-o la vale în Cluj-Napoca s-a surpat și mai tare din cauza...
Tatăl patronului stației GPL care a explodat la Crevedia, reales primar la Caracal. Procentul uluitor...
Ei sunt polițișții care nu au ținut cont de pericol atunci când a venit vorba...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Un ARO se vinde pe OLX. Proprietarul are o mare SURPRIZĂ. Ce „BONUS” îi dă...
Primele rezultate oficiale de la BEC pentru Alegerile Europarlamentare: Alianţa PSD-PNL – 48,7%, AUR –...
ULUITOR! Ce se vede în prima fotografie din ISTORIA OMENIRII?
Ungurii cutremură Europa. Ungaria a făcut anunțul istoric. Nu s-a mai întâmplat niciodată asta
Ce meniu special au avut la nuntă Răzvan Simion și Daliana Răducan si cum a...
VIDEO Rezultate parțiale alegeri locale 9 iunie 2024: Cine sunt noii primari din București, Cluj-Napoca,...
Ceartă între Alexandra, Roberta și Rebecca din Casa Iubirii. Ce și-au reproșat tinerele chiar în...
Tragedie în ziua alegerilor! Un bărbat din Vâlcea a murit după ce a primit buletinul...
Instructorul: - Bulă, știi la ce folosește claxonul?
Un Youtuber în vârstă de 24 de ani a primit „o avalanșă de voturi” pentru...
×