Vodafone România atacă impozitul pe contrucțiile speciale

Vodafone România atacă impozitul pe contrucțiile speciale
Publicat: 08/11/2013, 19:19
Actualizat: 31/07/2014, 14:34

Aplicarea unui impozit pe construcțiile speciale va avea impact negativ asupra capacității de a investi pe termen lung, au declarat reprezentanții Vodafone România, care „au încredere că autoritățile vor acționa pentru a asigura predictabilitatea mediului de afaceri”.

„Știm că există discuții despre un nou posibil impozit pe construcțiile speciale. Avem încredere că autoritățile vor acționa pentru a asigura predictabilitatea mediului de afaceri. În urma licitației de anul trecut, operatorii mobili au contribut cu 700 de milioane de euro la bugetul de stat. De asemenea, taxele de utilizare a spectrului pe care le vom plăti începând de anul viitor sunt cu 40% mai mari decat cele anterioare licitației. O nouă taxare va avea cu siguranță un impact negativ asupra capacității noastre de a investi pe termen lung”, au declarat reprezentanții Vodafone România la solicitarea MEDIAFAX.

Vodafone România este al doilea operator local de telefonie mobilă. În 2012, afacerile companiei au urcat cu 1,7%, la 3,46 miliarde de lei, iar profitul net a atins 502,2 milioane de lei, de la 425,5 milioane de lei. în 2011.

Reprezentanții Orange România, liderul pieței de telefonie mobilă, au afirmat că adoptarea actului normativ privind impozitul pe construcțiile speciale va avea un efect negativ asupra operatorilor de telecom, cu impact direct în profitabilitate și, implicit, în valoa investițiilor planificate pentru 2014.

„Consideram că proiectul de ordonanță de urgență nu respectă principiul predictibilității și stabilitatii fiscale, cu atât mai mult cu cât nu au existat nici consultări publice pe marginea acestui proiect de de act normativ”, au spus vineri reprezentanții operatorului.

Și reprezentanții Romtelecom și Cosmote România au criticat intenția Guvernului privind aplicarea unui impozit de 1,5% pe contrucțiile speciale și au afirmat că România are nevoie de investiții în infrastructura telecom, nu de taxe suplimentare, care sunt în contradicție dezvoltarea societății informaționale.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, companiile vor plăti un impozit pe construcții speciale de 1,5% din valoarea construcției.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că statul va încasa anual 10-12 milioane euro din impozitarea construcțiilor speciale ale companiilor din telecom și 60-65 milioane euro din taxarea celor din zona utilităților, sume estimative avansate de firmele afectate și luate în calcul de Guvern.

„Impozitul pe construcții se calculeză prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidențiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor menționate la art.2, din care se scade valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosință, pentru care se datorează impozit pe clădiri, conform Titlului IX – Impozite și taxe locale din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, de către contribuabil sau proprietar, după caz”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

Impozitul va fi aplicat pentru construcții precum centrale hidroelectrice, stații și posturi de transformare, stații de conexiuni, centrale termoelectrice și nuclearo – electrice, piste și platforme, sonde de țiței, gaze și sare, rampe de încărcare – descărcare, coșuri de fum și turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleștee, iazuri, bazine; ecluze și ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulație, marcaje, etc), linii și cabluri aeriene de telecomunicații (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri și piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, construcții pentru transportul energiei electrice, canale de irigații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Rămâi fără certificat de înmatriculare. Toți șoferii sunt verificați. Nu scapă nimeni
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce se întâmplă dacă zbori deasupra unui cutremur?
×