Dragnea: Cinematografele transferate autorităților locale stau să cadă,unele monumente sunt grajduri

Dragnea: Cinematografele transferate autorităților locale stau să cadă,unele monumente sunt grajduri
Publicat: 08/11/2013, 19:27
Actualizat: 08/11/2013, 19:27

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, în cadrul reuniunii Ligii aleșilor locali ai PSD, că cinematografele transferate autorităților locale sunt în paragină, iar unele monumente istorice sunt niște grajduri, acuzând că cei care se împotrivesc descentralizării sunt comuniști.

Dragnea a prezentat în fața aleșilor locali prevederile proiectului de descentralizare, acuzând faptul că în cazul direcțiilor de cultură au apărut divergențe față de discuțiile inițiale.

„Inițial nu au fost probleme, după care au început să vină tot felul de adrese la noi la minister … în final, propunerea finală ar fi să se descentralizeze direcțiile de cultură, dar fără nimic. Adică direcția de cultură trece la consiliul județean, fără personal, deci personal zero și fără nicio competență, adică o tăbliță”, a susținut Dragnea.

Vicepremierul a menționat că în cazul direcțiilor județene pentru cultură este vorba despre 6 – 10 persoane încadrate în aceste structuri la nivel de județ.

El a precizat că a primit un memoriu în care i se preciza că, dacă vor fi transferate cinematografele și grădinile de spectacole la autoritățile locale sau la primării, se va distruge industria cinematografică.

„Oameni buni, noi vorbim despre niște imobile care stau să cadă, niște imobile care nu mai sunt funcționale, niște imobile în care nu se mai vorbește de film de ani și ani de zile. (…) Cum adică se distruge industria cinematografică în condițiile în care în actuala administrare centrală aceste clădiri au căzut, s-au distrus, cu excepția celor care în anii trecuți au fost date, cele care lucrau foarte bine. Și atunci nu a mai țipat nimeni din minister sau din alte ONG-uri, care acum freamătă foarte mult”, a mai susținut Dragnea.

În ceea ce privește monumentele istorice, el a menționat că cele care se încadrează în categoria A trebuie să rămână în competența Ministerului Culturii, fiind vorba despre 7000 de astfel de obiective.

„Discutăm de monumentele de categoria B, care sunt aproape 25 de mii, între care inclusiv niște grajduri. Grajduri, care au fost grajduri vechi și acum mai sunt doar pereți, niște mormane de cărămizi care sunt monumente istorice. Dacă cine are acel grajd vrea să dezvolte ceva acolo nu are nicio șansă, pentru că nu primește aprobare sau primește aprobare într-un anume fel”, a mai declarat Dragnea.

El a menționat că în același mod în care direcțiile județene acordă avize în prezent vor putea acorda și pe viitor, dar problema este legată de „lumina de la București”.

„Dacă își schimbă doar tutela administrativă nu respectă legea în continuare? Ba da, numai că dorința e aici să primească lumină de la București. Nu, ei trebuie să primească lumină de la cei care trăiesc acolo în comunitate prin reprezentanții lor și, dacă greșesc, comunitatea să ceară alesului local pe care l-a votat să ia măsuri la o instituție care nu-i furnizează un serviciu cum se cuvine”, a explicat Dragnea.

„În condițiile în care descentralizarea reprezintă un pas ferm de rupere a României de comunism, cei care se opun descentralizării sunt comuniști sau au atitudine comunistă”, a mai afirmat Dragnea.

De asemenea, vicepremierul a susținut că PSD este dator să realizeze descentralizarea.

„De aproape un an noi am primit în dar o țară, e un dar care atârnă greu pe umerii noștri, dar cred că este cea mai frumoasă povară pe care o poate primi un partid. (…) Mai mult ca niciodată, PSD, prin parlamentarii noștri, prin Guvernul condus de Victor Ponta poate schimba destinul acestei țări”, a afirmat Dragnea, menționând că PSD și premierul sunt principalul „motor al descentralizării”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
„Îl iubim pe acest preot și luptăm pentru el” Sute de enoriași protestează în fața...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Eurovision 2025! Cezar Ouatu pariază pentru vocea lui Florin Salam: "Cu o piesă potrivită, ar...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
×