Bun venit în Laloșu, comuna unde primarul a vândut un autobuz la fier vechi ca să plătească salariile. „Fac referendum să mut localitatea în alt județ”

Publicat: 17/07/2014, 18:54
Actualizat: 03/09/2019, 12:29

Laloșu, o comună din România la fel ca toate celelalte. Asta doar în aparență, pentru că, în ultimii ani, cel puțin, comuna săracă aflată la granița județelor Vâlcea și Olt a tot ieșit în evidență. Recent, primarul a vândut fostul autobuz al comunei pentru a plăti salariile restante ale angajaților. Același edil vrea să organizeze și un referendum-premieră prin care localnicii să decidă într-o chestiune extrem de importantă – mutarea comunei în județul Olt.

„E grea viața aici” se plânge primarul pedelist Nicu Constantin, în a cărei comună numele guvernatorului BNR, Mugur Isărescu este pe monumentul eroilor neamului.

UPDATE: La sfârșitul lui iunie 2014, mașina edilului comunei Laloșu din județul Vâlcea, Nicu Constantin, dar și o autoutilitară a Primăriei au fost incendiate.

Primăria Laloșu are însă fondurile blocate din vara anului 2012 ca urmare a unor cheltuieli către o firmă care a construit și noul sediu al primăriei în mandatul fostului primar. „Este o datorie de 18 miliarde de lei vechi din mandatul trecut. Sperăm ca la următoarea ședință care va fi la judecătorie să avem câștig de cauză deoarece conturile ne-au fost blocate pe niște acte adiționale care de fapt au fost anulate de ANRMAP. Au fost și niște lucrări făcute de fostul primar. Nu e normal să plătești împrejmuire gard școală două miliade și jumătate. Un gard cu 60 de plase de sârmă și cu o lungime totală de 120 de metri care de fapt nici nu a fost făcut de această firmă care ne pretinde banii, ci a fost făcut cu oamenii care beneficiază venituri în baza legii 416 (asistații sociali) și cu câțiva cetățeni din comună”, explică primarul Nicu Constantin(PDL), pentru gândul.

Autobuzul vechi și o Rabă au fost soluțiile „de criză” la care conducerea Primăriei, cu aprobarea Consiliului Local, a apelat pentru a plăti angajații.

„Sunt trei luni de zile neplătite, pentru o lună îi vom plăti. La copii vor avea și ei pachețele datorită unei firme care ne-a înțeles și ne-a acceptat cu plata la anul, adică după ce se va face bugetul. Cu regret și cu rușine o spun, la copiii angajaților nici nu m-am gândit. M-am gândit numai la copiii care sunt la școală, în speță 309 elevi”.

Despre ajutoarele sociale și pentru persoanele cu handicap, restante și ele, primarul afirmă că va plăti o parte, dar „mai rămân cinci luni neplătite”.

Adversarii politici sabotează autobuzul comunei

Revenind la autobuzul vândut, Nicu Constantin ține să precizeze că era unul propus spre casare la fier vechi. Mai are unul, cu care se descurcă cum poate c, spune el, „adversarii politici” îi mai pun zahăr în rezervor.

„Slavă Domnului, autobuzul comunei merge. Că mai îmi pun adversarii politici zahăr în rezervor, asta este cu totul altceva. Ultima dată ca să oprească acest autobuz, după ce au recurs la astuparea țevii de eșapament cu lemne, aruncarea cu scoabe pe drum înainte de a pleca autobuzul, au apelat la introducerea zahărului în rezervorul mașinii”, mărturisește el.
Primarul este convins că autobuzul care transportă elevii între Laloșu și Bălcești, sate care țin de comuna în cauză, este sabotat de „oamenii răi din comună care doresc cu orice chip să stopeze activitatea acestui autobuz”.

„Oamenii ăstia nu sunt sănătoși, doamnă. Acum trei ani de zile au dat foc la mașina din fața blocului, a mea personală. Acum doi ani mi-au dat foc la atelierul primăriei. Anul acesta mi-au furat mașina primăriei. Aici este jungla”, afirmă cu năduf primarul PDL-ist.

Nicu Constantin este convins că autobuzul comunei este sabotat și de pentru că în Consiliul Local s-a decis micșorarea abonamentului lunar. „Am considerat că un autobuz care scoate salariul șoferului și reușește să se întrețină singur fără a avea un alt venit, pentru primărie, este destul. Facem și o faptă caritabilă pentru cetățenii care și așa sunt destul de săraci. Abonamentul la autobuzul primăriei îi costă pe elevi 110 lei pe lună. „Am auzit că firmele astea două concurente iau mai mult și nu le convine că e sub piață”, mai spune primarul, care în martie a fost investigat și de Prefectură, după ce 25% dintre localnici au depus o cerere pentru organizarea unui referendum în localitate, pentru schimbarea lui din funcție.

Sediul Primăriei din Laloș

Primar: „Este grea viața aici”. Soluția: mutarea în alt județ

În comuna Laloșu, alcătuită din cinci sate în care trăiesc 2550 de locuitori, viața nu este tocmai ușoară, după cum spune chiar primarul. Înainte, localitatea era vestită pentru atelierele de tâmplărie. „Este grea viața aici. Pentru că acum trei ani de zile dacă mai exista o posibilitate, se mai duceau pe la ateliere de tâmplărie, se mai puteau descurca. Practic, acum nu mai este niciun fel de afacere în comuna Laloșu,. Sunt câteva magazinașe care își duc viața de pe azi pe mâine, câteva ateliere de tâmplărie care au mai rămas supraviețuiesc și ele, mai mult înoată contra curentului. Deci, viața este foarte grea”, concluzionează el.

Pentru că fondurile de la centru ocolesc comuna Laloșu, primarul Nicu Constantin vrea să facă un referendum și să mute localitatea din județul Vâlcea în județul Olt. „De-a lungul timpului, foarte mulți cetățeni și-au exprimat dorința pentru că până la Vâlcea sunt 110 km, pe când la Slatina, la Craiova, sunt 60 de kilometri”.

Întrebat dacă a discutat această situație și cu șefii Consiliilor Județene Vâlcea și Olt, pedelistul Nicu Constantin afirmă că nu are acces la aceștia din cauza „opozanților politici”. „La Vâlcea, (opozanții politici n.r) se duc mereu și spun numai minciuni. Consider că nu este normal și omenește ca o comună învecinată lângă mine să i se asfalteze trei kilometri, pe ulițe lăturate, iar primăria Laloșu nu are nici cel puțin drumul județean asfaltat, deși există aprobare de vreo patru – cinci ani de zile. Cu durere în suflet am văzut. Chiar am luat și cetățenii și i-am dus să vadă asfaltarea care se face pe ulițele lor. Noi ne rupem mașinile pe drumul județean, plătim taxe, impozite și nu ne bagă nimeni în seamă”.

Ion Cîlea, președintele CJ Vâlcea, îl contrazice pe primar și afirmă că deși el e de la PNL nu ține cont de culoarea politică. „Pe cuvântul meu de onoare, i-am făcut pe teritoriul localității Laloșu, deși e primar PDL, eu nu țin cont de culoarea lor, i-am făcut drumul județean 643 care merge de la județul Olt până la hotar cu localitatea Făurești. Sunt aproape trei kilometri de drum județean asfaltat cu două straturi de asfalt. A rămas porțiunea aia 644 care merge către Primărie pe care o am în vedere pentru anul următor. Nu are dreptate în legătură cu ceea ce spune despre drumul județean. Eu nu sunt ca baronii ăia locali de care vorbiți dumneavoastră pe la județe. Eu îmi fac treaba în funcție de urgențe și priorități și în limita banilor”, a declarat Ion Cîlea pentru gândul.

Comuna Laloșu este ultima comună din județul Vâlcea, la granița cu Olt, astfel că primarul crede că trecerea într-un alt județ ar putea avea loc. „Bineînțeles, inițial voi consulta cetățenii și apoi voi exprima dorința către Consiliul Județean și către forurile superioare. Așteptăm să treacă sărbătorile și apoi vedem”, este planul edilului Nicu Constantin.

„Cum să mute localitatea? Limitele județului sunt stabilite prin Hotărâre a Guvernului, nu e așa cum vrea dânsul. După mine, poate să facă dacă i se aprobă și există cadru legal, eu nu am nimic împotrivă, dar sigur se reduce dimensiunea județului”, este replica președintelui CJ Vâlcea la proiectul primarului din Laloșu.

Președintele CJ Olt: „Ce aud este în premieră”

Ideea primarului din Laloșu l-a luat prin suprindere, însă, pe Paul Stănescu, președintele CJ Olt. „Ce aud este în premieră. Ca logică, că nu sunt jurist, trebuie referendum și că el vrea și că noi vrem, eu cred că așa e 100%, nu 99%. Noi ar trebui să facem un referendum la nivelul județului Olt, probabil, mă gândesc, nu știu legea, că noi suntem de acord ca ei să treacă pe raza județului nostru, oricum, nu am auzit în viața mea de un asemenea plan”, a declarat Paul Stănescu contactat de gândul.

„Nu îl cunosc pe acest primar, dar s-ar putea să fie și un joc politic și eu sunt mai în vârstă. Să ia legătura și cu noi, nu ne putem pronunța așa”, mai spune pesedisul Paul Stănescu.

Isărescu și Dragomir, pe monumentul eroilor neamului

Primăria din Laloș, în comuna săracă din Vâlcea, are sediu modern, construit în vremea fostului primar, Ion Toma, pe numele căruia se află și un dosar penal pentru fapte de corupție. În fața primăriei a fost ridicat, tot în timpul mandatului fostului edil, un monument dedicat eroilor neamului. Pe lespedea de marmură a monumentului sub numele ctitorului, Ion Toma, mai apar cel al lui Ion Cîlea, președintele CJ Vâlcea, al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, al lui Dumitru Dragomir, fostul șef al Ligii de Fotbal, precum și al lui Adrian Mititelu, fostul patron al Universității Craiova.

Pe ultimii trei „eroi” ai neamului din Laloșu, localnicii i-au văzut doar la televizor. „”Noi suntem în Laloșu. Pe Dragomir l-am văzut la televizor. Mugur Isărescu este guvernatorul BNR, Banca Națională a României. O fi dar eu nu-l știu. Nu știți cum arată? Nu că nu fac împrumut la bancă!”, afirma în urmă cu câteva luni un localnic din comuna Laloșu pentru Știrile ProTv. Tot la Laloșu se construiește și un stadion în pantă, cu vedere din biroul actualului primar.

„Eu nu am finanțat monumentul de la Laloșu, nu am finanțat niciun monument în județ. Sub cuvânt de onoare și de om dacă m-a întrebast fostul primar în legătură cu cine a trecut pe monument. Am apărut pe el fără să am vreo contribuție. Noi am încercat să ajutăm acea localitate și am ajutat-o mult mai mult față de altele”, afirmă Ion Cîlea, președintele CJ Vâlcea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Se interzic TELEFOANELE mobile. S-a adoptat ordin la nivel de stat. CINE RENUNȚĂ la smartphone
O mare greșeală la examenul auto. Mulți elevi o comit
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?