Va da Guvernul Ponta o ordonanță de urgență pentru grațiere și amnistie? Răspunsul premierului Ponta

Va da Guvernul Ponta o ordonanță de urgență pentru grațiere și amnistie? Răspunsul premierului Ponta
Publicat: 06/01/2014, 18:05
Actualizat: 29/04/2015, 19:43

Una din teoriile vehiculate în ultimele zile în spațiul public este aceea că Guvernul va emite o ordonanță de urgență pentru a legifera amnistia și grațierea, în special după ce Adrian Năstase ar urma să fie condamnat și trimis din nou după gratii de Curtea Supremă. Dacă ar respecta cutumele și normele guvernul nu ar putea emite o ordonanță de urgență pentru grațiere și amnistie în următoarelele două săptămâni. Dacă Guvernul ar emite o astfel de ordonanță în termen de cinci zile, ar trebui convocat Parlamentul. Totuși dacă premierul Ponta decide să emită o astfel de Ordonanță de Urgență nu există nici un fel de sancțiune imediată.

Potrivit Constituției României, amnistia și grațierea pot fi acordate numai printr-o lege organică adoptată de Parlament. Aceasta este concluzia la care ajunge profesorului universitar Ștefan Deaconu de la departamentul de drept public al Facultății de Drept din cadrul Universității București, ca reacție una dintre teoriile intens vehiculate în aceste zile în România. „Dacă Guvernul ar emite totuși o astfel de ordonanță de urgență ar comite un abuz”, este tranșant profesorul Diaconu.

UPDATE Întrebat de gândul, premierul Ponta a declarat că nu intenționează să emită o astfel de ordonanță de urgență. „Nici nu intenționez și nici nu cred că se poate, când s-a pus problema am spus că este neconstituțional și nu intenționez să fac așa ceva”, a răspuns Ponta la întrebarea reporterului gândul.info.

Pentru că Parlamentul se află în vacanță în decembrie, Guvernul a fost abilitat prin lege să emită ordonanțe. Legea de abilitare spune însă că Palatul Victoria poate emite doar ordonanțe simple care însă nu pot afecta legi organice. Proiectul de lege privind amnistia și grațierea este o lege organică. Profesorul universitar, Ștefan Deaconu, fost consilier prezidențial, susține că grațierea și aministia ar putea fi acordate printr-o ordonanță de urgență, dar care nu poate fi emisă în următoarele două săptămâni.

„Legea de abilitare permite ca pe perioada vacanței parlamentare guvernul să emită doar ordonanțe simple și doar în domeniile în care a fost abilitat. Astfel că este exclus ca în temeiul legii de abilitare care a fost dată în decembrie anul trecut să fie emisă o ordonanță simplă pentru acordarea amnistie. Se poate da însă o ordonanță de urgență privind legile organice, precum ar fi cea în cauză cu amnistia. Ordonanțele de urgență nu pot fi date însă dacă în următoarele cinci zile de la emiterea lor Parlamentul se întrunește. Din practică eu știu că Guvernul nu a emis niciodată o ordonanță de urgență pe perioada vacanței parlamentare tocmai pentru a evita iritarea Parlamentului, pentru că parlamentarii trebuie să fie chemați din vacanță. Cel mult ordonanțele de urgență se pot da înainte cu cinci zile de începerea noii sesiuni parlamentare”, a explicat Ștefan Deaconu

Dacă totuși Guvernul emite o ordonanță de urgență, sancțiunea pe care o riscă premierul este minoră. Ordonanța ar putea fi considerată drept neconstituțională. De asemenea, ordonanța ar putea fi atacată și printr-o excepție de neconstituționalitate. Toate acestea ar fi însă remedii legislative fără efect imediat. Astfel că amnistia și grațierea ar putea intra în vigoare imediat.

Profesorul Ștefan Deaconu susține însă că, dacă guvernul ar emite o astfel de ordonanță, ar comite un abuz. Potrivit Constituției României, aministia și grațierea pot fi acordate numai prin lege organică. „Eu nu cred că guvernul va da o astfel de ordonanță de urgență. Dacă va da o asemenea ordonanță de urgență, o poate face numai cu cinci zile înainte de începerea sesiunii parlamentare, adică pe finalul lunii ianuarie. Eu cred că ar fi un abuz din partea Guvernului pentru că o astfel de lege trebuie dezbătută în Parlament”, a explicat Ștefan Deaconu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce fotografie a postat Florin Piersic Jr. la scurt timp după ce tatăl lui a...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
TRUCUL pentru cea mai BUUUNĂ bere! E simplu și rapid
Decizie pentru toți cei care au BULETIN DE IDENTITATE. Schimbarea anunțată astăzi, 11 MAI
Românii, striviți de prețuri. Un obicei banal a devenit un lux
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Postarea controversată făcută de Florin Piersic Jr. în timp ce tatăl lui se află la...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
„Mâna lui Dumnezeu”, structura cosmică de-a dreptul spectaculoasă, însă deloc supranaturală