Fostul șef al IML Cluj și alți doi medici vor fi urmăriți penal în cazul cadavrelor decapitate

Fostul șef al IML Cluj și alți doi medici vor fi urmăriți penal în cazul cadavrelor decapitate
Publicat: 18/03/2014, 14:12
Actualizat: 31/07/2014, 14:50

Judecătoria Cluj-Napoca a avut pe rol un dosar privind o plângere împotriva rezoluțiilor sau ordonanțelor procurorului de netrimitere în judecată, făcută de un medic legist, Radu Vieru Socaciu, după ce procurorii Parchetului Judecătoriei Cluj-Napoca au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul medicilor Costel Siserman, fost șef al Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj, Mugur Pop (legist) și Valentin Muntean (chirurg la un spital clujean), în dosarul privind cadavrele decapitate de la IML, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În 13 martie, Judecătoria Cluj-Napoca a pronunțat decizia în acest dosar, dispunând trimiterea cauzei la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, pentru începerea urmăririi penale.

„Instanța admite plângerea formulată de petentul Radu Vieru Socaciu, desființează rezoluția atacată și trimite cauza la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca în vederea începerii urmăririi penale împotriva numiților Costel Siserman și Mugur Pop, sub aspectul săvârșirii, de către fiecare dintre aceștia, a infracțiunii de complicitate la profanare de cadavre, și împotriva numitului Valentin Muntean sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la profanare de cadavre”, se arată în decizia Judecătoriei Cluj-Napoca.

Dosarul va fi instrumentat de Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca.

În urmă cu un an, polițiștii clujeni au declanșat o anchetă în urma unei plângeri penale privind profanarea de cadavre la Institutul de Medicină Legală Cluj, plângerea referindu-se la decapitarea a șase corpuri, iar în acest caz a fost sesizat și Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca.

Surse din rândul anchetatorilor declarau atunci că șase cranii de la IML Cluj au dispărut în urma unui curs postuniversitar organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, la care au participat mai mulți studenți străini.

Potrivit surselor citate, capetele celor șase cadavre nerevendicate au dispărut din frigiderul IML Cluj. După ce o persoană din cadrul IML a sesizat Poliția și Parchetul, capetele au reapărut la sediul IML, înainte ca polițiștii și procurorii să ajungă acolo.

Cadavrele decapitate nu puteau fi folosite ca material didactic, fiind cazuri de medicină legală, mai spuneau anchetatorii.

Atunci, Ministerul Sănătății a solicitat Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj să facă o verificare la IML Cluj, „în urma informațiilor apărute în mass-media privind prezența a cinci cadavre decapitate, presupus profanate”.

Ministerul Sănătății informa atunci, într-un comunicat de presă, că în urma anchetei DSP Cluj a comunicat ministerului că nu a fost încălcată legea.

„IML a furnizat cinci cadavre, în baza unui protocol de colaborare cu UMF Cluj, ca material didactic pentru cursul organizat de UMF în perioada 18 – 21 februarie 2013, în colaborare cu Academia Chirurgică «Durante Scacchi» din Italia. S-au efectuat proceduri diferite în timpul demonstrațiilor practice, iar la terminarea cursului cadavrele au fost depozitate în mod corespunzător în camera frigorifică a serviciului de prosectură IML Cluj, șeful serviciului fiind domnul doctor Vieru Socaciu Radu”, spuneau reprezentanții Ministerului Sănătății.

Conform acestora, „toate cele cinci cadavre au fost înhumate în 7 martie 2013”.

„Nu s-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la manipularea cadavrelor umane. Aspectele sesizate în presă sunt eronate și sunt în contradicție cu cele constatate la fața locului și certificate de documente”, se mai preciza în comunicatul MS.

În aprilie 2013, Ministerul Sănătății anunța că directorul IML Cluj Costel Siserman a fost înlocuit cu Marius Vartic, „având în vedere numeroasele sesizări depuse la minister privind activitatea” lui Siserman.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple