Cancerul, o boală care doar se ține sub control sau care se vindecă? Cum răspunde medicul Fatih Güçer

Cancerul, o boală care doar se ține sub control sau care se vindecă? Cum răspunde medicul Fatih Güçer
Publicat: 27/03/2014, 14:08
Actualizat: 29/07/2014, 18:31

Conf. dr. Fatih Güçer lucrează la o clinică privată din Turcia, iar de două ori pe lună vine în România și consultă sute de românce diagnosticate cu cancer de col uterin și ovarian . Acesta spune că, spre deosebire de pacientele pe care le vede în Turcia, româncele vin la medic atunci când boala este în stadiu avansat.

Asta explică și datele statistice. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că România se afla pe primul loc în Europa la rata mortalității provocată de cancer, în timp ce riscul de îmbolnăvire este de trei ori mai mare la noi decât media europeană.

Medicul Fatih Güçer, de la Centrul Medical Anadolu, Turcia, susține însă că această afecțiune este tratabilă cu condiția să fie depistată la timp.

Statisticile mai arată că în fiecare zi, nouă românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, de 16 ori mai multe decât media europeană. Potrivit cifrelor, această boală ucide șase românce, de patru ori mai mult decât în Europa.

Fatih Güçer a vorbit într-un interviu gândul despre șansele de vindecare a cancerului ovarian și de col uterin.

Reporter: Nu este prima dată când sunteți în România. Cât de des oferiți consultații aici?

Fatih Güçer: De mai bine de un an vin în România și în această perioadă am consultat în jur de 400-500 de femei. În România vin doar să ofer consultații, să analizez cazuri și să le spun pacientelor care este schema de tratament. În cazul în care persoana în cauză necesită operație, atunci intervenția o fac doar în Turcia.

R: De ce?

F.G.: Ca să lucrez trebuie să am ustensilele necesare. Tehnicile pe care le aplic sunt făcute cu ajutorul chirurgiei robotice. În România sunt foarte puține spitale care au astfel de dotări. Dacă mi s-ar oferi același condiții de lucru pe care le am în Turcia, aș veni bucuros să lucrez în spitalele din România, pentru că iubesc această nație.

R: Există diferențe între pacientele din România și cele din Turcia în ceea ce privește importanța pe care o acordă sănătății ?

F.G.: Există diferențe. În primul rând, româncele vin la medic abia atunci când stadiul bolii este destul de avansat. Statisticile poziționează această țară pe un loc fruntaș în ceea ce privește incidența celor trei tipuri de cancer: colon, cervical și ovarian, nu doar la nivel european, ci și global. Mortalitatea în ceea ce privește aceste boli este, de asemenea, destul de ridicată. O altă diferență constă și în faptul că româncele, atunci când vin la medic, suferă de mai multe afecțiuni, deoarece, cred că aici nu există educație în ceea ce privește vizita la medic.

R: Cancerul este o boală care se ține sub control sau se vindecă?
F.G.: Cancerul este precum piesele de domino. Dacă se pune diagnosticul corect, se aplică tratamentul corect și dacă intervenția este corectă atunci totul este bine și putem spune că această boală este vindecabilă. Dar, în cazul în care se face un singur lucru greșit, ca și piesele de domino, totul se dărâmă. E suficient ca o singură piesă să se clatine ca totul să fie compromis.

R: Cu siguranță aveți cunoștințe despre tratamentele la care au acces persoanele diagnosticate cu cancer. Ce părere aveți despre felul în care sunt tratate?

F.G.: În privința cancerului de col uterin consider că în România nu se face intervenția radicală, această procedură fiind esențială pentru ca riscul de recidivă să fie unul minim. De aceea avem mulți pacienți care vin cu recidivă la un interval scurt de timp după ce au suferit intervenția de extirpare. Acest lucru ne împiedică și pe noi să facem tratamentul ulterior. Chirurgia robotică este un instrument indispensabil în tratamentul cancerului. Un bolnav de cancer, după ce îi este extirpată tumoarea, are nevoie de tratament cu radiații cât mai repede cu putință, pentru ca șansele de supraviețuire pe o perioadă mai mare de timp să fie mai mari. În cazul intervenției clasice, perioada de recuperare poate ajunge și până la câteva săptămâni, iar acest lucru înrăutățește starea de sănătate a paciențului. De cealată partea, chirurgia robotică permite recuperarea în doar câteva zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii