Câți bani vrea să aducă „regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu la Banca Română de Credite și Investiții

Câți bani vrea să aducă regele asfaltului Dorinel Umbrărescu la Banca Română de Credite și Investiții
Publicat: 11/04/2014, 13:18
Actualizat: 06/02/2016, 04:30

Banca Română de Credite și Investiții a prelut această denumire la 10 februarie, după ce ATE Bank a fost preluată de Umbrărescu de la Piraues Bank Grecia pentru 10 milioane de euro, acesta controlând 93,27% din acțiunile băncii.

Instituția de credit a început cu un capital social de 37 de milioane lei și un împrumut subordonat de 5 milioane euro.

Acționarii BRCI au decis în adunarea din 7 aprilie să extindă componența Consiliului de Supraveghere cu doi membri, la cinci persoane, fiind numiți Magdalena Luminița Manea, fost director adjunct al Fondului de Garantare a DepozitelorBancare, și George Romeo Ciobănașu, fost director general adjunct al Băncii Comerciale Carpatica. Numirea celor doi membri urmează să fie aprobată de Banca Națională a României.

Magdalena Manea și-a început cariera în BNR, fiind implicată în dezvoltarea pieței valutare, a administrăriii rezervelor valutare, în programul de împrumuturi externe și executarea strategiei de servisare a datoriei externe de la finalul anilor ’90.

George Ciobănașu, cu o experiență bancară de peste zece ani, a mai deținut funcții de management în Banca Transilvania, Bancpost și Millenium Bank România.

„Desemnarea doamnei Magdalena Luminița Manea și a domnului George Romeo Ciobănașu a fost făcută în cadrul strategiei generale a băncii de atragere a celor mai buni specialiști pentru lărgirea expertizei profesionale și pentru suplimentarea resurselor necesare organizării băncii în conformitate cu actualul cadru legislativ și noile reglementări ale Băncii Naționale a României”, se arată într-un comunicat al instituției de credit.
Totodată, firma KPMG România a fost desemnată ca auditor financiar al băncii pentru o perioadă de trei ani.
La adunarea din 9 mai, acționarii vor discuta propunerea de numire ca membru în Consiliul de Supraveghere a Ancăi Ciontea, director de calitate la Luxten, după ce Valentina Șiclovan s-a retras.
Ciontea a lucrat în domeniul bancar pe zona de risc, ocupând diverse funcții în Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Credit Europe Bank și Citibank România.

Pentru conducerea băncii au fost propuși Doru Petruți, pentru funcția de director general adjunct Divizia Risc, și Eugen Cirstea pentru cea de director general adjunct Divizia Piețe Financiare, procedurile de aprobare de către banca centrală fiind în curs.

Petruți are o experiență bancară de peste 16 ani, ocupând în ultima perioadă funcția de director al Direcției de Administrare a Riscurilor la Royal Bank of Scotland România
Cirstea are o vechime în domeniul bancar de 23 de ani, având anterior poziții de vicepreședinte și director executiv la Banca Comercială Română.
Propunerea lui Cirstea vine după retragerea lui Dorin Badea, fostul director al tre­zoreriei UniCre­dit Țiriac Bank, din funcția de vice­președinte pe tre­zo­re­rie, piețe de capital și private banking.

După noile numiri și aprobarea de către BNR, Consiliul de Supraveghere al băncii va fi format din Roxana Moldovanu – președinte și patru membri, respectiv Ștefan Nanu, Magdalena Luminița Manea, George Romeo Ciobănașu și Anca Ciontea.

Conducerea băncii va fi asigurată de Marinel Burduja din poziția de director general, secondat de patru directori generali adjuncți: Andrei Nicolae Popovici, Gabriel Arsene, Doru Călin Petruți și Eugen Cirstea.
La finele lunii decembrie a anului trecut, grupul elen Piraeus Bank a finalizat vânzarea subsidiarei ATE Bank România către omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, după ce tranzacția, pentru 93,27% din acțiunile ATE Bank România, anunțată în aprilie, a primit toate avizele necesare.

Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat în luna aprilie un acord cu Piraeus Bank privind preluarea subsidiarei ATE Bank România, în schimbul a 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din acțiunile instituției de credit.

Ulterior, Umbrărescu a ajuns la un acord și cu un alt acționar, SIF Oltenia, astfel că participația lui a crescut la 93,91% din acțiuni.

ATE Bank România a fost înființată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie și Libera Inițiativă, fiind prima bancă cu capital mixt (român și străin) din România.
În iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acțiuni. Odată cu schimbarea acționarului majoritar s-a modificat și numele băncii, devenind astfel ATE Bank România.
Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești UCECOM deține 3,83% din acțiunile ATE, iar alți acționari, persoane fizice și juridice 2,9%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?