Majoritatea românilor vor petrece Paștele acasă. Cât vor plăti, în medie, pentru cumpărături

Majoritatea românilor vor petrece Paștele acasă. Cât vor plăti, în medie, pentru cumpărături
Publicat: 14/04/2014, 12:58
Actualizat: 03/02/2019, 04:56

Conform celui mai recent studiu MEDNET Marketing Research Center, aproape 85% dintre persoanele intervievate din mediul urban au spus că își vor petrece zilele libere de Paște cu membrii familiei, în localitatea de domiciliu, la rude, prieteni sau ieșind la iarbă verde. Ca tendință, persoanele intervievate cu vârsta între 18 și 35 de ani, pe lângă timpul petrecut acasă, în familie, obișnuiesc să-și facă timp și pentru prieteni.

Comparativ cu anul 2013, bugetul mediu alocat sărbătoririi Paștelui nu a crescut semnificativ din punct de vedere statistic, suma medie situându-se în jurul valorii de 359 de lei în 2014, față de 358 de lei anul trecut.

Tradiția vopsirii ouălor în casă este respectată de 64,8% dintre orășenii intervievați, în timp ce 17,2% dintre respondenți au spus că preferă să cumpere ouăle roșii din magazin.

Aproape 50% dintre respondenți vor cumpăra cozonacul pentru Paște, iar 33,6% au spus că îl vor pregăti în casă. În ce privește pasca și drobul, cei mai mulți dintre consumatorii acestor produse au spus că le pregătesc în gospodărie (34,0% pasca și 42,8% drob). La polul opus se situează vinul, care este cumpărat de aproape 50% dintre orășenii intervievați.

Aproape jumătate (49,0%) dintre respondenți intenționează să cumpere carne de miel sau ied pentru a sărbători Învierea Domnului. Numărul consumatorilor de carne de miel sau ied crește dacă sunt luați în calcul și cei 7,1% care primesc acest tip de carne de la familie sau prieteni, dar și cei 2% care cresc iezi sau miei în propria gospodărie, conform studiului citat.

Totodată, 5,3% dintre respondenți au spus că nu își permit din punct de vedere financiar să cumpere carne de miel sau ied.

Unii dintre cei intervievați au spus că nu intenționează să consume carne de miel sau ied cu ocazia Sărbătorilor Pascale și vor alege alternative mai „economice”, cum ar fi carnea de pui sau porc.

Cu ocazia Paștelui, aproape 70% dintre persoanele intervievate au declarat că intenționează să cumpere cadouri celor dragi.

Principalul „beneficiar” al acestor cadouri este soțul/soția sau iubitul/iubita, peste 60% dintre respondenți oferind „perechii lor” daruri de Paște. De asemenea, mai mult de jumătate dintre aceștia au declarat că vor oferi cadouri atât părinților (58,4%), cât și copiilor sau nepoților (57,7%).

„Dar, atunci când ne referim la familiile cu copii, principalul «beneficiar» al cadourilor de Paște devine copilul”, se mai arată în studiu.

În ceea ce privește tipurile de cadouri pe care le vor oferi de Paște celor dragi, cei mai mulți dintre orășenii intervievați spun că vor opta pentru produse alimentare (ciocolată, cafea, dulciuri etc.), îmbrăcăminte, accesorii vestimentare, accesorii speciale pentru masa de Paște (față de masă, pahare, șervețele etc.) sau încălțăminte.

Peste jumătate dintre persoanele intervievate au declarat că intenționează să-și cumpere de Paște îmbrăcăminte, încălțăminte sau accesorii. Ca tendință, tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani sunt mai dispuși să investească în propria garderobă, respectând tradiția de a te „înnoi de Paște”.

Ca și anul trecut, peste 50% dintre respondenți nu vor primi beneficii suplimentare de la locul de muncă. Conform studiului, 15,2% dintre persoanele intervievate care sunt angajate au spus că vor primi primă de Paște în bani, 11,2% că vor beneficia de tichete cadou și 4,9% că vor primi produse cadou.

Studiul a fost realizat online, pe un eșantion reprezentativ la nivel național – urban, în perioada 4-8 aprilie. Autorii studiului au intervievat 663 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. Marja de eroare a studiului este de ±3,81%.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Noi imagini șocante cu răpirea unor femei-soldat israeliene în timpul atacului Hamas din 7...
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este...
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui George și a Ionelei, cei doi iubiți care au...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce NU trebuie să faci dacă ai băgat benzină în loc de motorină! Cum poți...
Ungaria vorbeşte despre al Treilea Război Mondial. Ce trebuie să evite Occidentul
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Ion Iliescu și-a luat adio: S-a tras cortina
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Ultimele imagini cu Erik, băiatul mort după ce a furat mașina părinților și a ieșit...
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
"Sunt un bătrân putred al acestei realități carnivore". Dezvăluirile neașteptate făcute de Horațiu Mălăele în...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Microsoft propune o funcție „Big Brother” care înregistrează tot ce facem pe computer
×