Medic: Am învins hepatita C, dar românii nu au primit nici măcar terapiile folosite de europeni acum trei ani și care acum sunt considerate depășite

Medic: Am învins hepatita C, dar românii nu au primit nici măcar terapiile folosite de europeni acum trei ani și care acum sunt considerate depășite
Publicat: 25/04/2014, 17:32
Actualizat: 01/02/2019, 11:58

Declarația lui Tanțău – membru al comisiei de experți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) – a fost făcută în conferința cu tema „Actualități în hepatologie”, în cadrul căreia au fost prezentate ultimele noutăți referitoare la schemele terapeutice mondiale ale hepatitei B, C și ale cirozei hepatice.

România este țara europeană cu cea mai mare prevalență a hepatitelor. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății plasează România pe locul 4 la nivel mondial ca rată a mortalității cauzate de afecțunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condițile în care media europeană este de 15 decese.

În prezent, standardul terapeutic în tratarea hepatitei C este acela al triplei terapii, la care pacienți europeni au acces de aproximativ trei ani, spre deosebire de pacienții români, care sunt încă tratați prin dublă terapie. Mai mult, potrivit prof. dr. Oliviu Pascu, președintele Comisiei de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Ministerului Sănătății, accesul la tratament al pacienților români cu hepatită C este condiționat de înscrierea pe listele de așteptare, iar șansele de vindecare sunt sub 50%, prin comparație cu tripla terapie, a cărei rată de succes este de aproape 100% în majoritatea cazurilor. „În plus, nu există o strategie națională în ceea ce privește hepatitele, un program național și nici un buget. Din păcate, introducerea noilor tratamente a fost amânată. Autoritățile pot găsi formule pentru ca să acopere costurile noilor terapii. Pot negocia cu firmele care pot oferi reduceri de prețuri în condițiile în care achiziționează medicație pentru 1,6 milioane de pacienți, și nu doar 500.000, câți sunt în Germania”, a mai spus prof. dr. Oliviu Pascu.

La rândul său, prof dr. Ioan Sporea, președintele Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, a spus că trebuie luate în considerare diferite variante care să permită urgentarea includerii pe lista de medicamente compensate a moleculelor necesare triplei terapii.

„Accesul la tripla terapie înseamnă un beneficiu major atât pentru pacienți, cât și pentru statul român. Au fost nenumărate cazuri de pacienți cu hepatita C care s-au vindecat în urma tratamentului cu triplă terapie și, astfel, acești pacienți s-au putut reintegra foarte repede în societate și la locul de muncă, nemaifiind o povară pentru sistemul de sănătate. În România, din păcate, statul român pierde în continuare foarte mulți bani netratând pacienții cu terapiile inovatoare”, a adăugat Sporea.

În opinia conf. dr. Liana Gheorghe, șef Secția III a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni, în prezent „asistăm la începutul unei noi ere în terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului”.

„Vorbim despre o terapie eficientă, care asigură vindecarea mult mai rapidă a pacienților și cu efecte secundare mult mai ușor de tolerat pentru aceștia sau aproape inexistente. De asemenea, hepatita B afectează un număr mare de români și ne propunem ca în perioada următoare să discutăm despre monitorizarea acestor pacienți și managementul categoriilor speciale”, a mai spus Liana Gheorghe.

Potrivit specialiștilor, pentru ca pacienții să beneficieze de acces la tripla terapie, este necesar ca lista medicamentelor compensate și gratuite să fie actualizată, proces care, conform ultimelor declarații ale autorităților, se va finaliza la 30 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?