Cum s-a vândut „CASTELUL LUI DRACULA” ca la Radio Erevan. Cine vrea să cumpere Castelul Bran?

Cum s-a vândut „CASTELUL LUI DRACULA ca la Radio Erevan. Cine vrea să cumpere Castelul Bran?
Publicat: 12/05/2014, 21:40
Actualizat: 08/04/2019, 23:17

UPDATE 14:00 Castelul Bran nu este de vânzare, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX avocatul familiei Habsburg, Corin Trandafir, care a precizat că articolul apărut în publicația britanică The Telegraph este „o compilație întocmită pe baza unor informații apărute pe internet cu ani în urmă”.

„Articolul este o compilație întocmită pe baza unor informații apărute pe internet cu ani în urmă. Castelul nu este de vânzare”, a declarat pentru MEDIAFAX avocatul Corin Trandafir.

El a precizat că, în cazul în care cândva s-ar pune problema scoaterii la vânzare a Castelului Bran, va fi respectat „dreptul de preemțiune” al statului român. „În cazul în care cândva s-ar pune problema, oricum trebuie respectat dreptul de preemțiune al statului. Dar, repet, castelul nu este de vânzare”, a mai spus avocatul Corin Trandafir.

UPDATE 13:15 Ministerul Culturii (MC) nu a primit nicio înștiințare privind vânzarea Castelului Bran, instituția afirmând că va analiza documentația în cazul unei notificări, în condițiile în care statul român are drept de preemțiune, se arată într-un răspuns al ministerului solicitat de MEDIAFAX.

„Nu a fost primită nicio înștiințare (privind vânzarea castelului Bran, n.r. ). În cazul în care va exista o înștiințare, Ministerul Culturii va analiza documentația”, se arată în răspunsul Ministerului Culturii.

Potrivit legii 422/ 2001, „Monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune al statului român, prin Ministerul Culturii și Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităților administrativ-teritoriale, după, caz, potrivit prezentei legi, sub sancțiunea nulității absolute a vânzării. (5) Proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat, care intenționează să vândă monumente istorice, transmit serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Cultelor înștiințarea privind intenția de vânzare, însoțită de documentația stabilită prin ordin al ministrului culturii și cultelor”.


Potrivit publicației britanice, aceasta nu va fi o tranzacție imobiliară tradițională, clasică, întrucât reprezentanții firmei imobiliare nu au pus semnul „De vânzare” în fața castelului, iar proprietarii acestuia preferă să acționeze cu discreție și să analizeze ofertele primite înainte de a alege ei înșiși cumpărătorul pe care îl consideră cel mai potrivit.

„Dacă cineva ne va face o ofertă rezonabilă, vom cerceta cine sunt ei, ce ne propun ei și vom analiza cu seriozitate propunerea”, a declarat Mark Meyer, de la firma de avocatură Herzfeld and Rubin. Această casă de avocatură cu sediul la New York se va ocupa de vânzarea Castelului Bran, relatează The Telegraph.

Actualii proprietari administrează castelul și, potrivit publicației britanice, o fac destul de bine. În fiecare an, aproximativ 560.000 de persoane plătesc aproximativ 5 euro pentru a vizita această fortăreață. Problema este că cei trei proprietari au trecut deja de vârsta de 70 de ani și nu mai au nici timpul, nici energia necesară pentru a se ocupa de administrarea și modernizarea Castelului Bran.

Cea mai mare problemă este lipsa toaletelor și a sălilor de baie. Acestea sunt oferite vizitatorilor într-o zonă aflată lângă castel. Băile și toaletele au existat în structura rezidențială, dar au fost eliminate de regimul comunist. Un drum aglomerat care trece chiar pe lângă castel este un alt dezavantaj potențial.

„Arhiducele Dominic și surorile sale țin foarte mult la castel, iar acesta se află acum într-o formă mult mai bună decât atunci când era administrat de guvern”, a declarat Mark Meyer. „Scopul este de a duce întregul complex la un nou nivel, de a redirecționa drumul și de a face din Bran o destinație de vacanță, acel fel de loc în care oamenii pot să stea pentru două sau trei zile”, a adăugat Meyer.

„Există suficient teren în jur pentru a construi și un mic hotel. Acum instalăm un ascensor din sticlă, care îi va duce pe turiști până la un tunel săpat în munte, unde vor vedea un spectacol de lumini despre Dracula și despre întreaga istorie a locului”, a mai spus acesta.

„De aceea, ne-ar plăcea ca oricine va cumpăra castelul să continue să îl utilizeze ca pe o destinație turistică. Acesta nu este doar un monument național, este cea mai mare și cea mai semnificativă atracție din România”, a adăugat Mark Meyer.

Familia Habsburg speră ca proprietatea lor să atragă investitori care doresc să transforme încasările destul de modeste din prezent – care au la bază mitul vampirului Dracula – într-un flux constant de venituri turistice.

Potrivit The Telegraph, arhiducele Dominic a oferit Guvernului României posibilitatea de a cumpăra Castelul Bran cu 80 milioane de dolari.

Vorbind despre valoarea castelului, Mark Mayer a refuzat să avanseze o cifră estimativă: „Trebuie să vă amintiți că acest castel reprezintă istoria adevărată. Nu avem nevoie de oameni care să meargă pe aici în costume de epocă. Locul vorbește de la sine. În prezent, el generează un profit mic, dar, dacă ajunge în mâinile potrivite, are potențialul de a genera venituri mult mai mari decât putem să ne imaginăm”.

Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea lui Dominic de Habsburg în 2009, după ce reprezentanții Muzeului Bran și ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic.

Arhiducele Dominic de Habsburg și surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, au redeschis oficial, pe 1 iunie 2009, monumentul istoric, pe care Ministerul Turismului l-a promovat în continuare ca pe o importantă atracție turistică a României.

În urma restituirii Castelului Bran moștenitorilor, au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăți: castelul, Casa de ceai a reginei Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria și un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafață totală de 1.400 mp, și drumul de acces, de 1.650 mp.

Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria și fiul principesei Ileana, a dobândit Castelul Bran la aproape șase decenii după ce familia sa a fost forțată de regimul comunist să părăsească țara, pe când el avea doar zece ani.

Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turiști străini mai ales datorită faptului că este asociat cu numele lui Dracula – faimă ce i se trage de la romanul „Dracula” al lui Bram Stoker.

În 1920, Consiliul orășenesc Brașov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția ei la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat și l-a lăsat moștenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. După expulzarea din țară a familiei regale, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat și devastat. Castelul s-a deschis în 1956, fiind parțial amenajat ca muzeu de istorie și artă feudală. În 1987, castelul a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Piața imobiliară a sărit în aer. Scumpirile nu se mai opresc
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!