Investitorii așteaptă cu îngrijorare rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European

Investitorii așteaptă cu îngrijorare rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European
Publicat: 25/05/2014, 16:37
Actualizat: 17/07/2014, 14:48

Obligațiunile statelor europene cu probleme financiare au scăzut în ultimele zile pe piețe și au împins în sus costurile de finanțare, investitorii fiind îngrijorați în principal de posibilitatea unor scoruri bune ale partidelor anti-UE în țări precum Grecia sau Italia, scrie Reuters.

În Grecia, guvernul de coaliție însărcinat să continue aplicarea măsurilor de austeritate și a reformelor structurale convenite cu instituțiile financiare internaționale este susținut în parlament de o majoritate foarte fragilă, vulnerabilă în cazul unei performanțe bune la alegerile europarlamentare din partea partidelor care se opun acordului de finanțare externă. Declanșarea alegerilor generale anticipate pare o posibilitate în ochii investitorilor.

În Italia, un rezultat slab pentru Partidul Democrat al premierului Matteo Renzi ar întârzia reforme esențiale pentru consolidarea încrederii investitorilor.
Totodată, ascensiunea partidelor eurosceptice în nordul Europei ar putea reduce viteza de reacție a Uniunii Europene în cazul unei reaprinderi a crizei din zona euro, consideră analiștii intervievați de Reuters.

„Pare că vom vedea scoruri mai bune din partea partidelor de extremă-dreapta, ceea ce înseamnă că gestionarea unor noi evenimente de tipul crizei din zona euro de către autoritățile europene va fi un demers mai dificil”, comentează Victoria Clarke, economist la Investec.
Duminică, în timp ce alegătorii din 21 de state UE ies la urne în scrutinul pentru Parlamentul European, în Ucraina au loc alegerile prezidențiale, din care ar trebui să rezulte o administrație cu legitimitate democratică. Favoritul din sondaje, Petro Poroșenko, nu pare că va putea acumula o majoritate absolută în urma votului de duminică, astfel că alegerile vor fi decise cel mai probabil într-un al doilea tur de scrutin, pe 15 iunie.

Alegerile din Ucraina se desfășoară în umbra ciocnirilor violente din estul țării între trupe loiale guvernului interimar de la Kiev, instalat după înlăturarea regimului pro-rus printr-o revoltă violentă, și forțele separatiste și-au declarat independența și doresc alipirea la Federația Rusă.

„Dacă ne vom îndrepta către un al doilea tur de scrutin (în Ucraina – n.r.), atunci ar putea apărea presiuni asupra activelor de risc până când se va instala o administrație cât de cât stabilă. Deci am putea traversa două săptămâni destul de dureroase, ceea ce ar susține posibilitatea ca Banca Centrală Europeană să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare în 5 iunie (când va avea loc următoarea ședință a Consiliului BCE – n.r.)”, a adăugat Clarke.
Majoritatea economiștilor anticipează că BCE va reduce dobânda de politică monetară la ședința din 5 iunie, de la nivelul actual de 0,25%, minim istoric.

Duminică începe, în Portugalia, un forum de trei zile găzduit de BCE, unde vor fi prezenți președintele instituției, Mario Draghi, și mai mulți membri din board. În continuare, investitorii vor urmări datele privind masa monetară din zona euro și inflația din Italia și Spania.
„Revenirea economică din zona euro se instalează, dar inflația este cu mult sub ținta BCE și există riscul ca regiunea să fie cuprinsă de deflație. Astfel, ar putea fi justificată o politică monetară mai expansionistă”, potrivit unei note a analiștilor băncii Standard Chartered.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Decizie cruntă pentru Elena Udrea. Se întâmplă chiar în luna iunie
Licitație inedită. Cât valorează semnătura lui Messi pe un simplu șervețel
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
×