Magistrații corupți își vor pierde pensiile speciale. Dacă va fi găsit vinovat, „judecătorul lui Voiculescu” și-ar putea pierde PENSIA de 1600 DE EURO

Magistrații corupți își vor pierde pensiile speciale. Dacă va fi găsit vinovat, „judecătorul lui Voiculescu și-ar putea pierde PENSIA de 1600 DE EURO
Publicat: 18/06/2014, 17:00
Actualizat: 05/07/2016, 19:54

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 98 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere, proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale magistraților condamnați definitiv pentru fapte de corupție, informează Mediafax.

Raportul comisiei juridice, cu amendamente admise, a fost adoptat de plen cu 95 de voturi „pentru”, o abținere și un vot „împotrivă” .

Proiectul adoptat prevede următoarele: Nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută la art.82 și 831 și de indemnizația prevăzută la art.81 judecătorii, procurorii, magistrații asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcție, au fost condamnați definitiv ori s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracțiune de corupție, o infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție sau o infracțiune în legătură cu acestea, săvârșite înainte de eliberarea din funcție. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condițiile legii.

Asta înseamnă că un judecător sau procuror dacă, după intrarea în vigoare a acestei legi, este prins că a comis fie și în urmă cu un an sau doi o faptă de corupție poate să-și piardă pensia. Spre exemplu, dacă un magistrat este anchetat și trimis în judecată pentru trafic de influență sau luare de mită, atunci lui i se aplică prevederea care spune că, după ce sentința de condamnare este definitivă, atunci magistratul își pierde pensia.

Judecătorul Florin Costiniu rămâne cu pensie de 16.000 lei intactă

Legea nu se aplică însă retroacativ. Astfel că judecătorii sau procurorii care au primit deja sentințe definitive rămân cu pensiile speciale intacte. Un astfel de caz este cel al fostului judecător Florin Costiniu.

Florin Costiniu a fost judecător la Curtea Supremă, unde a deținut funcția de șef al Secției Civile. Printr-o sentință a Curții Supreme a fost găsit vinovat pentru complicitate la trafic de influență. Procurorii l-au acuzat pe Florin Costiniu că, împreună cu Cătălin Voicu, a fost de acord să traficheze influența pentru a interveni într-un litigiu între compania lui Costel Cășuneanu și Compania Națională de Autostrăzi. În schimbul acestei intervenții, Voicu a primit de la Cășuneanu 200.000 euro. Miza procesului care era judecat la secția condusă de Costiniu era de 30 milioane euro. Costiniu are o pensie specială de 16.000 de lei. Pentru că legea nu a fost adoptată în timp util Florin Costiniu va rămâne cu această pensie intactă.

În Comisia Juridică a fost aprobat și următorul amendament: „Punerea în mișcare a acțiunii penale pentru una dintre infracțiunile prevăzute la alin.(1) atrage, de drept, suspendarea soluționării cererii de acordare a pensiei de serviciu, sau, după caz, suspendarea plății pensiei de serviciu, dacă aceasta a fost acordată, până la soluționarea definitivă a cauzei. În această perioadă, persoana față de care s-a pus în mișcare acțiunea penală beneficiază, în condițiile legii, de pensie din sistemul public”.

Asta înseamnă că un magistrat care este urmărit penal de DNA nu mai poate depune ulterior începerii urmării penale cerere de pensionare astfel încât să rămână cu pensia specială intactă. Sau dacă depune cererea sa nu este discutată până la soluționarea definitivă a dosarului adică până la sentința definitivă.

Cazul Mustață, prins cu corupția a vrut să fugă în pensie

Judecătorul Stan Mustață, cel care judeca dosarul lui Dan Voiculescu, a fost arestat în urmă cu două luni pentru corupție judiciară. A fost acuzat că vindea sentințele judecătorești contra unor sume de bani sau bunuri. Stan Mustață avea un salariu de 2000 de euro. Astfel că el urma să beneficieze de o pensie de 1600 de euro.

Pentru că nu are o decizie de pensionare și pentru că nu are nici o sentință definitivă, Stan Mustață intră sub incidența legii noi. Astfel că judecătorul ar putea să-și piardă pensia specială dacă va fi găsit vinovat pentru corupție.

Comisia juridică a mai aprobat și următorul amendament: „Dacă se dispune clasarea, renunțarea la urmărirea penală, achitarea, încetarea procesului penal sau renunțarea la aplicarea pedepsei față de judecător, procuror, magistrat asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, acesta este repus în situația anterioară și i se plătește pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale, sau după caz diferența dintre aceasta și pensia din sistemul public încasată după punerea în mișcare a acțiunii penale”.

Asta înseamnă că dacă un magistrat care a fost inițial urmărit penal și pe baza legii a avut pensia suspendată primește o soluție de clasare a dosarului adică nu este trimis în judecată atunci el își primește pensia integral.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
S-a dat ORDIN în România. Document OBLIGATORIU pentru toți românii
Pasha Parfeni se reinventează după divorț. Surpriza pregătită pentru fani
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
John Herschel și contribuțiile aduse astronomiei. „Respectul de sine este piatra de temelie a oricărei...
×