Mobilier de birou și instrumentele de scris care i-au aparținut lui Ceaușescu, scoase la licitație

Mobilier de birou și instrumentele de scris care i-au aparținut lui Ceaușescu, scoase la licitație
Publicat: 20/06/2014, 14:14
Actualizat: 31/07/2014, 09:29

Licitația pentru garnitura de mobilier de birou din lemn de paltin, un cadou pentru a 72-a aniversare a liderului comunist Nicolae Ceaușescu, va porni de la prețul de 10.000 de euro.

Garnitura face parte din Licitația de Mobilier de birou și Instrumente de scris de colecție, alături de care este prezentă o comodă-secretaire din lemn de nuc, stil Edward al III-lea, începutul secolului XX (preț de pornire: 450 de euro).

Din categoria de instrumente de scris de colecție, pasionații vor putea alege vedeta licitației – un stilou Montblanc, model Pope Julius II, din aur, decorat cu diamante și rubine (preț de pornire: 10.000 de euro). Un alt stilou scos la licitație este cel marca Tibaldi, model Da Vinci Code, din argint și aur, ale cărui proporții au fost calculate prin proporția divină „Phi”, conform comunicatului.

Printre exponatele licitației se regăsesc și o călimară din sidef, de la începutul secolului al XX-lea, oferită cadou ministrului George Macovescu de către Hussein al Iordaniei (preț de pornire: 50 de euro), un set de instrumente de scris Cross, placate cu aur, care a aparținut lui Nicolae Ceaușescu (preț de pornire: 2.000 de euro), un set de instrumente de scris Parker, din argint și aur, care a aparținut lui Adrian Păunescu (preț de pornire: 2.000 de euro) și un coupe-papier din argint aurit, gravat cu semnătura Reginei Maria a României, 1920-1938 (preț de pornire: 120 de euro).

Pe de altă parte, Artmark va organiza pe 24 iunie și o licitație dedicată artiștilor români avangardiști, care au cunoscut aprecierea în primul rând în Occident și mai târziu în spațiul românesc. Printre aceștia se numeră Jules Perahim, Marcel Iancu, Victor Brauner, Max Herman Maxy, Arthur Segal, Natalia Dumitrescu, Paul Ackerman și Hans Mattis Teutsch.

Potrivit comunicatului, un altfel de talent a fost Marcel Iancu, creator al coloniei artistice de la Ein Hod și prezent în licitația Artmark cu opt opere, dintre care cea mai importantă operă este uleiul „Peisaj cu cetate” (valoare estimativă: 3.000 – 5.000 de euro).

În aceeași categorie se încadrează și artistul Jules Perahim reprezentat de opera „Cei din umbră” (valoare estimativă: 10.000 – 15.000 de euro), dar care, la rândul său, numără alte cinci piese în ulei sau grafică în expoziția licitației.

Vedeta licitației este „Vedere din atelierul artistului (Palma de Mallorca)”, cu o valoare estimativă cuprinsă între 20.000 și 30.000 de euro, de Arthur Segal. Tabloul este realizat în perioada apogeului acestuia, la mijlocul anilor ’30, și a făcut parte din colecția Frank Rendall.

O altă operă scoasă la licitație, care face parte din colecția George Macovescu, este sculptura „Tors de femeie” (valoare estimativă: 15.000 – 22.000 de euro), de Hans Mattis Teutsch.

Nelipsit din Licitația de Avangardă și Expresionism este Victor Brauner, cel mai bine cotat pictor român avangardist, prezent cu trei piese cu valorile cuprinse între 1.000 și 2.500 euro.

Până pe 23 și, respectiv, 24 iunie, publicul va putea admira la Palatul Cesianu-Racoviță o expoziție formată din loturile Licitației „Vechi Maeștri ai artei românești”, ale Licitației de Cinegetică și Echitație, ale Licitației de Avangardă și Expresionism și cele ale Licitației de Mobilier de Birou și Instrumente de Scris de Colecție.

Primele două licitații vor avea loc pe 24 iunie, iar ultimele două pe 25 iunie. Toate licitațiile vor fi organizate la Athénée Palace Hilton București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto