Încă una de la CNADNR. Șapte experți cheie pentru opt km de autostradă inexistenți. Lista autostrăzilor șantier

Publicat: 16/07/2014, 18:57
Actualizat: 29/07/2014, 17:29

În iulie 2012, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu tăiau, umăr la umăr, panglica pentru 56 de kilometri din autostrada București-Ploiești. La fix doi ani, „ciotul” de autostradă care ar fi urmat să lege Capitala de noua autostradă nu este gata.

În 2013, capătul care intră în București din autostrada care leagă Capitala de Ploiești a rămas fără finanțare, iar lucrările au fost sistate. În 2014, Dan Șova a anunțat rezilierea parțială a contractului, aceasta însemnând că 4 kilometri vor fi relicitați, fără să fie anunțat un termen de finalizare.

CNADNR organizează, însă, licitație pentru „supervizarea” lucrărilor de construcție, în ciuda faptului că nu este clar cine și când se va termina de construit „ciotul” și dacă este asigurată întreaga finanțare.

La sfârșitul lunii mai, CNADNR a anunțat organizarea unei licitații pentru un contract de „servicii de supervizare pentru elaborarea proiectului tehnic, a detaliilor de execuție și construcția Autostrăzii București-Brașov, tronsonul București-Ploiești, sector km 0+000 – km 8+225″. Contractul are o valoare estimată la 1,426 milioane de lei, fără TVA.

Recent, compania de autostrăzi a prelungit cu circa două săptămâni termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru contractul de supervizare, noul termen fiind 25 iulie.

CNADNR: Stadiul lucrărilor este de 54%. Unde se lucrează

Chiar dacă nu are bani pentru construcția autostrăzii, compania de autostrăzi își face planuri despre cum vor fi supervizate lucrările de construcție pe tronsonul București-Ploiești, între km 0 și km 8,2.

În caietul de sarcini pentru supervizarea lucrărilor de construcție se arată că „ciotul” de autostradă va avea o lungime de 8,2 kilometri. Amintim că în iulie 2012 autoritățile comunicau că segmentul rămas de construit va avea 6,5 kilometri.

Segmentul de autostradă va avea 2×3 benzi pe sens, un pod peste Balta Saulei, la km 0+630, un pasaj peste CF București-Constanta, la km 1+549, și trei noduri rutiere, unul la strada Gherghiței, unul la strada Popasului și unul la centura București, la km 6,55.

Exproprierile pentru cei 8,2 kilometri sunt finalizate, potrivit datelor din caietul de sarcini.

Pe sectorul de autostradă cuprins între km 0 și km 8+225 stadiul lucrărilor de execuție este de 54%, potrivit caietului de sarcini pentru contractul de supervizare. Constructorul nu lucrează în prezent pe întreg segmentul de drum, ci doar pe sectorul cuprins între km 2,4 și km 8,2, precizează documentația de licitație publicată la sfârșitul lunii mai a acestui an.

Durata totală de execuție a lucrărilor este estimată la 14 luni, la care se adaugă 36 de luni care reprezintă „perioada de răspundere pentru vicii”. Pentru acest lucru vor fi angajați așa-numiții „experți cheie”, în număr de șapte, după cum reiese din caietul de sarcini.

sursa: CNADNR//caietul de sarcini pentru supervizarea lucrărilor pe tronsonul București-Ploiești, sector km 0+000 – km 8+225

Lucrările sunt finanțate de la bugetul de stat. Lucrările de proiectare și execuție a autostrăzii București -Brașov, sectorul București -Ploiești, secțiunea 1 București-Moara Vlăsiei, între km 0 și km 19+500 sunt contractate de către JV Pizzarotti-Tirrena Scavi.

Astfel că lucrările la cei 8,2 kilometri ai segmentului București-Ploiești ar putea fi gata în toamna anului 2015. Durata contractului de supervizare va fi de 51 de luni de la data atribuirii acestuia. Contractul va fi atribuit prin licitație deschisă, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut.

Lista tronsoanelor de autostrăzi în execuție

Pe lângă porțiunea de drum din autostrada București-Ploiești, între km 2,4 și km 8,2, la care CNADNR spune că se lucrează, în prezent sunt în execuție mai multe loturi de autostrăzi, după cum urmează (cu albastru pe harta de mai jos):

– Sibiu-Orăștie lot 3
– Deva – Lugoj loturile 2,3,4
– Lugoj-Timișoara lot 2
– Arad -Nădlac parțial în execuție
– Sebeș-Turda loturile 3 și 4

Reprezentanții companiei de autostrăzi au declarat, în urmă cu câteva luni, că până la sfârșitul acestui an vor fi gata mai puțin de 100 de kilometri noi de autostrăzi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie