Șeful Poliției Rutiere Brașov și 11 subalterni, trimiși în judecată, după ce ar fi acordat „protecție” unor oameni de afaceri și funcționari publici

Șeful Poliției Rutiere Brașov și 11 subalterni, trimiși în judecată, după ce ar fi acordat protecție unor oameni de afaceri și funcționari publici
Publicat: 05/08/2014, 11:28
Actualizat: 10/02/2019, 18:02

În schimbul „protecției”, Tămîrjan a cerut și primit de la diverse persoane, între altele, lemne de foc pentru imobilul în care locuiește, băuturi carbogazoase, produse din carne, băuturi alcoolice și păstrăvi, susțin procurorii anticorupție din Brașov.

Claudiu Tămîrjan va fi judecat, în stare de arest, pentru trafic de influență (cinci fapte), instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (17 fapte) și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Alături de acesta vor fi judecați, în libertate, Ciprian Anghel Pop, Tudor Petcu, Ioan Sima, George Victor Anton, Liviu Ionuț Negrițu, Mihai Budeanu, Adrian Drăghici, Adrian Busuioc, Ionuț Adrian Șerbănel, Nicolae Hudiță și Costel Andrei, toți agenți de poliție în cadrul IPJ Brașov la data comiterii faptelor. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În același dosar au fost trimiși în judecată, tot în libertate, Aurel Duicu, Ion Heltianu și Dorin Iordăchescu, administratori ai unor societăți comerciale la data comiterii faptelor, care sunt acuzați de cumpărare de influență.

Potrivit DNA, în perioada octombrie-decembrie 2013, Claudiu Tămîrjan a creat „un sistem infracțional foarte bine pus la punct, oferind protecție mai multor persoane din mediile oamenilor de afaceri și funcționarilor publici”.

„Această protecție se materializa în sensul nesancționării contravenționale sau penale de către personalul din subordine, în schimbul unor foloase materiale, oferite și remise ori de câte ori lucrătorul de poliție avea nevoie. Sistemul creat de inculpat era unul foarte bine pus la punct, în sensul că, fără prea multe explicații fiecare persoană înțelegea ce anume are de făcut”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii susțin că șeful Poliției Rutiere Brașov era sunat de oameni de afaceri și funcționari publici, pentru a interveni în timp real asupra subalternilor care erau pe punctul de a constata comiterea de către acestea a unor contravenții la legislația rutieră.

„Ulterior, inculpatul Tămîrjan Claudiu contacta agentul de poliție din teren, aparent fără legătură cu fapta constatată, transmițând un cod, pe care agenții constatatori îl înțelegeau. La rândul său agentul de poliție transmitea un mesaj în sensul că a înțeles ordinul. De multe ori, un simplu semnal (beep) a fost de natură să-l determine pe lucrătorul de poliție să-și încalce atribuțiile de serviciu.
Faptul că în unele cazuri s-au întocmit procese verbale de contravenție, fiind aplicate sancțiuni minime sau pentru contravenții de gravitate redusă (după schema mult cunoscută, respectiv neutilizare centură sau lumini întâlnire), s-a datorat doar împrejurării că până la momentul intervenției agenții constatatori începuseră să completeze procesul-verbal”, susțin procurorii.

De asemenea, dispunând de anumite date privitoare la controalele desfășurate pe linie rutieră sau transporturi, Tămîrjan a comunicat aceste lucruri persoanelor neautorizate interesate, evitându-se în acest fel sancționarea societăților comerciale respective, mai susține DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov.

Claudiu Tămârjan a fost arestat preventiv în 25 iunie. O zi mai târziu, el a fost suspendat din funcție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Resturi dintr-un „șobolan negru și mic”, găsite în pâinea din Tokyo