Ministrul Doina Pană explică ce este „Radarul pădurilor” care devine obligatoriu din 8 octombrie

Ministrul Doina Pană explică ce este Radarul pădurilor care devine obligatoriu din 8 octombrie
Publicat: 11/09/2014, 20:05
Actualizat: 29/09/2018, 18:39

Doina Pană a precizat că, în urma testării sistemului de control, cunoscut ca „Radarul pădurilor”, în nouă județe din țară (Alba, Argeș, Bihor, Caraș-Severin, Covasna, Sibiu, Suceava, Vâlcea și Vrancea), a făcut, printr-o hotărâre de Guvern, adoptată miercuri, unele modificări de natură tehnică, pentru clarificarea unor aspecte.

Totodată, a crescut cantitatea de lemn care poate fi transportată de cetățeni cu atelaje, pentru uz casnic, de la un metru cub la trei metri cubi pe transport. În această situație, cel care transportă nu trebuie să acceseze sistemul informatic, ci primește aviz de la lucrătorul silvic.

Ministrul a mai spus că softul a fost perfecționat și permite efectuarea de controale fără a fi oprite mașinile care transportă lemn, prin verificarea numărului de înmatriculare pentru a vedea dacă există un aviz valabil care însoțește transportul.

„Ca la rovinietă, să nu tragi pe toată lumea pe dreapta”, a completat Pană.

Sistemul va fi testat în toată țara din 21 septembrie, după cum a dispus Pană printr-un ordin de ministru, și implementat obligatoriu din 8 octombrie, așa cum a prevăzut de la început HG nr. 470/2014 privind proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase.

Guvernul a adoptat, în 4 iunie, HG nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn.

Hotărârea prevede înscrierea în sistemul informatic SUMAL a datelor fiecărui transport de lemn, urmărit astfel, în timp real până la beneficiarul final. Sistemul eliberează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoțire. La un eventual control, dacă nu este prezentat avizul de însoțire cu cod unic, masa lemnoasă transportată se confiscă. Chiar dacă transportul nu este verificat, în momentul predării mărfii la depozit, beneficiarul trebuie să acceseze de asemenea sistemul pentru a se verifica dacă transportul prezintă un aviz valabil și nu cumpără lemn provenit din tăieri ilegale.

Ministrul Doina Pană declara, în luna iulie, că implementarea acestei HG va fi un pas extrem de important în combaterea tăierilor ilegale, apreciind că, în prezent, doar 5 la sută din furturile de lemn se fac fără acte, în timp ce, în majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu același aviz de însoțire.

Pentru implementarea HG, va trebui ca toți agenții economici să-și echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic.

Pană a mai spus că agenții economici au informat-o că pe fiecare îl costă 150 de euro implementarea sistemului, adică atât cât costă un arbore la maturitate tăiat ilegal.

Ministrul delegat Doina Pană declara, într-un interviu acordat MEDIAFAX la sfârșitul lunii martie, că este foarte aproape de lansarea unui sistem pentru combaterea furtului de lemn, care să limiteze cât mai mult factorul uman și posibilitatea corupției în gestionarea acestei probleme. Ea a comparat acest sistem cu sistemul radar care împiedică polițistul să „se preteze la o înțelegere”, pentru că rămâne înregistrată viteza cu care circula șoferul oprit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Se dau noi VOUCHERE în România. Se aplică din 23 aprilie. Premieră totală
Locul în care multă lume gafează fără să știe. Care sunt normele de comportament
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu