CJ Arad primește gratuit o clădire pentru a amenaja cu 12 milioane de euro o secție oncologică

CJ Arad primește gratuit o clădire pentru a amenaja cu 12 milioane de euro o secție oncologică
Publicat: 29/09/2014, 15:42
Actualizat: 29/03/2019, 17:10

Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Arad au anunțat, luni, că proiectul strategic al județului în cadrul programului european de finanțare transfrontalieră Interreg 2014 – 2020 (continuarea programului HURO 2007-2013) se referă la extinderea și modernizarea Secției Oncologie a SCJU, prin amenajarea unui centru de diagnosticare și radioterapie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele CJ Arad, Nicolae Ioțcu, a spus că acest proiect este prioritar, în condițiile în care „județul Arad este în vârful topului privind incidența bolilor canceroase”, iar mai multe proiecte private anunțate în ultimii ani pentru o clinică de specialitate nu s-au materializat.

Potrivit lui Ioțcu, Interreg va avea un buget de 220 milioane de euro pentru cele opt județe din România și Ungaria aflate la graniță, din care 189 milioane euro provin de la Uniunea Europeană, restul reprezentând contribuții guvernamentale.

Bugetul va fi mai mic față de cel al HURO, care a fost de aproape 250 milioane de euro.

„Există o nemulțumire la nivelul celor patru județe din România pentru acestă reducere de fonduri, dar opțiunea Guvernului a fost ca un buget mai mare să fie alocat la granița româno-bulgară. În aceste condiții, consiliile județene beneficiare ale programului Interreg vor avea câte un proiect strategic, iar Aradul a ales unul în domeniul sănătății, mai ales că există încă discrepanțe mari de o parte și alta a graniței privind condițiile oferite pacienților”, a declarat Ioțcu.

Conform sursei citate, Aradul va accesa o sumă de 12 milioane de euro în 2015 pentru Secția Oncologie, la care se vor adăuga fonduri guvernamentale și locale. Secția va deveni una clinică și va deține un centru de radioterapie.

„Sunt puține centre de radioterapie în țară în raport cu numărul de pacienți. Vom dezvolta oncologia arădeană, iar 80 la sută din banii ce vor fi alocați proiectului vor merge pe echipamente medicale performante”, a declarat Ioțcu.

SCJU nu deține o clădire pentru nevoile noii secții de oncologie, astfel că va semna un partaneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, care va ceda un imobil aflat în campus.

„Este o chestiune de câteva zile până când se vor semna documentele prin care primim acest imobil și vom supune aprobării consilierilor județeni transferul. Având în vedere că proiectul nostru are o componentă de cercetare, universitatea va beneficia de facilitățile tehnologice de care va dispune secția”, a declarat președintele CJ.

În complexul în care se află clădirea care va fi cedată a funcționat, în trecut, o fabrică de confecții, imobilele fiind cumpărate ulterior de universitate pentru realizarea campusului.

Autoritățile cred că modernizarea secției de oncologie se va încheia în 2016, după care pacienții nu vor mai fi obligați să meargă la tratamente în alte centre din țară.

La sfârșitul lunii martie, deputatul PSD de Arad Dorel Căprar solicita autorităților să investească într-un centru de cercetare, combatere și monitorizare a cancerului, având în vedere că „județul are cea mai mare incidență” a îmbolnăvirilor, în 2013 fiind înregistrate 942 de cazuri noi de cancer, față de 642 cazuri noi în 2012.

Acesta cita date primite de la Institutul Național de Sănătate Publică din Ministerul Sănătății, afirmând că în cazul județului Arad „se vede o evidentă și rapidă creștere a ratei îmbolnăvirilor de cancer”.

Conform sursei citate, în 2013 existau 17.195 de bolnavi aflați în evidențe medicale în județ, cu o incidență a îmbolnăvirilor de 3,8 cazuri la o sută de locuitori.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Arad, în primul semestru din 2014 au fost înregistrate 813 îmbolnăviri noi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a trăit Mahmud Eyvazov 152 de ani? „Secretul meu este munca”