Soluția aleasă de mai multe state pentru a preveni răspândirea epidemiei de Ebola

Soluția aleasă de mai multe state pentru a preveni răspândirea epidemiei de Ebola
Publicat: 11/10/2014, 21:01
Actualizat: 29/09/2018, 11:21

Epidemia, care s-a extins din Guineea începând de la sfârșitul lui decembrie 2013, a depășit pragul de 4.000 de victime pe 8 octombrie, potrivit ultimului bilanț prezentat de către Organizația Mondală a Sănătății (OMS). În total, 8.399 de persoane au fost infectate, în șapte țări.

În Statele Unite, controalele au început sâmbătă pe Aeroportul J.F. Kennedy dn New York. Același lucru se întâmplă în Canada, care și-a sfătuit cetățenii să părăsească aceste țări „atât timp cât sunt încă disponibile zboruri comerciale”.

Spania – unde asistenta Teresa Romero, care luptă împotriva bolii, se simte mai bine și vorbește – depune în continuare eforturi să prevină orice răspândire a epidemiei de febră homoragică. La Madrid, încă trei persoane au fost internate vineri seara, ca măsură de precauție.

Îngrijorarea a pus stăpânire și pe America Latină. Brazilia, unde un cetățean din Guineea, în vârstă de 47 de ani, a fost plasat vineri seara în carantină, a anunțat că acesta nu este purtător al virusului. Două țări vecine, Peru și Uruguay, au anunțat că sunt mai vigilente în porturi și pe aeroporturi.

Mexicul și Nicaragua vor să încerce, la rândul lor, să controleze miile de imigranți care se îndreaptă către Statele Unite.

Lumea sportului a fost, de asemenea, afectată. Guvernul marocan a solicitat vineri amânarea Cupei Națiunilor Africii la Fotbal (CAN-2015), prevăzută în perioada 17 ianuarie-8 februarie în regat, din cauza epidemiei care face ravagii în vestul continentului african.

– Alerte false și zvonuri

Primul caz de contagiune în afara Africii și decesul, miercuri, al unui pacient pe teritoriul Statelor Unite au dat o dimensiune planetară angoasei, alerte false, zvonuri, spitalizări din precauție multiplicându-se în ultimele zile.

Autoritățile descurajează glumele care ar putea să provoace panică, după ce un pasager a fost debarcat de către o echipă medicală de la bordul unui avion care efectua un zbor intern în Statele Unite.

Spania luptă împotriva difuzării pe rețele de socializare a unor pagini false ale unor site-uri media care anunță noi cazuri de contaminare. Madridul a pus la dispoziție un număr verde de telefon în vederea informării publicului, iar în Franța urma să intre în funcțiune un astfel de număr verde sâmbătă.

Guvernul spaniol a încercat să liniștească personalul din domeniul sănătății, îngrijorat din cauza lipsei de mijloace și formare în fața unei boli puțin cunoscute. O manifestație a sindicatelor era prevăzută sâmbătă la Madrid. „Nu va exista nicio problemă de buget pentru îngrijirea pacienților și nu ne va lipsi nimic”, a dat asigurări ministrul Sănătății Ana Mato.

Africa de Vest, lovită din plin de epidemie, nu are aceleași mijloace.

Însă directoarea Fondului Monetar Internațional Christine Lagarde a declarat că FMI, care a furnizat deja 41 de milioane de dolari Guineei, este „pregătit să facă mai mult, în cazul în care este necesar”, după ce s-a întâlnit vineri cu Alpha Condé, președintele acestei țări.

Organizația Médecins sans frontières (MSF) a avertizat joi că, odată cu recenta intensificare a numărului de cazuri noi în Guineea, centrul său pentru tratarea Ebola din capitala Conakry este aproape plin-ochi.

ONU a avertizat vineri că a obținut promisiuni în vederea unor donații în valoare de abia un sfert „de miliard de dolari, (bani) pe care încearcă să-i strângă pentru a combate epidemia”. „Timpul presează. Avem nevoie de mult mai mult”, a declarat adjunctul secretarului general al Organizației Jan Eliasson.

Ebola ucide aproximativ șapte bolnavi din zece. Infectarea are loc prin contact cu fluide corporale, iar perioada de incubație este cuprinsă între două și 21 de zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea...
×