Un studiu a făcut o legătură uimitoare între apa contaminată cu arsen și scăderea ratei mortalității din cauza cancerului de sân

Un studiu a făcut o legătură uimitoare între apa contaminată cu arsen și scăderea ratei mortalității din cauza cancerului de sân
Publicat: 01/11/2014, 16:43
Actualizat: 02/11/2014, 16:13

Cercetătorii de la Universitatea California, Berkeley, au identificat o scădere cu până la 50% a ratei mortalității în rândurile femeilor cu vârsta sub 60 de ani din orașul Antofagasta din Chile, în aceeași perioadă în care rezervele de apă din regiune prezentau un nivel de până la optzeci de ori mai mare de contaminare cu arsen, o substanță extrem de toxică.

Cercetătorii au catalogat rezultatele studiului drept „uimitoare” și spun că este nevoie de mai multe investigații pentru a deschide drumul spre noi tratamente medicale.

Studiul a avut loc într-o regiune din Chile unde locuitorii au fost expuși fără să vrea unor niveluri înalte de contaminare cu arsen, un element chimic care este găsit în mod natural în multe minerale.

În loc să înregistreze o creștere a ratei mortalității, cercetătorii au descoperit că decesele cauzate de cancerul mamar au scăzut la jumătate în perioadele care au coincis cu expunerea la niveluri ridicate de arsen.

Efectul a fost mai pronunțat în cazul femeilor din grupa de vârstă sub 60 de ani, în rândul cărora mortalitatea a scăzut cu 70%.

„Am studiat efectele pe termen lung ale arsenului asupra acestei populații timp de mai mulți ani, concentrându-ne pe rata îmbolnăvirilor și a mortalității atribuite expunerii îndelungate la arsen a acestor oameni”, a declarat profesorul Allan Smith, principalul autor al studiului.

În 1958, orașul Antofagasta, din nordul Chile, a început să folosească pentru consumul populației o sursă geotermală de apă din Munții Anzi. Ani mai târziu, s-a descoperit că apa conținea peste 800 de micrograme de arsen pe litru, un nivel de 80 de ori mai mare decât limita maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

În 1970, o stație de filtrare a apei a fost instalată în regiune, după ce unii locuitori au început să manifeste simptome ale expunerii îndelungate la substanța toxică.

Ca parte a studiului, cercetătorii de la Institutul Oncologic Stanford au descoperit că celulele mamare canceroase crescute în laborator sunt omorâte de arsen, iar celulele mamare sănătoase au prezentat un nivel ridicat de rezistență la efectele elementului chimic foarte toxic.

Utilizarea arsenului în scopuri medicinale nu este nouă. Trioxidul de arsen a fost aprobat în anul 2000 de agenția pentru medicamente din Statele Unite ca un medicament eficient pentru tratarea unui tip rar de leucemie.

Experții spun însă că este prea devreme să se vorbească despre utilizarea sigură a acestui element chimic împotriva cancerului de sân.

„Nu încă. Nu știm dacă tratamentul va funcționa, dar teste clinice realizate cu multă atenție ar trebui să fie derulate curând, pe baza rezultatelor acestui studiu”, a spus profesorul Smith.

Echipa de cercetători este implicată acum în dezvoltarea de teste clinice, prin care o serie de pacienți cu cancer mamar în stadiu avansat vor primi un tratament bazat pe arsen.

Studiul a fost publicat în revista EBioMedicine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...